Kraški maraton, s katerim se bo začela tekaška sezona, bo letos na velikonočno nedeljo, 27. marca. Foto: Miha Grgič Jelen
Kraški maraton, s katerim se bo začela tekaška sezona, bo letos na velikonočno nedeljo, 27. marca. Foto: Miha Grgič Jelen

V oddaji Minute za rekreacijo na Radiu Slovenija (avtorica oddaje je Uršula Majcen) je Urban Praprotnik razkril recept, kako naj se popolni začetniki lotijo teka.

"Preprost preizkus je, da če brez težav hodiš, je velika verjetnost, da lahko tudi brez težav tečeš. Naredite preizkus. Hodite na mestu. Zakaj je dobro steči? Ker je preprosto večji učinek. Razmišljal sem, kaj bi lahko pomenila kratica TEK. Tako Enostavno Koristen. Tek je res enostaven. Gre le za nadgradnjo hoje. Torej, stečemo za nekaj sekund. S tem se nam odprejo vrata v svet teka. Ko gremo na normalen sprehod, lahko dodamo desetkrat po deset sekund teka. Za začetek bo to povsem dovolj. Brez komplikacij glede tekaške obutve. Običajna obutev bo povsem primerna."

Tako Enostavno Koristno.

In če boste začetniki kdaj vzljubili tek, se boste morda odločili tudi za sodelovanje na kakšnem tekmovanju. Tradicionalni uvod v sezono je Mali kraški maraton. 16. izvedba te prireditve bo letos v nedeljo, 27. marca. Prireditelji so sporočili, da so morali štart polmaratona in rekreativnega teka prestaviti na 10.16.

Zakaj bo štart 44 minut prej? "Več kot dva meseca smo se na vse pretege trudili, da bi štart teka ohranili ob tradicionalni uri, a so na italijanski strani izpostavili pričakovanje povečanega prometa v vaseh, ki jih obišče karavana tekačev. Po prestopu slovensko-italijanske meje trasa namreč poteka skozi Padriče in Trebče, več zapletov pa italijanska prometna policija pričakuje zlasti v Bazovici. Štart teka smo morali tako prestaviti na zgodnejši termin. Nobene druge možnosti žal niso bile uslišane, čeprav ima naše sodelovanje že dolgo brado in je datum teka znan zelo zgodaj."

Tako Enostavno Komplicirano.