Kolesarji bodo v nedeljo, 30. avgusta, cestno dirko vozili po trasi maratona Franja. S to razliko, da se bo čas začel meriti že v BTC-ju, in ne na Brezovici. Foto: BoBo
Kolesarji bodo v nedeljo, 30. avgusta, cestno dirko vozili po trasi maratona Franja. S to razliko, da se bo čas začel meriti že v BTC-ju, in ne na Brezovici. Foto: BoBo
Gorazd Penko
Gorazd Penko, direktor svetovnega prvenstva amaterskih kolesarjev, pravi, da je organizacija takšnega tekmovanja dvakrat zahtevnejša, kot je Franja. Foto: Aleš Fevžer

Z vožnjo na čas se je v Ljubljani začelo svetovno prvenstvo amaterskih kolesarjev, ki bo trajalo do nedelje. Naziv amater radi pripnemo tistim, ki posla ne obvladajo najbolje, a v tem primeru ni tako. Gre za kolesarje, ki ogromno trenirajo in so zelo hitri, vendar se ne udeležujejo dirk profesionalcev pod okriljem UCI-ja.

Nihče ne pride zaradi praktičnih nagrad
Kako resno bo okoli 1.500 udeležencev prvenstva iz 43 držav vzelo tekmovanje, dobro ponazarjajo besede direktorja prireditve Gorazda Penka. "Ne bodite presenečeni, če bodo na kronometru nekateri boljši od profesionalcev, ki so na tej trasi tekmovali na državnem prvenstvu. Kolesarji niso prišli sem zato, da bi v štartnem paketu dobili praktične nagrade, ampak so prišli po dober rezultat."

Oprema, vredna več kot dva milijona
Že oprema, ki jo imajo kolesarji amaterji, je na ravni profesionalnih kolesarjev. "Povprečna vrednost kolesa na kronometru bo med štiri in pet tisoč evri, bodo pa tudi ekstremi s kolesi, vrednimi 10 tisoč evrov in več. Vzemimo, da je povprečna vrednost 5.000 evrov. Na štartu bo skoraj 450 kolesarjev, kar pomeni skupaj 2,25 milijona evrov."

Nekateri v Ljubljani že tri tedne
Penko ob tem dodaja, da imajo nekateri s seboj še rezervna kolesa: "Tudi s tremi kolesi so prišli, sem, recimo z dvema cestnima in enim za kronometer. Nekateri so v Ljubljani že tri tedne ali vsaj deset dni." Na naše vprašanje, ali so s seboj pripeljali celo svojo maserko, je Penko na pol v šali odgovoril, da ne samo maserke, tudi kuharico.

Na tekmah amaterjev redne dopinške kontrole

Pa gredo rekreativni kolesarji kdaj tudi v skrajnosti in posegajo po nedovoljenih poživilih? Govorice namreč pravijo, da na maratonu Franju med deseterico že težko najdeš koga, ki bi bil 'čist'? "Med prvih deset ne, ker smo že dvakrat naredili dopinške kontrole in nihče ni bil pozitiven. Ljudje pretiravajo. Mislim, da je ob devetih zvečer na Prešernovem trgu in okolici več dopingiranih."

Lovše brani naslov v kronometru
Kategorij na svetovnem prvenstvu je več, saj tekmujejo tako 19-letni kolesarji kot veterani, stari več kot 70 let. Na štartu bo tudi 31-letni Matej Lovše, ki se je lani s svetovnega prvenstva amaterskih kolesarjev v Trentu vrnil z zlato medaljo v kronometru in srebrno, ki jo je dobil za drugo mesto na cestni dirki. Vrhunec prvenstva bo v nedeljo, ko bo na trasi maratona Franja cestna dirka. Štart dirke na 157 km bo ob 9. uri.

Pričakujte zapore cest
Kot nam je povedal Penko, je SP organizacijsko dvakrat zahtevnejši od Franje. "Že dve leti potekajo promocije, vpletenih je več ljudi, v petek imamo še štafetno dirko, slovesnost ob odprtju na Kongresnem trgu ..." Penko še prosi za razumevanje, ker bodo ceste zaprte. Ali pričakuje kaos? "Že en mesec prej smo postavili obvestilne table o zaporah, tako da se lahko vsak pripravi. Če je dogodek napovedan, največ kaosa naredijo kvečjemu ljudje, ki želijo nagajati."