David Pleše je bil najuspešnejši udeleženec teka v Sloveniji. Foto: Samo Vidic
David Pleše je bil najuspešnejši udeleženec teka v Sloveniji. Foto: Samo Vidic
S Kongresnega trga je proti Kamniku in nato naprej proti Gorenjski teklo 1.385 tekačev. Foto: Samo Vidic
Tekači podprli raziskave poškodb hrbtenjače

Vsi so tekli z istim ciljem - da pomagajo zbrati denar za raziskave poškodb hrbtenjače. Tekmovanje je edinstveno, ker je potekalo hkrati po vsem svetu in ni imelo vnaprej opredeljene ciljne črte. Ko je spremljevalno vozilo, ki je štartalo 30 minut kasneje kot tekači in je vozilo s hitrostjo 15 km/h, prehitelo posameznega tekača, ga je s tem izločilo iz tekmovanja.

Ultramaratonec malce boljši od maratonca
V Sloveniji je ob 12. uri s Kongresnega trga v Ljubljani proti Kamniku in nato proti Gorenjski teklo 1.385 tekačev. Najstarejša udeleženka teka je bila Helena Žigon (86 let), teka pa so se udeležili tudi štirje slovenski ambasadorji dogodka: Dušan Mravlje (ultramaratonec, 50,92 km), Roman Kejžar (maratonec, 50,81 km), Matej Markovič (triatlonec, 50,73 km) in Jure Košir (alpski smučar, 20,9 km).

Pridružili so se jim še nekateri znani športniki, na primer Peter Kauzer (kajakaš, 9,48 km), Matjaž Klemenčič (zmajar, 21,35 km), Tanja Žakelj (gorska kolesarka, 9,84 km) in Peter Podlunšek (akrobatski pilot, 9,82 km).

Pleše pretekel skoraj 60 km
Najuspešnejši udeleženec je bil David Pleše, ki se ukvarja s triatlonom in je uspešno tekmoval že na havajskem Ironmanu. Pretekel je 59,74 km: "Tempo je bil okrog 4,10 po kilometru. Večji del proge sem tekel za prvimi, nato pa sva nekje na Gorenjskem pred Cerkljami ostala samo dva. Pospešil sem proti Jezerskem, kjer sem si ustvaril nekaj metrov prednosti in jo držal do cilja."

Napet tek v Avstriji
In kdo je bil najboljši na svetu? Po 5 urah in 30 minutah se je na teku v Avstriji ustavil Etiopijec Lemawork Ketema, ki je pretekel 78,57 kilometra in postal svetovni prvak. Zadnjih nekaj minut je bilo izredno napetih, saj sta se v vodstvu izmenjavala s tekačem v Peruju, Remigiom Quispejem. Na koncu je Etiopijec zmagal z 90 metri razlike.

Pri ženskah je zmagala Norvežanka Elise Selvikvag Molvik. Zasledovalno vozilo jo je dohitelo na 54,79 kilometra.

Fundacije Wings for Life je sporočila, da so tekači za raziskave poškodb hrbtenjače zbrali več kot tri milijone evrov. Prireditev bodo spet organizirali naslednje leto, 3. maja.

Tekači podprli raziskave poškodb hrbtenjače