Ne le planinci, čudovito nedeljo so izkoristili tudi gorski kolesarji ... Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ne le planinci, čudovito nedeljo so izkoristili tudi gorski kolesarji ... Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na Kamniškem sedlu, skoraj 1900 metrov visoko, planinci zadnje dni niso imel občutka, da je samo še nekaj dni do božiča. Razmere so bolj oktobrske - medtem ko v dolinah megla pogosto vztraja ves dan, je v višjih legah sončno in topleje. Pot do sedla je tako skorajda v celoti kopna, le na koncu je nekaj zaplat snega. Previdnost pa je zelo potrebna pri obisku bližnjih dvatisočakov, kot sta Brana ali Planjava, saj so zaradi snega in ledu dereze obvezen del opreme.
Nenavadno vreme je seveda razveselilo ljubitelje planin, ki imajo že ves november in tudi decembra pravzaprav prijaznejše razmere, kot so bile v (pre)vročem poletju. Kamniško sedlo je tako v nedeljo privabilo zgledno množico planincev, ki so na vrh krenili iz Kamniške Bistrice ali pa so se zapeljali nekoliko višje, do Jermance, od koder je do koče na Kamniškem sedlu (ta je ob koncih tedna odprta) skoraj 1000 višinskih metrov oziroma dobri dve uri hoje. Planince je pričakal brezhiben dan, temperature so bile (med hojo) primerne celo za kratke rokave, le na vrhu je pihal močan jugozahodnik.
Večina je seveda na vrh "nesla" sebe in svoj nahrbtnik, eden pa je proti Kamniškemu sedlu krenil kar z gorskim kolesom. Užitek pri spustu je odtehtal napor ...