Prvi strelec Slovenije je bil Dragan Gajić. Foto: EPA
Prvi strelec Slovenije je bil Dragan Gajić. Foto: EPA
Gorazd Škof
V slovenskih vratih je bil razpoložen Gorazd Škof. Foto: Reuters
Uroš Zorman
Uroš Zorman je na dan tekme dopolnil 34 let. Foto: EPA
Rokometaši v gosteh nadigrali Švico

Slovenci so bili pred tekmo s Švico, na kateri je štela le zmaga, previdni, a so že v uvodnih minutah pokazali odločnost in z zrelo igro dobili novi dve točki, s katerima so si odprli vrata v nadaljnje kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Katarju. Kmalu se je tudi pokazala jasna razlika v kakovosti med obema reprezentancama, poleg tega pa je Švica igrala tudi brez najboljšega rokometaša Andyja Schmida.

V Rdečo dvorano v nedeljo prihajajo Ukrajinci, ki so na prvi tekmi ugnali Slovenijo. Proti Ukrajini, ki je pričakovano nadigrala Luksemburg in je z devetimi točkami prva, za vrsto Borisa Denića šteje le zmaga.

Hitri protinapadi in trda obramba
Z dobro obrambo 6-0 na čelu z razpoloženim Gorazdom Škofom so gostiteljem pustili prvi gol šele v sedmi minuti. Slovenija je predtem zabila že štirikrat. S hitrimi protinapadi so Deničevi varovanci držali visoko prednost, do konca polčasa pa povišali razliko na sedem (19:12). Švicarji so vmes poskusili tudi brez vratarja in s sedmimi v napadu.

Tudi v drugem polčasu so Slovenci obdržali visok ritem igre, ki ga je vodil Uroš Zorman. Organizator igre si je z zmago na najlepši način voščil za 34. rojstni dan. Švicarji so tudi v drugem delu šele ob koncu sedme minute prvič zatresli mrežo. Po polovici polčasa so Deničevi varovanci povedli za deset, najvišja prednost pa je bila v 51. minuti, ko je bilo 28:17.

12 obramb Škofa, 11 golov Gajića
Slovenija je četrtič slavila v kvalifikacijah. Najboljši strelec je bil Dragan Gajić, ki je nasul 11 golov, Škof pa se je izkazal z 12 obrambami. Po tri gole so dodali David Špiler, Vid Kavtičnik in Sebastian Skube.

Dokazati, da so za razred boljši
"Na današnji tekmi smo Švicarje nadzirali od prve do zadnje minute, nismo jim ponudili niti najmanjše možnosti za zmago. Moja ekipa je delovala dobro, korektno, igra v obrambi je bila na visoki ravni, hkrati pa se tudi nismo preveč utrudili pred odločilno nedeljsko tekmo z Ukrajinci v Velenju," je po tekmi povedal slovenski selektor.

"Že pred odhodom v Schaffhausen sem dejal, da sta Švica in Ukrajina za razred ali dva slabša od Slovenije, a vse to moramo dokazati tudi na igrišču. V Švici smo prikazali pravi značaj, ob bolj zbrani igri pa bi lahko zmagali še z višjo razliko. Današnja predstava v Švici mora biti naše vodilo pred vsemi naslednjimi tekmami s takšnimi tekmeci," je dejal kapetan Zorman, prvi strelec Gajić pa je dodal: "Danes smo pokazali naša rokometna čustva. Temu so pomagale tudi nekoliko bolj ostre besede pred in med samo tekmo. Najpomembneje je, da je naša ekipa znova zaživela in bila lačna zmage."

Medtem ko se najboljše evropske reprezentance pripravljajo na prvenstvo stare celine na Danskem (od 12. do 26. januarja), mora Slovenija igrati v predkvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bodo šele dale vizum za junijske kvalifikacije. Slovenci imajo usodo v svojih rokah.



5. krog:
ŠVICA - SLOVENIJA
23:31 (12:19)
750; Liniger 8, von Deschwanden 4; Gajić 11, Špiler, Skube in Kavtičnik po 3, Mačkovšek, M. Žvižej in L. Žvižej po 2, Bombač, Miklavčič, Dolenec, Gaber in Zorman po 1.

UKRAJINA - LUKSEMBURG
34:22 (15:12)


6. KROG
Nedelja ob 17.00:
LUKSEMBURG - ŠVICA

Ob 18.00:
SLOVENIJA - UKRAJINA (Velenje)

Vrstni red: Ukrajina 9, Slovenija 8, Švica 3, Luksemburg 0 točk.

Rokometaši v gosteh nadigrali Švico