Jošt Zakrajšek je v svoji kategoriji na maratonu osvojil drugo mesto. Foto: BoBo
Jošt Zakrajšek je v svoji kategoriji na maratonu osvojil drugo mesto. Foto: BoBo

Na maratonu je med 1.500 prijavljenimi tekmovalci veslala še peterica Slovencev. Zakrajšek je v Franciji veslal dobro, saj je v konkurenci kajakašev zasedel drugo mesto, v absolutni konkurenci pa je slovenski reprezentant zasedel 14. mesto. Za progo je potreboval uro, 50 minut in 17 sekund. V tej kategoriji je zmagal Španec Kiko Vega Suarez. Matija Odar je bil med kajakaši 49., Aleš Vrabič 105., Miran Skok 161., Boris Brecelj 222., Martin Gvardijančič pa 223.

Pestra zasedba na maratonu
Najhitreje so s progo opravili kajakaški dvojci, kjer je veslala kopica vrhunskih kajakašev in kanuistov, ki osvajajo kolajne na svetovnih in evropskih prvenstvih, pa tudi na olimpijskih igrah. Prva sta cilj prečkala Cyrille Carre in Tomaš Slovak, ki sta za progo porabila uro, 39 minut in 33 sekund. Na drugo mesto sta se uvrstila Nemca Max Hoff in Tobias Bong (Max Hoff je bronasti z olimpijskih iger v sprintu na mirnih vodah, Tobias Bong pa aktualni evropski prvak v spustu na divjih vodah), tretja sta bila Francoza Remi Pete in Benoit Le Roux.

Poleg francoskih in nemških reprezentantov so se maratona udeležili tudi češki reprezentanti v spustu na divjih vodah, predstavniki Hrvaške, Švice, Belgije, Luksemburga, Velike Britanije ...

Maraton Ardeche največji maraton na svetu
Maraton Ardeche ima med kajakaši posebno mesto, saj je to največji maraton na svetu, ki ga organizirajo na reki. Zaradi velikega zanimanja so pred leti organizatorji število sodelujočih morali omejiti na 2.000 kajakašev in kanuistov. Veslajo lahko vsi, od najmlajših do najstarejših, vsako leto pa se maratona udeležijo tudi nekateri dobitniki kolajn z največjih tekmovanj (tudi dobitniki olimpijskih kolajn, kot so Nemec Max Hoff, Francoz Benoit Peschier, Togovec Benjamin Boukpeti in drugi).