Pred pol leta je Vasilij Žbogar na svetovnem prvenstvu v razredu finn na Novi Zelandiji osvojil bronasto medaljo. Foto: Robert Deaves/Finn Class
Pred pol leta je Vasilij Žbogar na svetovnem prvenstvu v razredu finn na Novi Zelandiji osvojil bronasto medaljo. Foto: Robert Deaves/Finn Class
Žbogar pred Riom tudi na Banjško planoto

Za 40-letnega Izolana bodo to že pete olimpijske igre in, kot pravi, tudi zadnje. V razredu laser je bil v Atenah 2004 bronast, v Pekingu 2008 pa srebrn. Zdaj tekmuje v razredu finn, kjer je v Londonu pred štirimi leti zasedel šesto mesto. Tokrat cilja višje, zato se je v zadnjem letu trikrat odpravil na regatno polje v Rio, nazadnje pred slabim mesecem.

"Vse je pripravljeno. Dobili smo še nekaj informacij glede vremena in tokov ter preživeli ogromno ur na vodi. Na koncu sem tudi na tem valu, ki mi je na začetku delal nekaj težav, jadral izjemno dobro. Edina majhna sprememba, ki jo bomo naredili na zadnjih treningih, je izbira jadra za šibek in srednje močan veter. Večina jadralcev ima jadro švedskega proizvajalca, ki je na tržišču šele dve leti. Ker so z njim zelo zadovoljni, mi pa imamo o svojem jadru za šibek in srednje močan veter še vedno malo dvomov, smo se odločili, da bomo tudi mi uporabili jadro švedskega proizvajalca. Preizkusili ga bomo v teh dneh. Tudi z mojim jadrom mi ne gre slabo, a glede na to, da bo več kot tri četrt jadralcev tekmovalo s tem jadrom, mislim, da je tudi s psihološkega vidika bolje, da ga uporabimo tudi mi," je za Radio Slovenija dejal Žbogar, ki se je od prijateljev in članov Jadralnega kluba Burja v Izoli poslovil včeraj.

Optimizem je veliko večji kot pred Londonom
"Vasko" v Braziliji računa na zelo visoko uvrstitev: "Pred igrami v Londonu nisem sodil med najboljšo deseterico, pa sem izvlekel šesto mesto in bil skoraj do zadnjega v boju za sam vrh. Zadnji dve, tri sezone sem bil v vrhu, zato seveda veliko bolj optimistično gledam na te olimpijske igre."

Pred odhodom v Rio se je po tradiciji za nekaj dni umaknil na Banjško planoto, od koder je njegov oče Slavko. Ta je bil njegov trener v Sydneyju leta 2000 ob prvem nastopu na olimpijskih igrah. "Ko imam morja čez glavo, pridem sem in si napolnim baterije ter se nadiham na tem prijetnem zraku," je povedal za TV Slovenija.

Kako je sprejel novico, da bo zastavonoša na odprtju iger, si oglejte desno v prispevku Antonije Ražen.

Žbogar pred Riom tudi na Banjško planoto