Jasmina Kozina Praprotnik in Urban Praprotnik. Foto: MMC RTV SLO
Jasmina Kozina Praprotnik in Urban Praprotnik. Foto: MMC RTV SLO
Gostje Intelekte z voditeljico Jano Bajželj.
Gostje Intelekte z voditeljico Jano Bajželj. Foto: MMC RTV SLO

ljudi "dober glas" o koristnih učinkih teka na telesno in duševno zdravje.

Tekaški trener Urban Praprotnik je prepričan, da se vsakdo lahko začne ukvarjati s tekom, če v tem resnično uživa. "Začetnik najprej poskusi s hojo, ki ji le po ščepcih dodaja nekaj sekund teka. Na primer nekaj minut hoje in potem 15 sekund teka in tako naprej. Pomembno je, da človek v tem uživa, saj le tako primerno ravna s sabo." Ob tem pa zdravnik Bojan Knap opozarja, da lahko teče vsak, vendar se mora na tek pripraviti. Opisal je primer tekača, ki je za stavo odtekel le deset kilometrov, vendar se je potem zaradi jetrne in ledvične odpovedi znašel v bolnišnici, ker se ni ustrezno pripravil. Pomemben je tudi pravi "odmerek" gibanja in teka.

Oddajo Intelekta o teku lahko v celoti poslušate na RTV 4D


Nosečnost ni ovira

Jasmina Kozina Praprotnik je tudi med nosečnostjo tekla. "Sicer sem tekla počasneje, vendar sem tekla do konca nosečnosti in celo še malo čez rok. Na dan ljubljanskega maratona, ko sem bila noseča 9 mesecev in 4 dni, še nisem imela popadkov. Šla sem k zdravniku in mu povedala, da bom tekla. Pretekla sem 21 kilometrov in naslednji dan rodila. Presenečena sem bila nad odzivom uradne medicine, da ni ovir za tek med nosečnostjo."

Množične tekaške prireditve so lahko zabavne
Vsak tekač maratonec si želi, da bi vsaj enkrat tekel na veliki tekaški prireditvi, kakršna je na primer berlinski maraton. Marko Roblek, ki sicer teče bos, je nad njim navdušen: "Neverjetno ozračje, ki vleče množico 40.000 tekačev, milijon gledalcev, nov svetovni rekord, pa še odlična organizacija. Mislim, da tudi Ljubljana z velikimi koraki sledi največjim maratonskim tekmovanjem." Na ljubljanski maraton je letos prijavljenih več kot 2.300 tekačev, medtem ko jih je bilo na prvem leta 1996 "le" 153.

Jana Bajželj, Radio Slovenija