Mladi so preveč za računalnikom in televizijo ter premalo na športnih igriščih. Foto: Reuters
Mladi so preveč za računalnikom in televizijo ter premalo na športnih igriščih. Foto: Reuters

Namen festivala je otrokom ponuditi priložnost, da natančneje spoznajo čim več različnih športov in se v njih preizkusijo z najboljšimi slovenskimi športniki, ob tem pa se morda navdušijo in šport vključijo v vsakdan kot del svojega življenja.
Delež otrok s čezmerno telesno težo se v zadnjih desetih letih v Sloveniji povečuje. V letu 2002 je bilo skoraj 13 odstotkov otrok s čezmerno telesno težo, v letu 2010 pa že 18 odstotkov. Otroci med 5. in 17. letom bi morali biti telesno dejavni vsaj eno uro dnevno, a je realnost drugačna.
Med slovenskimi mladostniki je dovolj telesno dejavnih le 25,5 odstotka fantov in 15 odstotkov deklet. Skoraj tretjina telesno nedejavnih otrok se bori z odvečno telesno težo. K takšnemu stanju sta pripomogla razvoj družbe in tehnologije, sedeč način življenja pa lahko prinaša hude posledice. Telesna neaktivnost je četrti vodilni razlog za smrtnost!
Med vrhunskimi športniki se bodo prireditve med drugim udeležili Dejan Zavec, Aljaž Pegan, Peter Kauzer, Marko Milič, Maruša Mišmaš, Benjamin Savšek in smučarski skakalec Jurij Tepeš, ki vabi na posebno preizkušnjo: "Vabim vse mlade in stare, da se preizkusijo na mini Planici, ki jo bomo postavili na Kongresnem trgu, in vidijo, kako je biti smučarski skakalec za en dan."
Dogodek je namenjen predvsem otrokom in njihovim staršem, ki bodo lahko v celodnevnem športnem dogajanju in pestrem spremljevalnem programu spoznavali, kako pomembno za zdravje je ukvarjanje s športom ter kako lahko šport pozitivno vpliva na življenje in oblikuje pogled na svet, krepi osebnost in vrednote, ki nas vodijo tudi v drugih življenjskih preizkušnjah.