Rekreacija
(1)
Smučarji, ki so prvi na terenu, lahko uživajo na praznem smučišču, pozneje pa je treba zelo paziti na preostale smučarje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Dodaj v

Boljši smučar kot si, bolj si odgovoren za varnost na smučišču

Če nas je strah, v smučanju ne moremo uživati
22. januar 2018 ob 20:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nesreče na smučanju se največkrat zgodijo v prvih trenutkih smučanja, morda tudi zaradi slabše telesne priprave, predvsem pa zaradi neprimerne izbire terena.

Gost oddaje Svetovalni servis na Radiu Slovenija je bil Tomislav Omejec iz Združenja učiteljev in trenerjev smučanja (ZUTS) pri Smučarski zvezi Slovenije.

"Začetniki radi precenijo svoje sposobnosti, zapeljejo s sedežnice na črno progo in imajo resne težave. Le primerni tereni zagotavljajo užitek med smučanjem. Če nas je strah, seveda v smučanju ne moremo uživati."

Kako pa je z ustavljanjem na smučišču? "Nikoli se ne smemo ustavljati pri večji hitrosti tako, da prečkamo smučišče, saj lahko sledi trčenje. Najbolje je to storiti z drsečim smučanjem v smeri smučanja, s čimer počasi zmanjšujemo hitrost v smeri smučanja in nikomur ne sekamo poti. Ustavljati se je sicer treba ob robu smučišča, ne pa sredi njega."

Pri varnosti naj velja tudi pravilo "boljši smučar kot si, bolj si odgovoren za varnost na smučišču".

Ali je smučanje z novimi smučmi (s poudarjenim stranskim lokom) manj nevarno kot s starimi smučmi, lahko preverite ob poslušanju celotne oddaje v spodnjem avdioposnetku.T. O.
Prijavi napako
Komentarji
vrtojb5
# 22.01.2018 ob 20:36
NE drži. Vsak smučar je enako odgovoren za varnost na smučišču.
Koledar rekreacije
Kam na vadbo
RTV oddaje
Med dopustom ne opustite gibanja 00:06:30, 20.07.2018
Znamo otroke spodbujati h gibanju? 00:06:11, 29.06.2018
Kaj je zdravo staranje? 00:06:28, 06.04.2018