Mina Markovič še naprej zbira zmage na pomembnih tekmovanjih. Foto: MMC RTV SLO
Mina Markovič še naprej zbira zmage na pomembnih tekmovanjih. Foto: MMC RTV SLO
Mina Markovič blestela tudi v Imstu

Slovenske plezalke so bile odlične že na petkovih kvalifikacijah. Janja Garnbret je bila celo edina, ki je polfinalno smer preplezala do vrha. Mina Markovič, evropska prvakinja iz Chamonixa, ta tekma je štela tudi za svetovni pokal, je navkljub ne popolnoma zdravemu levemu gležnju osvojila četrto mesto, prvič v svoji karieri pa se je v finale uvrstila tudi Tjaša Kalan.

V finalu je še enkrat navdušila Markovičeva, ki je uprizorila odlično plezanje in prišla do nove zmage v svetovnem pokalu. Dva, morda tri gibe pod vrhom, ji je zmanjkalo časa, a je bilo to še vedno dovolj za novo zmago v svetovnem pokalu.

"Z zmago sem presenetila samo sebe, saj še vedno ne morem popolnoma normalno hoditi, pa tudi plezalke so kakšno številko večje kot običajno. Toda vedela sem, da če bom lahko normalno stopila na nogo, lahko pridem do visoke uvrstitve. Popolnoma sem se osredotočila na plezanje in resnično sem te zmage zelo vesela," je povedala 27-letna Markovičeva.

Z drugim mestom, podobno kot v Chamonixu, je Markovičevi sledila šele 16-letna Janja Garnbret, tretja pa je bila Avstrijka Jessica Pilz. S šestim mestom se je izkazala tudi Kalanova, ki je že na na prvih dveh tekmah plezala zelo dobro, saj je z devetim in enajstim mestom le za malo zgrešila finalne nastope.

"Ko sem splezala smer, sem vedela, da sem naredila vse, kar je bilo možno, ko pa sem prišla dol in izvedela, da je pred mano le Mina, sem bila še toliko bolj zadovoljna. Če bi morda nekoliko spremenila svoj način, kako preplezati smer, bi se morda dalo priti tudi do vrha, vendar je tudi drugo mesto zame fantastično," je ob novem velikem uspehu v članski konkurenci povedala Janja Garnbret.

V moški konkurenci je bil odličen Domen Škofic. Že na petkovih kvalifikacijah se je izkazal s četrtim mestom, še boljše plezanje pa mu je uspelo v sobotnem finalu. Pred njim sta bila le izkušeni 33-letni Francoz Romain Desgranges in Avstrijec Jakob Schubert. Za 20-letnega nekdanjega svetovnega mladinskega prvaka so bile to prve letošnje stopničke.

"Letošnja sezona se zame ni začela najbolje, saj nisem bil navajen, da sem izven finala. Glede na to, da sem bil zelo dobro pripravljen, me je to malce šokiralo, potem sem si pred drugo tekmo zvil še gleženj, zato sem toliko bolj vesel, da mi je uspel dober nastop in se že veselim prihodnjih tekem," je po svojih četrtih stopničkah v karieri dejal Škofic, ki je bil lani že enkrat drugi in dvakrat tretji.

Urban Primožič, ki se je po dobrem letu spet uvrstil med najboljših osem, je bil na koncu sedmi.

Prihodnja tekma za svetovni pokal bo v Münchnu, in sicer v balvanskem plezanju. Tekma bo na sporedu 14. in 15. avgusta, teden dni pozneje pa bo v Stavangerju na Norveškem nova preizkušnja v težavnostnem plezanju.

Mina Markovič blestela tudi v Imstu