Rokometaš Kiela Gudjon Valur Sigurdsson je trenutno prvi strelec kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2014. Foto: EPA
Rokometaš Kiela Gudjon Valur Sigurdsson je trenutno prvi strelec kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2014. Foto: EPA
Boris Denič je svoje varovance odlično pripravil na svetovno prvenstvo, zdaj pa ne sme dopustiti, da bi fante uspeh uspaval. Foto: EPA

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco je prvi izziv po sijajnem 4. mestu na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji. Na dosedanjih dveh kvalifikacijskih tekmah je zbrala tri točke, potem ko je premagala Romunijo s 34:26 in igrala neodločeno 32:32 z Belorusijo. V skupini 6 je Islandija osvojila štiri, Belorusija eno točko, Romunija pa je brez točk. Na sklepni turnir se bosta uvrstili najboljši reprezentanci iz skupine, Slovenija pa bo po Islandiji igrala še dve tekmi: najprej se bo v gosteh pomerila z Romunijo (12. junij) in doma z Belorusijo (15. ali 16. junij).

Bundalo bo manjkal, Gajić pod vprašajem
Selektor Boris Denič je na novinarski konferenci v Ljubljani objavil seznam igralcev, na katere računa na obeh tekmah proti Islandiji. Presenečenj ni, tekmecem iz dežele gejzirjev se bo zoperstavil s "špansko zasedbo". Na obeh bližnjih tekmah bo zagotovo manjkal Uroš Bundalo, pod velikim vprašajem je nastop Dragana Gajića, pod nekoliko manjšim Mateja Gabra in Petra Puclja, tako da sta na čakanju Jure Sušin in Miladin Kozlina.

Zbor v soboto v Mariboru
"Pred nami sta zahtevni preizkušnji. Islandija ima visok rejting, bolj ali manj je ves čas med osmimi najboljšimi reprezentancami, na nekaterih turnirjih pa tudi 'izplava' in osvoji kolajno. Naša prva kvalifikacijska tekma v tem letu skriva veliko pasti, lahko se ujamemo na limanice zadovoljstva po izjemnem dosežku v Španiji, kar me tudi najbolj skrbi," je pred prvo reprezentančno akcijo po Španiji dejal Denič, ki bo svoje varovance na zboru pozdravil v soboto, 30. marca, v Mariboru.

Ustaviti bo treba Sigurdssona
Slovenija je doslej igrala 15 tekem z Islandijo, na njih pa je osemkrat zmagala, petkrat izgubila, tri tekme pa so se končale z neodločenim izidom. Na zadnjem medsebojnem dvoboju na evropskem prvenstvu v Srbiji 2012 je Slovenija slavila s 34:32. Islandija je na dosedanjih dveh tekmah premagala Belorusijo s 36:28 in Romunijo s 37:30, blestel pa je zvezdnik Kiela Gudjon Valur Sigurdsson, ki je na obeh tekmah dosegel 21 golov in je trenutno prvi strelec v kvalifikacijah za EP na Danskem 2014.

Deničev seznam:
Vratarji:
Primož Prošt (Göppingen), Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško) in Gorazd Škof (Cimos Koper).

Krilni igralci: Jure Dobelšek (Cimos Koper), Dragan Gajić in Vid Kavtičnik (oba Montpellier), Gašper Marguč in Luka Žvižej (oba Celje Pivovarna Laško).

Zunanji igralci: Marko Bezjak, Jure Dolenec, David Miklavčič (vsi Gorenje), Nenad Bilbija (Minden), Dean Bombač (Cimos Koper), Borut Mačkovšek, Sebastian Skube (oba Celje Pivovarna Laško), David Špiler (Croatia osiguranje Zagreb) in Uroš Zorman (Vive Targi Kielce).

Krožni napadalci: Matej Gaber, Peter Pucelj (oba Gorenje Velenje) in Miha Žvižej (Toulouse).