Po dveh remijih in porazu je zmaga za Slovence prišla v pravem trenutku. Foto: www.alesfevzer.com
Po dveh remijih in porazu je zmaga za Slovence prišla v pravem trenutku. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović
Selektor Veselin Vujović je dal z izjemo Klemenu Cehtetu, ki ima težave z laktom, priložnost vsem igralcem. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zarabec in Gašper Marguč
Miha Zarabec in Gašper Marguč sta v drugem polčasu poživila slovensko igro v napadu. Marguč je bil s sedmimi goli prvi strelec tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci po +15 nad Hrvati ostajajo prizemljeni
Gajić po visoki zmagi nad Hrvaško

Slovenci so poskrbeli za popoln sobotni popoldan v Bonifiki in z odlično predstavo nagradili več kot 3.000 gledalcev, ki so napolnili koprski športni hram. Hkrati so si priigrali najlepšo popotnico pred evropskim prvenstvom na Poljskem, ki ga začenjajo 16. januarja z obračunom proti Švedski.

To še ni vrh, lahko igramo še bolje
Selektor Vujović se je še v prvem polčasu tekme (14:12) jezil na svoje varovance, po koncu pa je bil upravičeno zadovoljen. "Vsi igralci so pokazali pravi pristop. Obe obrambi, tako 5-1 kot tudi 6-0, sta bili sijajni. A tudi to še ni vrh, mislim, da lahko odigramo še veliko bolje. Hrvaška ni tako slaba in mi ne tako dobri. Hrvatom se je vse sesulo, medtem ko je nam šlo vse po maslu. So kakšni dnevi, ko je bolje, da ne stopiš na igrišče. To je veljalo danes za Hrvate. Vsekakor pa smo pokazali, da lahko igramo dober, resen rokomet, a prosim vas, ni časa za evforijo. Zdaj moramo ostati mirni, da zaščitimo te fante in neobremenjeno odidemo na evropsko prvenstvo. Še vedno so vsi v skupini večji favoriti kot mi, tako da gremo s tekme na tekmo. Mi moramo ostati na zemlji, saj nas čaka še veliko dela, da dosežemo vrhunski rezultat," je dejal Vujović.

Naveza Bombač-Zarabec-Miklavčič "vžgala"
Črnogorec na slovenski klopi je v drugem polčasu zadel z "neobičajno" zunanjo linijo, v kateri so bili Dean Bombač, Miha Zarabec in David Miklavčič. Trojka se je odlično ujela, žoga je tekla, Slovenci zadevali. "To je ena podrobnost, ki je pomembna zame. Ko pridejo težke tekme, vem, da lahko igram tudi s to postavo. Imeli so hiter pretok žoge proti težki hrvaški obrambi, in to je vžgalo. Ko bo obramba lažja, bo morda moral vstopiti še kakšen strelec z razdalje. To je neki
trenerski trenutek, ki ga morate imeti v sebi. Ne znam vam pojasniti, to imaš ali pa nimaš v sebi," je pojasnil Vujović.

Miklavčič: Če uživamo, smo najboljši na svetu
Miklavčič je bil eden boljših v slovenski reprezentanci: kot vedno borben v obrambi in racionalen v napadu. "Zaigrali smo tako, kot je treba. Borbeno. Vratarji so branili, mi smo zabijali gole. To je tisto, kar nam na prejšnjih tekmah nikakor ni uspevalo. Sestavili smo mogoče dve, tri minute, tokrat pa nam je uspelo sestaviti dobrih 20 minut kakovostne igre, in to je tisto, kar si mi vsi želimo in pričakujemo. Igralci smo se sprostili, začeli igrati življenjski rokomet in potem igra steče. Če uživamo, znamo biti najboljša reprezentanca na svetu," je ocenil 196 cm visoki desni zunanji.

Zorman: Od tekme s Švedi odvisno vse
Tudi kapetan Uroš Zorman je bil vesel razpleta, a opozarja, da je treba ostati na tleh: "V prvem polčasu nam je v napadu malo manjkal hitrejši pretok žoge. V drugem smo to popravili in rezultat je bil tu. Po tej zmagi smo lahko vsi pametni. A treba je biti realen, dati vse od sebe in gledati tekmo za tekmo. Obramba je ključ, potem je vse lažje v napadu, kjer pa leva beka še nista veliko pokazala. A že s to igro dokaj dobro funkcioniramo. Ko se bo še njima odprlo, bo vse lažje. Potem bomo pa res blizu večjemu rezultatu. Kakorkoli, vse bo odvisno od prve tekme s Švedi. Če bomo tam naredili pozitiven rezultat, je vse mogoče," pravi Zorman.

Gajić: Uspešno skombinirali Denića in Vujovića
Dragan Gajić, s šestimi goli drugi strelec tekme, je užival v razpoloženju Bonifike, kjer vedno rad igra. "Že pod prejšnjim selektorjem Borisom Denićem smo gojili podoben rokomet, to je s hitrimi prehodi v napad. Danes smo temu dodali še obrambo. Vemo, da brez nje ne moremo, to nam je dal selektor Vujović in zdi se mi, da smo tokrat skombinirali naše delo od prej in nove ideje selektorja, tako da je vse skupaj delovalo popolno. Upam, da bo tako tudi proti Švedom.
Vsekakor ne smemo biti evforični, moramo ohraniti trezne glave, vroče srce in trdo delati v Zrečah še šest dni," dodaja Gajić, najboljši strelec lanskega svetovnega prvenstva v Katarju.

Poteko: Zmaga za samozavest
Vid Poteko pa se je dobro bojeval v obrambi. Če se bo izšlo po njegovih željah, bo prvenstvo na Poljskem njegovo prvo veliko tekmovanje v članski konkurenci. "Dobro je, da smo zmagali že zaradi samozavesti in motivacije pred samim prvenstvom. Rezultat ni realen, a dobro je to, da napredujemo in dvigamo samozavest. Imamo 21 enakovrednih igralcev, tako da lahko celo tekmo menjujemo in držimo visok ritem," je dejal mladi krožni napadalec.

Prvenstvo bi si zaslužilo vseh 21
Selektor Vujović bo v nedeljo igralcem namenil prosto za počitek in druženje z družinami, sam pa bo moral opraviti najtežji del priprav. Razmisliti bo namreč moral o tem, koga uvrstiti na seznam 16 potnikov za Vroclav, kamor Slovenci odhajajo v četrtek: "To je najtežji del. Še v tem trenutku ne vem. Mislim, da bi si vseh 21 igralcev zaslužilo potovati na prvenstvo. A moral se bom odločiti za 16. To vseskozi odlagam. V nedeljo ali ponedeljek pa se bom dokončno odločil," je sklenil Vujović in napovedal, da se bo proučevanja Švedov, prvih nasprotnikov v Vroclavu, lotil že v soboto zvečer.

Aleš Vozel, @vozela1

Slovenci po +15 nad Hrvati ostajajo prizemljeni
Gajić po visoki zmagi nad Hrvaško