Vasilij Žbogar je na olimpijskih igrah v razredu laser bron in srebro. Foto: BoBo
Vasilij Žbogar je na olimpijskih igrah v razredu laser bron in srebro. Foto: BoBo
Žbogar potrdil odlično formo pred Londonom

Drugi slovenski predstavnik Gašper Vinčec je zadnjo regato končal deveti in skupno osvojil sedmo mesto (62). Že pred zadnjo regato je bilo sicer jasno, da je interne kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah dobil Žbogar, ki bo tako v Londonu napadal svojo tretjo olimpijsko medaljo.

Zmage v Franciji se je veselil Avstralec Brendan Casey (28,60 točke), Žbogarja pa je prehitel le še Španec Rafael Trujillo (29).
S prestola si želi vreči Ainsliea
"Ni potrebno posebej govoriti, da so moji cilji na OI visoki. Vidim, da sem zelo blizu, delamo dobro in vsa ekipa okrog mene je prepričana, da lahko vržem s prestola tudi Britanca Bena Ainsliea," je visoke cilje v Londonu izpostavil Žbogar. Ainslie ima tri zlate olimpijske medalje in deset naslovov svetovnega prvaka. Po srebru v laserju leta 1996 v Atlanti je v tem razredu leta 2000 v Sydneyju osvojil zlato, nato pa je ta uspeh v finnu ponovil še leta 2004 in 2008 ter bo v britanski prestolnici skušal še tretjič zapored osvojiti prvo mesto.

Žbogar je v tej sezoni v razredu finn zablestel v polnem sijaju, za kar je zaslužna tudi njegova ekipa, ki jo vodi njegov oče Slavko Žbogar. "Takoj po svetovnem prvenstvu konec lanskega leta mi je uspelo sestaviti dobro ekipo, ki sem jo že dolgo čakal, za kar sem moral zbrati tudi veliko denarja. Glavni trener je ostal Travor Millar, imam trenerja za opremo Luco De Gottija, imam prvič tudi svojo fizioterapevtko, sodelujem pa z Luisom Martinezom v Valencii, ki je bil zdravnik in kondicijski trener kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga. Štiri mesece smo trenirali, očitno zelo dobro, saj sem nato na treh zaporednih regatah dosegel izvrstne izide. Bil sem edini jadralec, ki sem bil na vseh treh tekmah v samem svetovnem vrhu. Bilo je mučno in naporno, dve tekmi sta šteli tudi za olimpijske kvalifikacije. Na EP sem bil drugi, česar sem bil izjemno vesel. Nato sem bil na Palmi de Mallorci sedmi, žal pa sem v finalni regati prehitro startal, drugače bi bil gotovo med prvo trojico," je povedal Žbogar.

Po slabem štartu hitro pridobival mesta
Že v četrtek si je zagotovil OI in je bil v finalu razbremenjen. "Danes sem zato lahko nastopil bolj sproščeno in sem si lahko dal duška. Le začetek ni bil dober. Štartal sem zadnji in nato ves čas regate pridobival mesta. Malo pred ciljem sem bil že drugi, nato izgubil mesto, vendar je bilo tudi tretje mesto dovolj za skupni uspeh. Zdaj me čakata dva meseca aerobnega treninga v Valencii, česar zaradi potrebnega pridobivanja kilogramov, kar je bilo zelo težko, v zadnjem času nisem mogel početi. Konec junija me čaka prva naslednja regata, nato pa še nastop na regati za olimpijce, da bomo testirali prizorišče v Weymouthu. Sledil bo še en mesec treninga v Valencii in nato nastop na OI," je naslednje korake opisal Žbogar.

Žbogar potrdil odlično formo pred Londonom