Ta konec tedna bodo kolesarji spet preplavili Ljubljano oziroma ceste, kjer poteka trasa maratona Franja. Foto: BoBo
Ta konec tedna bodo kolesarji spet preplavili Ljubljano oziroma ceste, kjer poteka trasa maratona Franja. Foto: BoBo

ranja, največji praznik kolesarstva v Sloveniji!

Glavno dogajanje bo v nedeljo, ko bosta na sporedu Maraton Franja (156 km) in Mali maraton (97 km). Letošnja novost je štart po starostnih kategorijah že v BTC-ju. Vsaka starostna kategorija bo imela svojo barvo številk. Barvna razporeditev po boksih velja tako za veliki kot mali maraton. Seveda bo na Franji spet nastopilo veliko znanih kolesarskih imen, med njimi tudi Luka Mezgec, ki je v nedeljo v Trstu postal prvi Slovenec z etapno zmago na Dirki po Italiji.
Naslov v vožnji na čas brani Klemen Štimulak
V okolici BTC-ja bo pestro že v petek. Novost je dirka profesionalk s pestro mednarodno udeležbo. Štart bo v petek ob 16. uri. Sledi še državno prvenstvo v vožnji na čas. Kronometer bo dolg 18,6 km. Naslov državnega prvaka med člani brani Klemen Štimulak (Adria Mobil), ki bo šel na progi zadnji, in sicer bo štartal ob 20. uri. Na relaciji BTC City - Šentjakob - Dol - Dolsko bo od 15. do 21. ure cesta zaprta. Omenimo, da bo spet tekmoval Alen Kobilica, ki je nekoč blestel na modnih pistah, nato pa ostal brez vida, vendar je izzive našel v športu.
Za organizacijo skrbi več kot 1600 ljudi
Sobota bo namenjena družinam. Družinsko-šolski maraton se bo začel ob 16. uri, na njem pa pričakujejo več kot 3000 udeležencev, ki bodo morali prevoziti 25 km - od BTC-ja do Šentjakoba, proti Dolu in Dolskem ter nazaj. Istočasno bo potekala preizkušnja za najmlajše, ki še ne morejo na cesto. Tekmovali bodo na poganjalčkih, proga bo speljana okoli hale A. Omenimo še, da je pri celotni prireditvi več kot 1600 ljudi, ki pomagajo organizatorjem.

Franja uvertura v svetovno prvenstvo
Odlično organizacijo so prepoznali tudi pri Mednarodni kolesarski zvezi, ki je Ljubljani zaupala organizacijo svetovnega prvenstva za rekreativne kolesarje ARWC 2014. Prvenstvo bo potekalo v avgustu. Tisti posamezniki, ki bodo hoteli izpolniti normo za svetovno prvenstvo, se bodo morali na Franji uvrstiti med prvih 25 odstotkov v svoji starostni kategoriji.