Boris Denič (levo) je dejal, da je tesne poraze, kakršen je bil z Norveško, pa tudi s Hrvaško, težko prenašati. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Boris Denič (levo) je dejal, da je tesne poraze, kakršen je bil z Norveško, pa tudi s Hrvaško, težko prenašati. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Miha Žvižej
Miha Žvižej je proti Hrvaški prikazal odlično igro. Foto: Reuters
Gaber, Dolenec in Miklavčič pred tekmo z Islandci
Rokometaši pred odločilno tekmo z Islandijo

Slovenska računica je na papirju enostavna: ugnati severnjake z enim ali dvema goloma razlike, kar bi pomenilo, da bi varovanci Borisa Deniča v Novi Sad prenesli dve točki. "Na tem prvenstvu smo dokazali, da lahko igramo rokomet z vsemi, zdaj moramo napraviti še tisti preskok iz minimalnih porazov na zmago. Ali povedano drugače: juhi moramo dodati sol. Ekipo bom optimalno pripravil za Islandijo, nato pa upam, da bom imel čimveč razpoloženih igralcev," je na novinarski konferenci v hotelu Srbija dejal Denič.

Krožni napadalec lovi žoge kot sesalec
O nasprotnikih, s katerimi so Slovenci na turnirju na Danskem pomerili 7. januarja in izgubili z 29:26, pa pravi: "So kompaktna, uigrana, disciplinirana in izkušena ekipa, ki sama napravi malo tehničnih napak, na drugi strani pa vsako nasprotnikovo kaznuje iz protinapadov. So nekoliko manjši, a hitri igralci, ki se nikoli ne predajo. Na tisti tekmi na Danskem so naši 'beki' izgubili preveč žog, kar bo tokrat treba popraviti. Eden najnevarnejših je njihov krožni napadalec Robert Gunarsson, ki lovi žoge kot sesalec." Gunarsson je na tekmi z Norveško dosegel devet golov iz prav toliko poskusov (!).

Odsotnost Olafurja Stefanssona se ne pozna
Islandija igra brez njihovega najboljšega igralca vseh časov Olafurja Stefanssona, kar pa po mnenju Deniča bistveno ne zmanjšuje njihove moči, saj ga odlično nadomešča Alexander Petersson. Slovenci se bodo tekmecem zoperstavili bržkone z obema obrambnima postavitvama 3-2-1 in 6-0.

M. Žvižej: Pripravljeni smo na novo bitko
Eden od pomembnejših slovenskih adutov utegne biti tudi Miha Žvižej, ki je proti Hrvaški odigral odlično partijo in bil s sedmimi goli drugi najboljši slovenski strelec: "Dobro dene, da sem po dolgem času spet odigral na visokem nivoju, žal pa ostaja malo grenkega priokusa zaradi poraza. Proti Islandiji nas spet čaka težka tekma, na kateri moramo zmanjšati število tehničnih napak. Fantje smo pripravljeni na še eno bitko."

Šest medsebojnih tekem, po tri zmage za vsakega
Izid v zmagah na uradnih medsebojnih tekmah je 3:3. Na evropskih prvenstvih so Slovenci slavili leta 2000 in 2004, Islandci pa leta 2002. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili na svetovnem prvenstvu 2007, ko so za gol (32:31) slavili Islandci.

S pomočjo navijačev v Novi Sad?
Bržkone se torej v petek od 18.10 naprej obeta še en rokometni triler, v katerem bodo slovenski rokometaši znova lahko računali na "osmega" igralca, to je na bučno podporo s tribun, ki bi jim lahko pomagala na poti v Novi Sad, kjer bodo tekme drugega dela.

SKUPINA D, 3. KROG

Petek ob 18.10:
ISLANDIJA - SLOVENIJA (prenos na TVS 2 in na MMC-ju):

Ob 20.10:
HRVAŠKA - NORVEŠKA

Lestvica:                            
HRVAŠKA          2  2 0 0  +4  4 točke
ISLANDIJA        2  1 0 1   0  2     
NORVEŠKA         2  1 0 1  -1  2     
SLOVENIJA        2  0 0 2  -3  0     

V drugi del se uvrstijo najboljše tri reprezentance.

Iz Vršca

Gaber, Dolenec in Miklavčič pred tekmo z Islandci
Rokometaši pred odločilno tekmo z Islandijo