Klemen Cehte se je po štirih letih vrnil v reprezentanco. Foto: BoBo
Klemen Cehte se je po štirih letih vrnil v reprezentanco. Foto: BoBo
Klemen Cehte
Cehte je kariero začel v Dobovi, nato pa jo nadaljeval pri Krškem, Trimu in Gorenju. Pred selitvijo v Pays d'Aix je štiri mesece branil barve Al Sada iz Katarja. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija
Slovenska reprezentanca dvakrat dnevno trenira v Zrečah. Prizor je s torkovega dopoldanskega treninga, kjer so med dveurnim "programom" na vrsto prišle tudi "samokolnice". Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je selektor Boris Denič na položaju levega zunanjega ostal brez poškodovanih Boruta Mačkovška in Nenada Bilbije, je v reprezentanco vpoklical 28-letnega Cehteta, kar se je izkazalo za pravo potezo. Cehte je namreč na kvalifikacijskih tekmah s Slovaško in Latvijo hitro potrdil, da je v zelo dobri strelski formi. O tem priča tudi njegova klubska statistika, saj je Cehte s 87 goli na 14 tekmah prvi strelec Pays d'Aixa in skupaj sedmi strelec francoskega prvenstva.

Delamo trdo, tekme pa bodo pokazale svoje
193 centimetrov visoki igralec iz Brestanice je očitno nared za katarski izziv. "Srčno upam, da sem. Tekme bodo pokazale svoje. Pripravljamo se maksimalno, uigravamo različne kombinacije in mislim, da se bomo s treningi in tekmami ujeli. Upam na najboljše. Cilji so res visoki, ampak treba je iti tekmo za tekmo. Moramo dobro napadati, se braniti po najboljših močeh in skušati dobiti vsako tekmo. Vemo, kaj pomeni dobro izhodišče v prvem delu prvenstva, zato želimo biti nekje v vrhu skupine."

Selitev v Aix prava poteza
Cehte je pred letošnjo sezono prestopil v Pays d'Aix in tako okrepil slovensko kolonijo na jugu Francije, kjer se je odlično znašel: "Prilagoditev na njihov sistem igre ni bila težka. Takšen sistem mi je pisan na kožo. V večini primerov nasprotniki igrajo obrambo 5-1 ali 6-0, kar meni najbolj odgovarja in to s pridom izkoriščam." Mesto Aix v Provansi pozna že od prej, tako da je bila tudi po tej plati prilagoditev lažja: "Zaželel sem si izziva v tujini. Ponudba iz Francije je bila najkonkretnejša in kraj sem že prej poznal, saj je brat moje punce (Borut Ošlak, op. p.) tam igral že pred menoj dve in pol sezoni. Tam sem bil dvakrat na obisku, zato odločitev ni bila težka."

Od Serdarušića se je veliko naučil
Cehte se je dobro ujel tudi s trenerjem Paysa Zvonimirjem Serdarušićem: "Je krasen trener in človek. Ogromno sem se naučil od njega v taktičnem smislu, tako da ne obžalujem odločitve za prihod v Aix. Na vsakem treningu se ogromno naučim. Je pedanten trener. Če poslušaš njegove nasvete in pravila, se ti ne piše hudega."

Cehte že okusil Katar
Cehte pa ima tudi že izkušnje z igranjem v Katarju, kjer je v prvi polovici letošnjega leta štiri mesece nastopal za Al Sad. "Izjemno bogastvo, ki ga imajo, se vidi že na ulicah. Po avtomobilih, hišah, oblačilih ... Vidiš tudi siromake, a to so večinoma delavci iz Nepala in Indije. Kar se tiče pravih Katarcev, pa lahko rečem le "sky is the limit for them" (prevod: omejitev zanje je le nebo)," je o splošnem vtisu življenja v bogati državi ob Perzijskem zalivu dejal Cehte.