Miha Ažnik svoje znanje posreduje vsem, ki se želijo naučiti preprostih in hkrati učinkovitih samoobramb. Foto: Miha Ažnik
Miha Ažnik svoje znanje posreduje vsem, ki se želijo naučiti preprostih in hkrati učinkovitih samoobramb. Foto: Miha Ažnik
Intenzivnost vadbe je nizka, tako da se je lahko udeleži prav vsak. Foto: Miha Ažnik

"Tako kot nobena borilna veščina ni najboljša in nobena ni slaba, je podobno tudi pri samoobrambah. Vsaka samoobramba je lahko dobra in učinkovita, če jo človek zna, ne glede na to, katera borilna veščina je v ozadju posameznih gibov," pravi Miha Ažnik, ki je v mladosti treniral karate in tekvondo, zdaj pa (enkrat tedensko, ob sredah) v Kamniku svoje znanje posreduje vsem, ki se želijo naučiti preprostih in hkrati učinkovitih samoobramb.

To ni tečaj, ampak vadba
Beseda tečaj mu ni všeč, raje uporablja besedo vadba. "Težava vsakega tečaja je, da je časovno omejen. To pomeni, da morajo vsi zamudniki čakati na nov termin in se ne morejo priključiti pozneje ali predčasno končati. Pri meni lahko kdor koli pride na vadbo kadar koli." Kako pa poteka vadba? "Vse samoobrambe se izvajajo v parih. Delamo konkretne situacije različnih potiskov, prijemov, udarcev. Med sabo se menjamo, ker je treba vaditi z različnimi osebami. Ne uporabljamo nobenih pripomočkov."

Preznojili se ne boste
Intenzivnost vadbe je nizka, Miha Ažnik jo na lestvici od 1 do 5 ocenjuje z enico. Bistvo samoobrambe je osvoboditev prijema ali obramba udarca. "S pravilno tehniko šibkejša ali lažja oseba lahko premaga močnejšo oziroma težjo osebo. Ko se učinkovito ubraniš napadalca, je zelo pomembno, da čim hitreje zapustiš mesto napada. Pomembno je, da se ubranimo, ne pa, da se pretepamo. Bistvo učenja samoobramb je sprva pridobitev samozavesti. S tem se že znebimo približno polovice napadalcev."

Chuck Norris obstaja le v filmu
Zakaj pri tej vadbi ni ogrevanja? "Ker se tudi v realnih situacijah, če preti kakšna nevarnost, predhodno ne ogrevamo. Pri samoobrambah tudi ni vaj za hitrost, moč, vzdržljivost, gibčnost, ravnotežje, kondicijo, ker za vse to lahko posameznik poskrbi sam doma." 41-letni Kamničan še dodaja, da imajo ljudje zmotno mišljenje o samoobrambah: "Zaradi filmov ljudje mislijo, da se bodo brez težav spopadli z več nasprotniki, če poznajo nekaj samoobramb, in na koncu bodo vsi obležali. Žal ni čisto tako."