Na šest kilometrov dolgo progo po rovih zasavskega premogovnika, ki je vodila od Trbovelj do Hrastnika, se je podalo 65 žensk in 172 moških, ki so bili razdeljeni v 79 tričlanskih ekip. Foto: Miha Biruš
Na šest kilometrov dolgo progo po rovih zasavskega premogovnika, ki je vodila od Trbovelj do Hrastnika, se je podalo 65 žensk in 172 moških, ki so bili razdeljeni v 79 tričlanskih ekip. Foto: Miha Biruš

Na šest kilometrov dolgo progo po rovih zasavskega premogovnika, ki je vodila od Trbovelj do Hrastnika, se je podalo 65 žensk in 172 moških, ki so bili razdeljeni v 79 tričlanskih ekip. V razmočenih rudniških rovih je bilo postavljenih dvanajst ovir z rudarskim pridihom. Vse ovire so udeleženci s pomočjo nasvetov zasavskih knapov premagali brez večjih težav, čeprav so bile ovire tokrat za odtenek zahtevnejše kot na prvem (julijskem) Jamatlonu. Edini naporen na poti je bil Perkmandeljc, ki je vse krstil po zadnji plati.

Brez klobase ne gre
Tekmovalci so prireditev zapuščali z lepimi vtisi, obenem pa že dajali predloge za prihodnje jamatlone. Nekateri bi obrnili traso, da jim na koncu ne bi bilo treba teči po strmem vpadniku navzgor, spet drugi si želijo še zahtevnejših ovir, tretji daljše proge. Vsi pa strinjali, da rudnika nikakor ne gre podcenjevati. Na koncu je jamatlonce pričakala knapovska malica - klobasa, gorčica in kos kruha, za zabavni del na površju pa so poskrbeli pevci MPZ Svoboda Hrastnik s starimi popevkami in rudarskimi pesmimi.

Med udeleženci tudi Španec
Čeprav jamatlon ni klasično tekmovanje, so organizatorji ob koncu prireditve podelili priznanja v malce svojevrstnih kategorijah. Priznanje za najbolj izvirno ime je dobila ekipa Sfukana lupata, zmahan krmp in skrhana kroca, najbolj simpatična udeleženka je bila Polona Senčar (ekipa Masleni), najbolj srčno (priznanje herc šafla) so s progo opravile članice ekipe Mačke, najboljši kumaratke pa so bile članice ekipe Donfarce in Donfarce 2.

Organizator je podelil tudi priznanje udeležencu iz najbolj oddaljenega kraja, ki ga je prejel Alberto Esquiva Vidal iz Valencie. Najstarejša udeleženka je bila 57-letna Vida Domadenik, Perkmandeljc pa je med skrbnim opazovanjem ocenil, da je bila najbolj prestrašena Urška Končar, članica ekipe Krtek a giroskop, ki si je prav tako prislužila posebno nagrado.

Kauzer na avanturo povabil dvojec Taljat/Božič
Čeprav je bila preizkušnja rekreativne narave, so z njo znali dobro opraviti tudi profesionalni športniki. Domači kajakaš Peter Kauzer je v svojo trojko povabil aktualna svetovna prvaka v slalomu na divjih vodah Saša Taljata in Luko Božiča, ki sta takšno rudarsko izkušnjo doživela prvič in iz jame prišla navdušena, so pa vsi trije v smehu ugotovili, da bi v čolnu s progo opravili veliko hitreje.