Srčnost Slovenije je bila nagrajena s potjo v Beograd in s tekmo za peto mesto, ki ga pred prvenstvom najbrž niti največji optimisti niso pričakovali. Foto: Reuters
Srčnost Slovenije je bila nagrajena s potjo v Beograd in s tekmo za peto mesto, ki ga pred prvenstvom najbrž niti največji optimisti niso pričakovali. Foto: Reuters
Boris Denič
Selektor Boris Denič: "Za vse prikazano na turnirju fantom lahko samo čestitam." Foto: EPA
Jure Dolenc
Jure Dolenec in soigralci so morali priznati premoč Španiji, kar pa na koncu ni bilo usodno. Foto: Reuters

Dobro uro pozneje se je za Slovenijo vse srečno razpletlo, tako da bodo varovanci Borisa Deniča v petek ob 15.15 v Beogradu proti Makedoniji igrali za končno peto mesto. Zmagovalec srečanja se bo uvrstil v aprilske kvalifikacije za olimpijske igre. Če bo Srbija v nedeljo postala evropski prvak, pa tudi poraženec.

Nismo mogli več slediti španski hitrosti
Že pred tem je selektor Boris Denič o srečanju s Španci dejal: "Do 45. minute smo bili enakovredni, nato pa je naša zaloga energije pošla. Nismo mogli več slediti španski hitrosti, ne v fazi napada, ne v fazi obrambe. Dobili smo preveč golov, nismo več uspeli zadržati španskega napada, izgubljali smo dvoboje, nismo uspeli narediti prekrška, žoga je šla naprej. Zgodilo se je, da smo trikrat ali štirikrat imeli igralca na roki, a nismo uspeli narediti prekrška. In tukaj je nastala razlika v zadnjih 15 minutah. Če bi imeli še dan več za počitek, bi bilo mogoče drugače. Ne glede na to fantom čestitam."

Spadamo v evropski vrh
Denič je nato potegnil tudi črto pod prvenstvom: "Reprezentanca Slovenije je odigrala kvaliteten rokomet na visokem nivoju, pokazali smo, da spadamo v evropski vrh. Fantje znajo igrati, tehnično in taktično. Potrebujemo še kilometrino, moramo razviti še statično moč. Razen današnje smo dobivali vse odločilne tekme. Tokrat nam je zmanjkalo nekaj moči. Čeprav bi to rad slišal od koga drugega, pa bom vendar rekel, da zame igramo najlepši rokomet na prvenstvu."

Dolenec: Kot da bi se ustrašili zmagati
Mladi Jure Dolenec je bil med najbolj razočaranimi: "Zgodila se je podobna zgodba kot na tekmi s Francijo in Hrvaško. Kot da bi se ustrašili zmagati. To vsekakor ne vzbuja zadovoljstva, saj nas postavlja v položaj, ko si odvisen od Hrvatov. Res mi je žal, da smo se spravili v ta položaj. Če pogledamo, smo imeli v drugem delu tako proti Franciji kot tudi proti Španiji tekmi pod nadzorom in bi se lahko zdaj veselili polfinala, tako pa trepetamo za peto mesto. Upam, da nam bodo Hrvati vrnili uslugo od torka, ko smo premagali Madžare in jim tako omogočili uvrstitev v polfinale."

Gajič: Vsi nas spoštujejo
Dragan Gajič
je bil tako na obračunu s Španci kot tudi na prvenstvu med najboljšimi v slovenski reprezentanci: "Zmanjkalo nam je hitrosti v obrambi, kjer so Španci zlahka prihajali do strelov, tako da vratarji niso imeli možnosti, da bi branili. Če bi imeli še en dan več prosto, bi bila zgodba morda drugačna. Kar se tiče celotnega prvenstva, mislim, da smo pokazali všečno igro, veliko smo se naučili. Spoštujejo nas vse reprezentance. Slovenijo smo vrnili na rokometni zemljevid. Samo tako naprej, lahko postanemo reprezentanca, ki bo spet krojila evropski vrh."

Iz Novega Sada