Mamljivo, kajne? Sneg, lepo vreme, neokrnjena narava. Turno smučanje ima številne čare, a tudi nevarnosti. Foto: Miha Pavšek
Mamljivo, kajne? Sneg, lepo vreme, neokrnjena narava. Turno smučanje ima številne čare, a tudi nevarnosti. Foto: Miha Pavšek

Miha Pavšek z geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU nam je z večdnevnega potepanja po Komni in okolici poslal fotografije, ob tem pa zapisal še nekaj nasvetov za vse, ki načrtujete turno smuko.

Čeprav beležimo po nižinah marčevske temperaturne rekorde in vrejo na plan znanilci pomladi, je v gorah pokrajina vse prej kot pomladna. Za ljubitelje turnega smučanja ne bo zmanjkalo snega vse do prvomajskih praznikov.

Dobro se lahko v globokem snegu gibljete tudi s pomočjo krpelj. Precej bolj globoko, marsikje že pregloboko, pa se vam bo vdiralo, če se boste odpravili peš. V visokogorju Julijcev je v povprečju še od tri do pet metrov, drugod pa "le" od dva do tri metre snega.

Nekoliko višje temperature zraka so tudi v gorah pripomogle k hitrejšemu sesedanju in utrjevanju snežne odeje, kar je zmanjšalo nevarnost za proženje snežnih plazov. Tem se lahko izognemo z zgodnjim odhodom na turo ali pa potekom poti, ki ne vodi prek izrazitih prisoj, kjer se čez dan še lahko prožijo posamezni talni plazovi.

Razveseljuje, da si lahko nad gozdno mejo speljemo pot skoraj povsod, kjer si jo zamislimo. Povedano drugače, je ta marsikje precej krajša kot v kopnem delu leta oziroma se lahko gibljemo tudi tam, kjer v kopnih razmerah to sploh ni možno (ruševje, škraplje ...).

Seveda pa velja spomniti, da je žled pustošil tudi v gozdovih na gorskih vznožjih, zato previdnost ob spustu oziroma sestopu ponekod ne bo odveč. Konec tedna se bo vreme obrnilo, pa nič zato, saj za dežjem vedno posije sonce …