EP v rokometu 2018
Hrvaška
Kdaj, če ne zdaj, se verjetno sprašujejo Hrvati, ki jim manjka edino še zlato z evropskega prvenstva. Hrvaška zlato medaljo s svetovnega prvenstva in olimpijskih iger že ima. Foto: EPA
Arena Zagreb
Slovenska zastava pred Areno Zagreb, v kateri bo tekme prvega dela odigrala Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Nemčija
Branilec naslova je Nemčija, ki bo v prvem delu v Zagrebu nasprotnik Slovenije. Slovenci Nemcev na uradnih tekmah še niso premagali. Morda jih bodo prvič 15. januarja 2018. Foto: EPA
Slovenija
Dajmo, Slovenci. Fotografija je z lanskega svetovnega prvenstva v Franciji, ko je Slovenija osvojila bron. Na fotografiji so tudi Matej Gaber, Vid Poteko in Jure Dolenec, ki jih zaradi poškodb v Zagrebu ne bo, a to ne zmanjšuje visokih ciljev in optimizma Slovencev. Ne nazadnje, Slovenci so leta 2000 na EP-ju na Hrvaškem osvojili peto mesto in si priigrali nastop na olimpijskih igrah, potem ko so v odločilni tekmi premagali Hrvate. Foto: Reuters
VIDEO
Špiler: V Zagrebu vlada p...
VIDEO
V zagrebški Areni pričaku...

Dodaj v

Tri, dva, ena: Naj se šov "hipnotične igre" na Hrvaškem začne

Slovenci odhajajo potiho, a merijo visoko
11. januar 2018 ob 16:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

V petek se na Hrvaškem začenja 13. evropsko rokometno prvenstvo, na katerem bo nastopilo 16 najboljših reprezentanc "stare celine", med njimi znova tudi Slovenija.

Prvenstvo, katerega moto oziroma slogan je rokomet kot "hipnotična igra" (angl. hypnotic game), bodo gostila štiri mesta: Zagreb, Split, Poreč in Varaždin.

Špiler: V Zagrebu se čuti utrip rokometnega prvenstva
"Pretirana bi bila oznaka, da Zagreb v tem trenutku diha s prvenstvom. To po besedah hrvaških igralcev in ljudi, ki jih poznam od tam, velja za Split, kjer bo v prvem delu igrala hrvaška reprezentanca. A jaz verjamem, da se bo to spremenilo, ko se bo v drugem delu v Zagreb preselila hrvaška reprezentanca. Sicer se tudi v Zagrebu čuti utrip rokometa, plakatov je ogromno, ljudje se na ulicah pogovarjajo o tem, sploh odkar je mesto hrvaškega selektorja prevzel Lino Červar, ki zna narediti zgodbo o uspehu. Praktično
vsi v Zagrebu vedo, da je evropsko prvenstvo v rokometu, in to je zelo pozitivno," je o rokometnem utripu v hrvaški prestolnici, kjer bo igrala tudi Slovenija, dan pred začetkom prvenstva dejal skorajda "domačin", nekdanji slovenski rokometni reprezentant David Špiler, ki živi nedaleč stran v Samoboru. Pogovor z njim si boste lahko prebrali v petek.

Naslov prvaka s turnirja na Poljskem leta 2016 branijo Nemci, ki tudi na Hrvaškem sodijo v najožji krog favoritov. Nemški selektor Christian Prokop med 16 potnikov na EP nekoliko presenetljivo ni uvrstil članov zmagovite zasedbe izpred dveh let Fabiana Wiedeja, Finna Lemkeja in Runeja Dahmkeja. Namesto njih se je odločil za tri debitante na velikih tekmovanjih: Maximiliana Jankeja, Bastiana Roschcka in Philippa Webra. A ne glede na to, v moč "nemškega stroja" ni treba dvomiti.

Hrvati po edino manjkajoče zlato
A morda je prvi favorit vendarle gostiteljica Hrvaška, ki ima izjemno kvalitetno zasedbo. Vodi jo "mag iz Umaga" Lino Červar, mož, ki je "kockaste" popeljal do večine največjih uspehov. Izstopata naslova svetovnih prvakov leta 2003 in zlata medalja na olimpijskih igrah v Atenah leto dni kasneje. Vprašanje je le, ali bodo Hrvati vzdržali pritisk domače javnosti, ki od njih zahteva le eno - zlato medaljo evropskega prvenstva, edino, ki jim še manjka v vitrini.

Dogajanje z evropskega prvenstva na Hrvaškem boste v neposrednih prenosih lahko podrobno spremljali na TVS 2, Valu 202 in na spletnih straneh MMC-ja, kjer bomo slovenske tekme analizirali z nekdanjim reprezentantom Ognjenom Backovićem.


Nikola Karabatić še vedno lačen lovorik

Poleg Nemcev in Hrvatov v najožji krog favoritov sodijo še svetovni prvaki Francozi in olimpijski Danci. Po upokojitvi Thierryja Omeyerja in Daniela Narcissa je nesporni vodja Francije, bržkone najuspešnejše reprezentance v zgodovini rokometne igre, Nikola Karabatić, ki je še vedno lačen lovorik, pa čeprav jih ima že polno vitrino in je osvojil že vse, kar je mogoče. "Vsako tekmovanje me motivira. Vem, da moja kariera ne bo trajala v nedogled, zato s to fantastično reprezentanco uživam prav vsak trenutek," je "lakoto" po uspehih opisal Karabatić, ki bo z galskimi petelini lovil četrti evropski naslov.

Vujović: Srce na parket, pa kar bo, bo
Iz ozadja oziroma iz druge vrste pa naj bi vrh napadli Španci, Švedi (s štirimi naslovi najuspešnejša reprezentanca EP-jev), Norvežani in, upajmo, tudi Slovenci, bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva v Franciji. Zasedba Veselina Vujovića v Zagreb ne potuje v
najmočnejši zasedbi, saj manjkajo dolgoletni pomembni reprezentantje Vid Poteko, Matej Gaber in Jure Dolenec. A koliko bo odsotnost trojice vplivala na sposobnost uresničitve visokih ciljev, bodo pokazale tekme. Vsekakor je Slovenija tudi na pripravljalnih tekmah dokazala, da ima širino in kvaliteto. "Ne bomo spreminjali visokih ciljev. Imamo dobro reprezentanco. Ne glede na vso smolo, moji cilji, strategija vedno ostajajo isti: srce na parket, 'do smrti', potem pa - kar bo, bo. Ne bomo objokovali tistih, ki jih ni. Kar imamo, imamo. In poskušali bomo napraviti najboljše, kar lahko," poudarja Vujović. Slovenija se bo v Zagreb odpravila v petek ob 9.18 z vlakom iz Zidanega mosta.

Kako dobro poznate rokomet? Preizkusite se v napovedovanju izidov prek spletne aplikacije Nostradamus.


Do uspeha na krilih navijačev

Slovenci so lahko optimistični tudi zaradi pričakovane velike podpore slovenskih navijačev na tribunah zagrebške Arene in verjamemo, da kasneje tudi v Varaždinu. Vstopnice za prvi del so na voljo po 150, 200 in 400 kun oziroma 20, 27 in 53 evrov na uradni spletni strani www.ulaznice.hr in na eni od znanih slovenskih turističnih agencij. A v Zagrebu zaradi varnostnih razlogov ne bo organiziranega nobenega slovenskega navijaškega središča. Slovenski navijači naj bi se sicer začeli zbirati pred dvorano vsaj dve uri pred začetkom tekme.

Gost Slovenskega središča tudi Aleksander Čeferin
Bo pa zato RZS znova organizirala tako imenovano Slovensko središče – I feel Slovenia. Vzpostavljeno bo kot poslovno in družabno središče v zagrebškem hotelu Westin od 13. do 17. januarja. Predstavljalo bo prostor za gospodarska, družabna, medijska in športna srečevanja. V ponedeljek, 15. januarja, ob 13.15 bo gost Slovenskega središča tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Slovenec Aleksander Čeferin. Torej, naj se spektakel za športne in rokometne sladokusce začne.

Iz Zagreba Aleš Vozel, @vozela1
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 11.01.2018 ob 16:20
ne potrebujemo medalje, dovolj bi bilo izločiti Hrvate v medsebojnem dvoboju sredi Zagreba

Še eno takšno tekmo
Lesinar
# 11.01.2018 ob 18:10
Premaknimo mejo nižje! Zagreb je naš!!!!!
crtomirjansa
# 11.01.2018 ob 16:45
Rokomet je itk najbolj smesna igra kjer nihce ne pozna vseh pravil, sodniki lahko piskajo cisto vse kar hocejo, ker je pac vse razn prestopa in avta subjektivna ocena (zato rokomet sploh nima pogojev da bi se uvrstil med top 10, 15 sportov)
Poleg tega pa so si, zaradi dejstva, da tako malo.ljudi igra ta, (sicer zanimiv) sport, vse ekipe zelo konkurencne, prednost ima zaradi navijacev vedno le gostitelj prvenstva (izjema so mogoce samo kaksni Francozi, al pa Skandinavci).
To je verjetno edini sport kjer gostitelj prvenstva skoraj vedno pride v poufinale, kar je res sila smesno.
Tako da Hrvatom po logiki domacina napovedujem najmanj polfinale, zelo verjetna pa je uvrstitev kar v finale. Naj me ostale ekipe demantirajo, sicr pa srecno nasi!
et
# 11.01.2018 ob 16:18
In kje v Zagrebu je slovenska navijaška cona ali zbirališče? Baje da nikjer so rekli odgovorni, dobimo se pred dvorano! Pa to ne morš verjet
Zlobni genij
# 11.01.2018 ob 16:43
Naj se zgodovina ponovi. Upam, da tista z leta 2004. ;)
penzl
# 11.01.2018 ob 16:39
@SamoRes se strinjam, če bi na taki tekmi naši navijači "okupirali" Zagreb bi bilo še toliko slajše. :)
SLOBloodPatriot
# 11.01.2018 ob 17:43
Na juriš fantje!
Bivši uporabnik
# 11.01.2018 ob 16:13
Zaščita pred vetrom da dvorane ne odnese.
somebody_87
# 11.01.2018 ob 18:56
Tekma Srbija-Hrvaška danes v Splitu.... zna bit svašta.
cartekmedo
# 11.01.2018 ob 16:38
Gremo naši!!!
slovenc pa pol
# 11.01.2018 ob 17:20
Srečno našim...drgač pa vsi upamo da Francozi ukradejo tisti zlato kolajno hrvatom...da se ne bodo prevec repenčl...sej vsi vemo kakšni so...Viva la France in Gremo Slovenci !!!
crtomirjansa
# 11.01.2018 ob 17:04
#Branimir
Ok, ampak a mi poves v cem je razlika med tem da ne poznas natancno vsa pravila in med tem, da poznas vsa pravila, vendar ta nimajo nobene veljave, saj imajo sodniki popolno svobodo pri uveljavljanju kriterijev.
Za mene kot gledalca je to isto...
clutch00
# 11.01.2018 ob 16:11
kosarkarji so postavl visok standard, vse kar bo manj kot zlata bo razocaranje, tako to je pri sportnih narodih
25kur
# 11.01.2018 ob 19:44
dajmo naši do 1/4 finala in naprej
musty
# 11.01.2018 ob 18:17
dvorana pa kot država... v totalnem razsulu...
Branimir II
# 11.01.2018 ob 21:02
ker potem je Nogomet edini prvorazredni šport
------
Nogomet je edini prvorazredni sport.

Ostali sporti se prate po uspehu/geografskih preferencah. In ze nad tem, v ostalih sportih so zmesnjave vseh vrst.
svyatoslav
# 11.01.2018 ob 20:58
Kruha in iger, da se ljudje ne ukvarjajo z realnimi življenjskimi težavami, ampak trošijo čas in energijo pred televizorji.
smithies
# 11.01.2018 ob 20:24
Tudi EP v košarki je drugo razredni šport, nasplošno cela košarka razen lige NBA. V času EP sem bil v JV Aziji, noben ni vedel nič o EPju, vsi so le poznali NBA. Pa košarka je popularna, v Vietnamusmo igrali z domačini, pa niso imeli pojma. Finale sem komaj dobil, pa še to preko lastnega streama na mobilnem telefonu, v lokalu lastnika angleža, ki je poznal le NBA. Vsi pa so gledali čudo nogometnih lig. Tako, da ne mi o drugorazrednih športih, ker potem je Nogomet edini prvorazredni šport + mogoče tek na 100m na OI. Ostalo je vse nivo nižje.
Branimir II
# 11.01.2018 ob 17:15
Za mene kot gledalca je to isto...
-------
Zdaj bi sli v semantiko kr ni potrebe. Na koncu se strinjava da rokomet ima tezavo katera ga omeja

Pravila ima ampak sodniki imajo preveliko slobodo pri njihovi uveljavi
FancyBoy
# 11.01.2018 ob 16:43
Baje glavna dvorana/stadion se niti skoncan ni.
fudelaster
# 12.01.2018 ob 01:58
smithies ni panike, se bodo Vietnamčani očitno nagledali v prihodnjih letih bodoče zvezde NBAja Dončiča! ;P
ijagodn1
# 11.01.2018 ob 19:38
Rokometaši Evrope, prihajajo na balkanski teren,
upam, da se tega zavedajo. Slovenija se.
Yufko
# 12.01.2018 ob 14:41
ka je s tem nosterdamusu sploh mi tekem ne odpre pa so do začetka se sam 4 ure.
katastrofa
montebuba
# 12.01.2018 ob 13:26
to je isto ko kaki baseball ali pa ameriški nogomet...v ameriki so vsi nori na to polni stadioni...pri nas to še zdaleč ni popularno
FireBurn
# 11.01.2018 ob 23:02
Letos nimam nobenih visok pričakovanj. Upam na najboljše vendar nimam nekih dobrih občutkov. Upam pa, da se motim.
Favoriti za naslov pa klasika: Francija, Danska, Hrvaška, Španija in Nemčija.
Klaus Trolmayer
# 11.01.2018 ob 16:39
Čas za ubranitev naslova! Auf geht's!
Branimir II
# 11.01.2018 ob 16:56
A ta rebra okoli zagrebške dvorane simbolizirajo dinozavre
-------
Narejeni so za kompleksase kot ti, da imas okol cesa se frustrirati

Baje glavna dvorana/stadion se niti skoncan ni.
---------
Ta dvorana je v Splitu, in manjka joj shoping mall z ene strani tako da je z ene strani neurejena.
Drugac ne dela se o glavni dvorani katera je v ZG, je seveda potrebno vedeti o cemur clovek govori ampak za nekatere je to prevec ane? Tud v doba interneta in lahko dostopnih informacij,....

Rokomet je itk najbolj smesna igra kjer nihce ne pozna vseh pravil,
-----------

Pravila se vejo, in ih lahko vsak ve. Tezava ni v tem ampak v preveliki slobodi pri uveljavi sodniskih kriterijov. Ce si upas nekaj kritizirati pomaga tud vedeti mal nekaj. Pravila obstajajo in se vedo ampak sodniki imajo preveliko slobodo njihove primenjave in kot si sam tocno povedal to je ena velika tezava tega drugac dinamicnega sporta

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!