Danski rokometaši so drugič v zgodovini postali evropski prvaki. Foto: Reuters
Danski rokometaši so drugič v zgodovini postali evropski prvaki. Foto: Reuters
Mikkel Hansen
Mikkel Hansen je bil najboljši strelec finala, Srbom je nasul 9 zadetkov. Foto: Reuters
Hrvaški rokometaši
Slavje hrvaških rokometašev na podelitvi odličij. Foto: Reuters
Hansen in Landin junaka finala
Danci drugič evropski prvaki

Srbi so si obetali zlati trojček, potem ko je Novak Đoković še tretjič v karieri osvojil OP Avstralije, srbski vaterpolisti pa so postali evropski prvaki, a je polni izkupiček preprečila reprezentanca Danske, ki je bila enostavno premočna. Danci so vodili od začetka do konca, rokometaši so zadevali v ključnih trenutkih, Srbom ni pomagalo niti 15 obramb odličnega Darka Stanića.


Konec slovenskih olimpijskih sanj

Z dansko zmago so se končale tudi slovenske rokometne sanje o morebitnem nastopu na olimpijskih igrah v Londonu, saj se varovanci Borisa Denića s 6. mestom niso uvrstili na kvalifikacijski turnir. Tja bi se uvrstili le, če bi evropski prvak postala Srbija.

Stanić se je izkazoval z obrambami
Danski rokometaši so prek Mikkela Hansena prvi povedli in vodstva do konca polčasa niso izpustili iz rok. Gostitelji, ki so imeli s tribun bučno podporo zvestih navijačev, so storili preveč napak v napadu, a so imeli srečo, da je bil v njihovih vratih razpoložen vratar Darko Stanić, ki je v prvem polčasu ubranil 11 strelov. Srbi, ki so dvakrat igrali z igralcem manj, so se proti koncu polčasa tekmecu približali na gol zaostanka (7:8), a so Danci prek Boja Spellerberga spet izenačili najvišjo prednost in na odmor odšli z izidom 7:9.

Srbi niso našli odgovora na Hansena
Drugi polčas so Danci začeli izvrstno, na krilih Spellerberga in Nikolaja Markussena so povedli za štiri zadetke (7:11), a so se Srbi v naslednjih treh napadih znova povsem približali. Srbi so na vse pretege poskušali prvič povesti, a jim nikakor ni uspelo. Za to je bil zaslužen predvsem Mikkel Hansen, ki je prerešetal hrvaško mrežo (z devetimi goli je bil tudi najboljši strelec finalne tekme). Dobro minuto do konca so imeli Srbi ob izidu 18:20 še vedno nekaj možnosti za zmago, a je Momir Ilić zadel prečko. Piko na i je danski zmagi iz protinapada postavil Hansen.

Bron Hrvaški

Hrvaška reprezentanca je na evropskem rokometnem prvenstvu v Srbiji ugnala izbrano vrsto Španije (31:27) in osvojila končno tretje mesto. Hrvati so srečanje začeli odlično, na začetku je še posebej blestel Igor Vori, ki je v uvodnih 10 minutah zadel trikrat, Hrvatom pa je Marko Kopljar v 19. minuti prinesel že pet zadetkov prednosti (10:5). Vseeno so se Španci pobrali in z delnim izidom 7:3 zaostanek ob polčasu zmanjšali na -1 (13:12). V nadaljevanju se je hrvaška prevlada nadaljevala, ključni igralec pa je bil Blaženko Lacković, ki je bil nerešljiva uganka za špansko obrambo, na pomoč mu je priskočil še izvrstni Ivan Čupić.

V končnici so se Španci spet pobrali, odlično je zaigral zlasti Iker Romero, ki je s soigralci zaostanek znižal na vsega -2 (28:26), a so Hrvati vzdržali. Odločilni zadetek je dosegel Ivan Ninčević.

ZA 3. MESTO:
ŠPANIJA - HRVAŠKA 27:31 (12:13)
Sarmiento 7, Romero 6 (5), Tomas 4, Garcia 3 (1), Aguinagalde 2, Canellas, R, Entrerrios, Maqueda, Gurbindo in A. Entrerrios po 1; Lacković in Čupić (3) po 7, Vori 6, Ninčević in Kopljar po 4, Gojun, Vuković in Balić po 1.

Sedmmetrovke: 6/9; 3/3
Izključitve: 4 min; 10 min

FINALE
SRBIJA - DANSKA 19:21 (7:9)
Prodanović 4, Vučković 3, Vujin (1), Nikčević, Toskić, Ilić (1) in Stojković po 2, Manojlović in Beljanski po 1; M. Hansen 9, Eggert 3 (1), Lauge, Markussen in Lindberg po 2, Sondergaard, Toft Hansen in Spellerberg po 1.

Sedmmetrovke: 2/3; 1/1
Izključitve: 8 min; 6 min

Hansen in Landin junaka finala
Danci drugič evropski prvaki