Nemčija je po letu 2004 spet na vrhu Evrope. Tokrat nekoliko nepričakovano, saj v ekipi ni zvezdnikov, ampak mladi, uspeha lačni igralci, ki so nasprotnike strli na nemški način: z močjo, disciplino in nepopustljivostjo. Foto: EPA
Nemčija je po letu 2004 spet na vrhu Evrope. Tokrat nekoliko nepričakovano, saj v ekipi ni zvezdnikov, ampak mladi, uspeha lačni igralci, ki so nasprotnike strli na nemški način: z močjo, disciplino in nepopustljivostjo. Foto: EPA
Jorge Maqueda in Hendrik Pekeler
Visoka nemška obramba 6-0 je povsem ustavila španske strelce, ki so v prvem polčasu dosegli le šest golov. Na zgornji fotografiji boj dvometrašev Finna Lemkeja (210 cm) in Hendrika Pekelerja (203 cm) z Jorgejem Maquedo in Julenom Aguinagaldejem. Foto: EPA
Kai Häfner
Najboljši strelec finala je bil s sedmimi goli 26-letni Kai Häfner, ki je na prvenstvo prišel naknadno po poškodbi Steffena Weinholda. Foto: EPA
Andreas Wolff
24-letni vratar Andreas Wolff je Špance spravljal v obup. Ubranil je skoraj polovico (16/33) vseh njihovih strelov. Foto: EPA
Dagur Sigurdsson
Za nepričakovanim nemškim uspehom stoji 42-letni islandski selektor Dagur Sigurdsson, ki je reprezentanco prevzel avgusta 2014 in jo uspešno pomladil. Foto: EPA
Španija
Španci so še v četrtem finalu (1996, 1998, 2006) ostali praznih rok. Foto: EPA
Domagoj Duvnjak
Domagoj Duvnjak je bil razglašen za najboljšega igralca tekme za bron. Dosegel je šest golov. Foto: EPA

Nemci se tako nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo veselijo drugega naslova prvaka. Prvič jim je to uspelo leta 2004 v Sloveniji. Na Poljskem niso sodili v najožji krog favoritov. Poškodbe pred in med prvenstvom jih niso ustavile, saj je islandski selektor Dagur Sigurdsson vedno našel pravo menjavo.

Wolff zbral 16 obramb
Sigurdsson je sestavil razmeroma mlado, srčno, fizično močno reprezentanco, ki jo je preveval neuklonljiv "nemški" ekipni duh. Nemci so rastli iz tekme v tekmo in prav v finalu prikazali najboljšo predstavo. Za najboljšega igralca finala je bil razglašen 24-letni nemški vratar Andreas Wolff, ki je zbral 16 obramb. Na drugi strani Arpad Šterbik 14.

Za uvod trije zaporedni goli Häfnerja
Nemčija je odlično odprla tekmo. Blestel je Kai Häfner, ki je s tremi zaporednimi goli Nemčijo popeljal v vodstvo s 4:1. Španci so imeli veliko težav na postavljeno nemško obrambo 6:0. Španski selektor Manolo Cadenas je moral vzeti minuto odmora. Po njej sta sledila obramba Andreasa Wolffa in zadetek Tobiasa Reichmanna za 5:1.

Neprebojna nemška obramba 6-0
Nemci tudi v nadaljevanju niso popuščali. Agresivna obramba 6-0, v kateri so na sredini kraljevali dvometraši Finn Lemke, Erik Schmidt in Hendrik Pekeler, je ustavila Špance, ki so se brezidejno mučili v napadu. Semafor je tako v 15. minuti kazal 7:2. Nemci so tudi z igralcem manj brez težav parirali Špancem. Steffen Fäth je tako zabil za 8:4. Španci so precej "grešili" pri podajah. In če so že prišli do zaključnega strela, jih je ustavil sijajni Wolff. Na drugi strani je Martin Strobel v 29. minuti povišal na 9:5, hkrati pa izsilil še drugo izključitev Gedeona Guardiole. Izid polčasa 10:6 je nekaj sekund pred odmorom postavil Julius Kühn.

Nemčija dodala plin ...
Drugi polčas je z golom odprl Reichmann za 11:6 in napovedal nemški šov tudi v nadaljevanju. Dahmke je tako v 36. minuti povišal na 13:7. Ko je malo pozneje Valero Rivera pri izidu 14:8 s sedmih metrov zgrešil (!) vrata, Joan Canellas pa stresel le vratnico, je že močno zadišalo po nemškem zlatu. Španci so bili še naprej povsem nemočni v napadu, kjer so se zaletavali v nemške silake, nekajkrat pa jih je ustavil sijajni Wolff. Po petem golu Häfnerja za 16:9 je Cadenas vzel novo minuto odmora, ki pa ni pomagala.

... in dotolkla Špance
"Nemški stroj" je namreč mlel neusmiljeno. V obrambi nepopustljivo, v napadu pa je z raznovrstno igro večinoma zlahka našel luknje v španski obrambi. Ko je Pekeler v 52. minuti povišal na 20:13, hkrati pa je Wolff malo pozneje ubranil še "zicer" Canellasu, je bil finale odločen ...

Slovenci aprila za OI proti Španiji, Švedski in Iranu
Tekma je bila pomembna tudi za slovenski rokomet. Poraz Španije v finalu namreč pomeni, da bodo Španci poleg Švedov in Irancev nasprotniki Slovenije v aprilskih kvalifikacijah za olimpijske igre (OI) v Riu de Janeiru. Gostitelj turnirja bo znan na začetku februarja, zanj pa kandidira tudi Slovenija. V Brazilijo bosta odpotovali dve najboljši reprezentanci.

Hrvatom bron in vozovnica za Francijo
V obračunu za bron je Hrvaška z 31:24 premagala Norveško. Hrvati so vodili od 14. minute (6:6) naprej. Norveška je sicer v 40. minuti izenačila na 17:17, a sta nato sledila gola Zlatka Horvata in Domagoja Duvnjaka za 19:17. Norveška se je nekajkrat približala na gol zaostanka, vendar preobrata ni zmogla. Ko je Horvat, z osmimi zadetki prvi strelec tekme, v 51. minuti z dvema goloma povišal na 24:21, je bil odpor vikingov bolj ali manj zlomljen. Pri Hrvatih je tik pred tem rdeči karton prejel Jakov Gojun, kar pa ni spremenilo razmerja sil na igrišču. Hrvaška je tako osvojila peto medaljo, tretjo bronasto, na evropskih prvenstvih. Ob tem ima še dve srebrni. Hkrati si je priborila še neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo v Franciji.

MVP prvenstva Raul Entrerrios
Že pred koncem je bila znana tudi najboljša oziroma idealna sedmerka prvenstva. Španec Raul Entrerrios je postal najkoristnejši oziroma MVP prvenstva. Najboljši obrambni igralec je Danec Henrik Möllgaard. Idealno sedmerko pa sestavljajo: vratar Andreas Wolff (Nemčija), levo krilo Manuel Štrlek (Hrvaška), levi zunanji Michal Jurecki (Poljska), srednji zunanji Sander Sagosen (Norveška), desni zunanji Johan Jakobsson (Švedska), desno krilo Tobias Reichmann (Nemčija) in krožni napadalec Julen Aguinagalde (Španija). Najboljši strelec prvenstva je bil z 48 goli Valero Rivera.

EVROPSKO PRVENSTVO
ZAKLJUČNI BOJI, Vroclav/Krakov
Finale:
NEMČIJA - Španija
24:17 (10:6)

Nemčija: Lichtlein, Wolff, Sellin 1 (1), Lemke, Reichmann 3, Wiede, Pekeler 2, Strobel 1, Schmidt 1, Fäth 3, Häfner 7, Dahmke 4, Kühn 1, Ernst, Pieczkowski, Kohlbacher 1.

Španija: Šterbik, Perez De Vargas, Gurbindo, Maqueda, Tomas 4 (3), Entrerrios 5, Aguinagalde, Ugalde 1, Canellas 1, Morros, Garcia 2, Baena, Rivera 1 (1), Guardiola, Del Arco, Dušebajev 3.

Sedemmetrovke: 1/3; 4/6

Izključitve: 16 min; 8 min


Tekma za 3. mesto:
Norveška - HRVAŠKA
24:31 (11:15)

Norveška: Erevik, Christensen, Sagosen 5, Kristensen, Hykkerud 3, Myrhol 3, Overby, Mamelund, Tonnesen 1, Jondal 4, Bjornsen 3, Lindboe, Gullerud, O'Sullivan, Reinkind 2, Hansen 3.

Hrvaška: Stevanović, Alilović, Marić 4, Duvnjak 6, Kopljar 1, Gojun, Horvat 8 (3), Karačić 2, Kozina 2, Štrlek 4 (1), Čupić, Kovačević, Mamić 1, Šebetić, Slišković 3, Cindrić.

Sedemmetrovke: 0/2; 4/6

Izključitve: 10 min; 8 min

RK: Gojun (51.)./Hrvaška


Polfinale:
Norveška - NEMČIJA
* 33:34 (27:27, 13:14)
* - po podaljšku
ŠPANIJA - Hrvaška
33:29 (18:14)
Tekma za 5. mesto:
FRANCIJA - Danska 29:26 (15:13)
Tekma za 7. mesto:
POLJSKA - Švedska 26:24 (12:12)

Nemčija nadigrala Španijo za drugi naslov
Nemški rokometaši drugič evropski prvaki
Nemčija nadigrala Španijo za drugi naslov
Nemški rokometaši drugič evropski prvaki