Na golfišču Diners Ljubljana je bilo v petek zelo živahno, saj je potekal turnir Turkish Airlines World Golf Cup 2015. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na golfišču Diners Ljubljana je bilo v petek zelo živahno, saj je potekal turnir Turkish Airlines World Golf Cup 2015. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Arnel Dugić in Janez Kokelj
Zmagovalca turnirja v Smledniku sta bila Arnel Dugić in Janez Kokelj. Oba bosta potovala na veliki finale v Antalijo in tam dobila priložnost, da zaigrata tudi med profesionalnimi igralci v sklopu evropske turneje. Foto: Organizator
"Najpomembneje je, da smo fajn družba in se dobro zabavamo." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na igriščih prevladujejo moški, a ima Slovenija zadnje čase kar nekaj dobrih ljubiteljskih igralk predvsem v mlajših kategorijah, tako da se utegne to kmalu spremeniti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Potem ko je lani turnir pod pokroviteljstvom letalske družbe Turkish Airlines v Sloveniji premierno gostoval v Mokricah, so letos organizacijo zaupali golfišču Diners Ljubljana v Smledniku. Prijavilo se je več kot 70 ljubiteljskih igralcev, ki so merili na glavno nagrado, nastop v velikem finalu v Antaliji in možnost, da tam zaigrajo tudi med profesionalnimi igralci v sklopu evropske turneje. Lepa čast in plačan enotedenski izlet z bivanjem v hotelu s petimi zvezdicami.

Štiri ure rekreacije v naravi
Večini golf predstavlja najboljši način rekreacije. "Vsak misli, da je golf dolgočasen, toda vsak luknja, vsak udarec, je svoja zgodba. Nikoli ni dolgčas. Na takšnem turnirju prehodiš 10 km, štiri ure si v naravi, nosiš torbo. Dobra rekreacija," je povedal Grega, ki golf vsaj enkrat tedensko igra ob koncu tedna. Na petkovem turnirju se je odkrito spogledoval z zmago. Z eno od lukenj je opravil zelo dobro. "Par sem naredil, kar pomeni toliko udarcev, kot je predvideno. To je to. Če bi na vseh 18 luknjah naredil par, bi bil to zelo dober rezultat. To mi še ni uspelo, sem pa odigral tri čez par celega igrišča."

Oprema ni tako draga: "Lahko si jo tudi izposodiš, a večinoma imamo vsi svojo. Obstaja kar nekaj zelo dobrih specializiranih trgovin, ki so cenejše kot v tujini. Opremo s torbo, palico in čevlji dobiš za 300 evrov. Za začetek je to cenejše kot pri alpskem smučanju. Igralnina je od 30 evrov naprej za igrišče z 18 luknjami."

Naj tišine nikar ne zmoti zvonjenje telefona!
Nekateri so turnir v Smledniku vzeli zelo zares in niso pustili, da jih motimo z vprašanji. Zlasti tik pred udarcem mora vladati popolna tišina. Večina seveda pravila spoštuje, največ "kršitev" je pri mobilnih telefonih. Eden takšnih, ki se sprva ni zmenil za nas, je Peter, dokler se mu po birdieju (udarcu pod parom) ni razlegel nasmeh na obrazu. Zanimalo nas je, na katerih igriščih po Sloveniji najraje igra golf in kako golf vpliva na njegovo družinsko življenje.

"Najraje sem na Bledu, pa tudi tule je odlično igrišče, saj omogoča igranje vse leto, razen seveda pozimi, kadar zapade nov sneg. Drenažni sistem je odličen, greeni (območje, kjer je trava najbolj postrižena) so urejeni. Zaradi službenih obveznosti žal golf igram vedno manj, poskušam pa vsaj dvakrat tedensko odigrati kakšno rundo. Vključiti sem želel tudi ženo, saj je veliko parov, sploh starejših, kjer igrata tako mož kot žena. Poskusila je, toda navdušena ni bila. Se je pa navadila, da me zaradi golfa več ur ni doma."

Med sodelujočimi na na turnirju Turkish Airlines World Golf Cup 2015 je bilo opaziti bolj malo žensk. "Počasi se tudi to popravlja. Slovenija ima kar nekaj dobrih amaterskih igralk, predvsem v mlajših kategorijah. Mislim, da bodo v prihodnje bolje zastopane kot zdaj."

Le rekdokdaj kdo izgubi živce
Po Petrovem mnenju je golf idealna rekreacija: "Si v družbi, štiri ure se sprehajaš po čudoviti naravi, zelena barva te pomirja ... " Se vseeno kdaj zgodi, da kakšen igralec izgubi živce? "Se je že naredilo, ko je bil udarec res slab. Takrat je dobro, če nisi sam, da te soigralci pomirijo." So kakšne kazni za neprimerno vedenje? "Če boš polomil palico, prepovedi igranja ne boš dobil, če boš uničil igrišče, pa lahko."

Za golf je treba biti miren in sproščen
Med igro smo zmotili še Tomaža, ki je turnir vzel zgolj za druženje: "Za zdaj igramo v dobrem ritmu. Najpomembneje je, da smo fajn družba in se dobro zabavamo. Nikakor ne merim na zmago. To je moja prva igra letos. Golf igram od leta 2000, ko sem služboval v Parizu. Nekaj časa sem redno igral, zadnja leta pa sem na igriščih redkeje. Preživljam težko leto, zamenjal sem službo, tudi v zasebnem življenju sem imel veliko pretresov. Za golf je treba biti miren in sproščen."

Mar to pomeni, da po prerekanju s partnerico tolažbe nikakor ne gre iskati v golfu? "Točno. Pozabi na golf tisti dan. Saj veste, kako je, ko te ženske razburijo (smeh). "