Si vzamete večkrat na teden čas za rekreacijo ali pa vsaj za sprehod v naravi? Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Si vzamete večkrat na teden čas za rekreacijo ali pa vsaj za sprehod v naravi? Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

"V urniku enostavno ne najdem prostora, da bi se tega spet lotila. Trudim se biti čim več na kolesu. Ko pride obdobje, ko zaradi obveznosti ne morem na rekreacijo, se nabere toliko enih stvari, da jih moram potem nujno predelati na pedalih," je v oddaji Minute za rekreacijo na Valu 202 (avtorica oddaje je Uršula Majcen) povedala Nuška Drašček.

"Sicer se precej ukvarjam z otrokom, in 'letam naokrog', ampak - vedno potrebujem nekaj zase, da si napolnim baterije. Šport je vrhunski destresor. To imam res rada, glava se prečisti, popolnoma drugačen si."
Ob tednu mobilnosti, ki poskuša med drugim ozaveščati ljudi, naj avtomobil zamenjajo za druga prevozna sredstva ali pa gredo po opravkih peš, Draščkova še predlaga, naj se večkrat sprehodimo do mesta: "Če ne drugega, grem vsak dan vsaj v središče mesta peš. Eno dejavnost na dan moram imeti."
Vadite v skupini ljudi, ki podobno razmišlja
Dr. Alojz Ihan pa razmišlja, da je najbolje, kadar ljudje vadijo v skupinah z enako mislečimi: "Vsi imamo predstave o tem, da človek ne sme biti predebel in da se mora gibati, a to ni tako enostavno doseči, kar pomeni, da morajo obstajati motivatorji. Največja motivacija je to, da smo v neki skupini ljudi, ki zelo podobno razmišlja in podobno dela. Smo pač socialna bitja, in to je najmočnejši motivator. Torej, oblikovanje neke skupine, kjer se ljudje med seboj poznajo in so veseli, če se v svojih dejavnostih ujamejo z drugimi člani, in pa neki program, v okviru katerega vedo, da če bodo delali po tem programu, pridejo uspehi."