Slovenski rokometaši so razočarani zapuščali parket beograjske Arene. Foto: Reuters
Slovenski rokometaši so razočarani zapuščali parket beograjske Arene. Foto: Reuters
Makedonski rokometaši
Makedonski rokometaši slavijo peto mesto in uvrstitev v kvalifikacije za OI. Foto: Reuters
Dragan Gajić in Zlatko Mojsoski
Dragan Gajić (levo) je vse štiri zadetke dosegel v prvem polčasu. Foto: EPA
Slovenski navijači
Slovenske rokometaše je v Beogradu spremljalo približno 100 navijačev. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Makedonski navijači
Makedonskih navijačev je bilo okoli 1.000. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Konec slovenskih nastopov, a ne še konec sanj
Skube zapravil priložnost za podaljšek

V dramatični končnici, v kateri se je z nekaj odličnimi obrambami izkazal Primož Prošt, so imeli Slovenci za zadnji napad ob igralcu več na voljo slabe pol minute, vendar je vratar Borko Ristovski pet sekund pred koncem z nogo ubranil zadnji strel Sebastiana Skubeta. Žoga je zletela mimo leve vratnice.


Žvižej obdržal stik
V prvem polčasu je bilo v Beogradu 12:16, na začetku drugega dela pa so Makedonci ušli že na 12:17. Tedaj so Slovenci le strnili vrste in v naslednjih 11 minutah naredili dosegli izid 8:1 ter povedli z 20:18. Tri zadetke je v tem obdobju dosegel Matjaž Brumen. Po nekaj slabših minutah so se v nadaljevanju Makedonci znova zbrali in izenačili na 21:21. Nato je spet začel zadevati najboljši strelec prvenstva Kiril Lazarov (8 zadetkov) in slovenski tekmeci so si dvakrat ponovno priigrali prednost treh zadetkov (22:25, 23:26).
Slovenski rokometaši lahko objokujejo predvsem štiri zapravljene sedemmetrovke (5/9). Luka Žvižej je dve v pravem trenutku zadel (za 25:26 in 26:27) ter obdržal slovensko izbrano vrsto v igri za podaljšek vse do konca. Dobro minuto pred koncem je dosegel tudi zadnji gol na tekmi. Najboljši strelec je bil Jure Dolenec s sedmimi zadetki.
Ob zmagi Srbije v finalu bi Slovenija v kvalifikacijah za olimpijske igre od 6. do 8. aprila igrala v Madridu skupaj s Španci, Islandci in Brazilci. V London bosta potovali po dve reprezentanci iz vsake izmed treh skupin.

Najvišje vodstvo Makedonije 13:8
Začetek ni bil obetaven za Slovence. V uvodnih sedmih minutah so zastreljali dve sedemmetrovki in s tem "razbranili" Ristovskega, ki je v prvem polčasu zbral sedem obramb.

Makedonci so se na začetku našim uprli z obrambo 6-0, namesto pričakovane 3-2-1, in s tem presenetili varovance Borisa Deniča, ki so imeli veliko težav v napadu. Prepogoste so bile tehnične napake, tako da je slovenska reprezentanca brez dvoma odigrala najslabši polčas na prvenstvu. Pri Makedoncih sta Kiril Lazarov in Stojanče Stoilov dosegla po pet zadetkov, za Slovence pa je največ golov v uvodnih 30 minutah dal Dragan Gajić (štiri).
Slovenci so povedli z 2:0, a so nato Makedonci hitro preobrnili izid (2:5) in vseskozi vodili, največ za pet zadetkov (8:13) v 25. minuti. Matej Gaber je kljub poškodbi na četrtkovem treningu stisnil zobe in pomagal Sloveniji.

Evropsko prvenstvo v rokometu, zaključni boji

ZA 5. MESTO
:
SLOVENIJA - MAKEDONIJA
27:28 (12:16)

Dolenec     7       K. Lazarov   8 (2)
L. Žvižej   6 (2)   Stoilov      6    
Gajić       4 (2)   Alušovski    4    
Zorman      4       Temelkov     3    
Brumen      4 (1)   Mirkulovski  3    
Špiler      1       Mojsovski    2    
Dobelšek    1       Dimovski     1    
                    F. Lazarov   1    
                                      
Sedemmetrovke:    5/9; 2/2            
  Izključitve: 12 min; 10 min         
                                      
4.000 gledalcev                       


POLFINALE


DANSKA - Španija
25:24 (12:10)
Lauge 6, R. Toft in M. Hansen po 4, Mogensen in Eggert po 3, H. Toft 2, Christiansen, S. Hansen, Lindberg po 1; Aguinagalde 5, Maqueda 4, R. Entrerrios 3, Ugalde, Tomas, Sarmiento, Romero po 2, R. in J. Garcia, Morros, Gurbindo po 1.

SRBIJA - Hrvaška
26:22 (13:14)
Ilić 8, Vujin 6, Nikčević 4, Stanković in Toskić 3, Prodanović, Manojlović 1; Kopljar 7, Vori 4, Lacković, Čupić po 3, Balić 2, Buntić, Ninčević, Horvat 1.

ZA 3. MESTO, nedelja ob 14.30:
ŠPANIJA - HRVAŠKA

FINALE, nedelja ob 17.00:
SRBIJA - DANSKA

Konec slovenskih nastopov, a ne še konec sanj
Skube zapravil priložnost za podaljšek