Uroš Šerbec je bil kapetan reprezentance, ki je leta 2000 premagala Hrvaško v boju za 5. mesto na evropskem prvenstvu v Zagrebu. Slovenci so se tako uvrstili na olimpijske igre v Sydneyju. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Uroš Šerbec je bil kapetan reprezentance, ki je leta 2000 premagala Hrvaško v boju za 5. mesto na evropskem prvenstvu v Zagrebu. Slovenci so se tako uvrstili na olimpijske igre v Sydneyju. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Gaber, Dolenec in Miklavčič pred tekmo z Islandci

"Optimizem gradim na tem, da fantje kljub dvema porazoma delujejo dobro. Kolektivno je bila tekma proti Hrvaški korak naprej. Mogoče sta naša želja in nepopustljivost dovolj veliki, tudi zaradi publike in navijačev, da bosta vendarle zadostovali za drugi del, čeprav realnost na igrišču je bržkone v prid Islandije," meni Šerbec, ki na prvenstvu v Srbiji opravlja vlogo strokovnega komentatorja za Televizijo Slovenija.

Utrujati najbolj izpostavljene
"Kakor koli je Islandija vrhunska ekipa, nima tako dolge klopi, zato bi veljalo pritisniti na tiste najbolj izpostavljene igralce in jih utrujati. Mogoče malce več agresivnosti v obrambi, s čimer bi lahko prišli do izenačene tekme v zaključku," slovensko priložnost vidi Šerbec.

Skrbi me, da grešijo tudi najbolj izkušeni
Kaj morajo popraviti Slovenci za uspeh? "Menim, da je bilo tehničnih napak, predvsem pa zgrešenih čistih priložnosti preveč. Nam se to prevečkrat dogaja v tistih ključnih trenutkih, ko imamo možnost, da ujamemo nasprotnika ali celo, da ga prehitimo. Mislim, da gre za pomanjkanje koncentracija in pa rahlo pomanjkanje izkušenosti celotne ekipe. Žal se to pojavlja tudi pri nosilcih igre, ki bi morali zadeti in druge povleči naprej. In to me najbolj skrbi. Mlajšim že ne moreš zameriti, preostali fantje bi pa v teh ključnih trenutkih morali zadevati," ugotavlja Šerbec.

Slovencem v klubih manjka težkih tekem
Vzroke za zastreljane priložnosti vidi Šerbec tudi v tem, da nosilci slovenske igre ne igrajo v najmočnejših ligah oziroma klubih: "Luka Žvižej igra v slovenski ligi, ne v Ligi prvakov, David Špiler (Zagreb) jo sicer igra, a ni bil v pravi formi, medtem ko Uroš Zorman (Kielce) v prvem delu ni veliko igral. Na drugi strani Islandci nastopajo v močni nemški ligi, ali pa če pogledamo Hrvate, njihovi igralci, ki so v najboljši formi, Lacković, Vori Duvnjak, Čupić, Ninčević, nastopajo v Bundesligi, kjer si težke tekme sledijo ena za drugo. In tu nastane ta razlika, zaradi katere tesno izgubljamo tekme."

Prihodnost reprezentance je svetla
Šerbec, trener prvoligaša iz Krškega, ostaja optimističen tudi za naprej: "Prihodnost je pred našimi fanti. Moramo jim dati čas, z vsakim prvenstvom bodo boljši. In po dolgem času lahko mogoče tudi mi pričakujemo kakšen napredek v boju proti vrhu."

Iz Vršca

Gaber, Dolenec in Miklavčič pred tekmo z Islandci