Uroš Zorman in druščina napadajo kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Zorman in druščina napadajo kvalifikacije za olimpijske igre. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija
Navijači bodo osmi igralec Slovencev v Vršcu. Foto: MMC RTV SLO
Nikola Karabatić
Na čelu Francozov je bržkone najboljši rokometaš zadnjih let Nikola Karabatić. Foto: EPA
Slovenci odpotovali v Vršac
Pred začetkom EP-ja v rokometu v Srbiji

Slovenci se v primerjavi s prejšnjimi prvenstvi na tokratni turnir odpravljajo precej bolj "potiho". Upravičeno. Pomlajena reprezentanca, v kateri je kar sedem debitantov na velikih tekmovanjih, si lahko "privošči", da se z rezultatom ne obremenjuje. To seveda ne pomeni, da želijo na prvenstvu zgolj sodelovati, ne pa tudi zmagovati. Nasprotno. Selektor Boris Denič, tudi sam prvič na velikem tekmovanju v tej vlogi, je večkrat zatrdil: "Na vsaki tekmi bomo šli na zmago."

Kvalifikacije za olimpijske igre bi bile čisti presežek
A dejstvo je, da bo že preboj iz skupine D, v kateri se bodo pomerili z Norveško, Hrvaško in Islandijo, lep uspeh. Preboj v kvalifikacije za olimpijske igre pa bi bil čisti presežek Deničeve zasedbe, ki ji pomanjkanja ambicioznosti ni mogoče očitati. Pomemben dejavnik slovenskega uspeha bi utegnili biti navijači. Od 1.500 do 2.000 Slovencev naj bi si ogledalo vsako tekmo v Vršcu. Zagotovo bodo poskrbeli za domače vzdušje, ki ne more škoditi. Vprašanje pa je, ali lahko pomaga do "presežka". Do zdaj je bila Slovenija najvišje leta 2004 na domačem prvenstvu, ko je osvojila srebro. Na visokem petem mestu je bila tudi leta 2000 na Hrvaškem. Bodo za uspeh izkoristili še tretje "domače" prizorišče"?

Nadaljevanje francoske ere?
Slovenija se kljub pričakovani veliki podpori navijačev bržkone ne more vmešati v boj za najvišja mesta. Pri tem rokometne kibice najbolj zanima, ali lahko kdo z vrha sklati morda najboljšo rokometno ekipo vseh časov, Francijo, ki je od zlate medalje na olimpijskih igrah v Pekingu (2008) osvojila vse, kar se je osvojiti dalo - dva naslova svetovnega prvaka (2009, 2011) in leta 2010 evropski naslov.

Največji izzivalci Francozov Danci, Hrvati, Španci, Srbi
Zdi se, da so Nikola Karabatić, Jerome Fernandez, brata Bertrand in Guillame Gille, Didier Dinart, Thierry Omeyer ter preostala druščina pod vodstvom Clauda Oneste še vedno tako lačni lovorik kot prvi dan v reprezentanci. In ne bi bilo presenečenje, če bi njihova fizična superiornost v kombinaciji z vrhunskim rokometnim znanjem znova zlomila vse tekmece. Največji izzivalci Francozov bodo Danci, Hrvati, Španci in najbrž tudi domačini Srbi. Ja, domače igrišče v rokometu je pomembno. Iz "druge" vrste bodo napadali Islandci, Poljaki, Nemci, Rusi ... Kakor koli, izenačenost ekip je velika, saj evropsko prvenstvo velja za najbolj kakovostno rokometno tekmovanje, zato si športni navdušenci lahko obetajo štirinajst dni vrhunskih predstav. Deseti evropski prvak bo okronan v nedeljo, 29. januarja, v Beogradu.

Slovenci odpotovali v Vršac
Pred začetkom EP-ja v rokometu v Srbiji