Terapevtske žoge so odličen pripomoček za krepitev telesa. Foto: EPA
Terapevtske žoge so odličen pripomoček za krepitev telesa. Foto: EPA

Telovadne oziroma žoge za fitnes so postale priljubljen nadomestek za navaden stol, saj nas sedenje na takšni žogi sili v pravilno držo. Žoga prinese nevtralen položaj med sedenjem in spodbuja k delovanju vseh mišic trupa. Ko si zaželimo rekreacije, je lahko žoga tudi odličen pripomoček za krepitev mišic. V oddaj Migaj raje z nami so predstavili šest vaj.

1. Klečanje na žogi
Žogo za začetek postavimo ob letvenik, da se z rokami lahko primemo v primeru izgube ravnotežja. Naslednji korak je, da damo roke na bok, pomagamo si lahko tudi z nartom. Končni položaj je, da sta roki vzročeni, telo je vzravnano.

2. Drsenje
S to vajo simuliramo položaj telesa, ko drsi skozi vodo. Žogo si damo pod boke, z iztegnjenima nogama se dotikamo tal, glava je nad rokama, ki sta v vzročenju. Pomembno je, da smo kar se da iztegnjeni.

3. Priteg kolen
Opora je na iztegnjenih rokah, stopala so na žogi, telo, poravnano s trupom in nogama,
pritegujemo kolena k prsim, ki nam ne smejo uhajati na ven. Pozorni smo tudi na boke,
da jih pri tem ne dvigujemo.
4. Strehica z zanoženjem
Narta postavimo na žogo, noge, telo in roke so iztegnjeni. Najprej z upogibalkami kolka dvignemo boke, da pridemo do položaja strehice. Pri spuščanju bokov moramo paziti, da jih ne spustimo prenizko, da ne pride do vleknjenega položaja ledvenega dela hrbtenice. Nato z iztegovalkami kolka dvignjemo iztegnjeno nogo od žoge.
4. Dvigovanje bokov v leži hrbtno
Ležimo na hrbtu, pete damo na žogo. Ob iztegnjenih nogah dvigujemo boke. V zgornjem položaju počakamo nekaj sekund, nato jih spustimo, a le do dotika zadnjice s podlago. S premikanjem položaja rok določamo težavnost vaje. Od odročenja k priročenju, od predročenja in vzročenja.
5. Rotacija v bokih
Začetni položaj telesa je takšen kot pri prejšnji vaji. Ob dvignjenih bokih začnemo rotacijo, ob tem se obračata le nogi, trup miruje. Stopali se pri tem obračata iz zunanjega na notranji del in obratno. Vajo izvajate najprej z rokami v odročenju.
6. Izteg v kolkih
Žogo si damo pod boke, z dlanmi in stopali se dotikamo tal. Z rokami se poskušamo čim manj opirati na podlago, zato poskušamo držati oporo le z dvema prstoma ali tremi. Iztegnjeni nogi dvigujemo in spuščamo. Spuščamo jo do dotika prstov tal.