Tudi letos pričakujejo rekordno število udeležencev. Foto: www.alesfevzer.com
Tudi letos pričakujejo rekordno število udeležencev. Foto: www.alesfevzer.com

Po petkovem odprtju se bo v soboto ob osmi uri začel tradicionalni pohod, ob 8.30 bo štart nordijske hoje, maratonci in polmaratonci bodo začeli ob deveti uri, ob 9.10 pa se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na pet in deset kilometrov.

Maraton ima od lani novo traso in se zdaj na 42 km teče le v enem krogu namesto v dveh, proga pa štirikrat prečka mejo med Avstrijo in Slovenijo. "Odličen odziv na prenovljeni 42 km in 21 km progi nas je spodbudil, da poskrbimo še za prenovo krajših prog. Tako zdaj proga na pet km teče po Radencih in je popolnoma ravninska ter primerna tudi za bolje pripravljene otroke, starejše od 12 let. V celoti je asfaltirana in uradno dolga 4875 metrov. Druga je uradno izmerjena in certificirana na natančnih 10.000 metrih, tekače pa bo popeljala po asfaltnih poteh Radencev in okolice. Večinoma je ravninska z enim manjšim vzponom," je novi progi predstavil generalni sekretar organizacijskega odbora maratona Marko Pintarič.

"Od najboljših slovenskih tekačev na daljših progah ta čas sta udeležbo potrdila Sonja Roman in Domen Hafner. Atletska zveza Slovenije je lani ustanovila združenje za cestne teke, povezujemo otroške teke, rekreacijo in drugo, toda za nas je zelo pomemben tudi tekmovalni šport. Maraton v Radencih to združuje," je povedal predsednik AZS Roman Dobnikar in dodal, da je Radenska postala uradna voda zveze.

Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Samson Mungai Kagia (2:26:27) in njegova rojakinja Hellen Jepkosgei Kimutai (2:47:59); slovenska naslova sta osvojila skupno tretja Janez Mulej (2:34:57) in slovenska rekorderka Helena Javornik (3:01:32). Ona je tekla svoj petdeseti maraton in je osvojila 40. državni naslov.

Predsednik organizacijskega komiteja Boštjan Gelec je pojasnil, da bo za izvedbo tekmovanja skrbelo več kot 900 prostovoljcev. "Zahvala vsem, tudi gasilcem, vojski in policiji. V zadnjih desetih letih število udeležencev raste in tudi letos bo tako. Zelo smo zadovoljni, da smo lani spremenili progo in jo izpeljali v enem krogu skupaj s prijatelji iz Avstrije," je navedel Gerlec.

Predstavil je tudi spremljevalni program ob 135. letnici delovanja zdravilišča. Na uvodnem petkovem odprtju letošnjega maratona bo tekače spodbudila najboljša slovenska smučarska tekačica doslej Petra Majdič, ob koncu pa bo udeležence in goste zabavala legendarna skupina Psihomodo pop. Otvoritveni dogodek bo imel tudi dobrodelno noto; zbrana sredstva bodo organizatorji namenili Anini zvezdici Pomurje, ki pomaga socialno šibkim družinam. Na dan maratona bo dogajanje spremljal bogat program dnevnih dogodkov, ki bodo obsegali vse od nastopov glasbenih in plesnih skupin do jahalnega in bralnega kotička. Od 8. do 14. ure bo v Hotelu Radin obratoval tudi brezplačni vrtec za najmlajše.