Slovenski rokometaši ob začetku treninga v Svetem Martinu na Muri, blizu slovensko-hrvaške meje. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenski rokometaši ob začetku treninga v Svetem Martinu na Muri, blizu slovensko-hrvaške meje. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Veselin Vujović
Selektor Veselin Vujović v pogovoru s trenerjem vratarjev Alešem Anžičem. Foto: MMC RTV SLO
Rokometaši imajo tri dni časa za regeneracijo
Vujović: Nismo niti kazenska ekspedicija niti vojska, to je šport
Varaždinska arena je bila slovenska

Do konca drugega dela v skupini II je še sedem tekem, na vsaki so mogoči trije razpleti, kar skupaj pomeni 3 na 7, to je 2187 kombinacij. A Sloveniji ustreza le ena kombinacija od skupaj 2187, kar v številkah pomeni 0,046-odstotno (1/2187) možnost za polfinale. Seveda, ob (poenostavljeni) predpostavki, da so vsi razpleti tekem enako verjetni.

Do drugega mesta s petimi točkami
Slovenija bi bila druga s petimi točkami ob dveh zmagah, na preostalih tekmah pa bi morali Danci premagati Nemce in Makedonce, ki bi morali še remizirati s Španci in izgubiti s Čehi. Na zadnji tekmi bi morala Španija ugnati Nemce. Tako bi Slovenci in Španci na drugem mestu, prva bi bila Danska, imeli po pet točk, a bi Slovenija napredovala zaradi zmage na medsebojni tekmi. To je seveda matematična teorija, s katero se varovanci Veselina Vujovića ne ukvarjajo, ampak se želijo čim bolje pripraviti na Špance in Čehe.

Vujović: Ne želim biti realen, ker potem ne morem zahtevati več, kot so sposobni
"Ne želim biti realen, ker če sem realen, potem ne morem zahtevati od svojih igralcev več, kot so sposobni. Vsi tisti, ki so gledali tekmo z Dansko, so videli, da je bila v enem trenutku naša postava Suholežnik, Potočnik, Verdinek, Mlakar, torej igralci iz slovenske lige proti olimpijskim prvakom. Prepričan sem, da so se za naslednje tekme marsikaj naučili. Težko je iti na prvenstvo z visokimi ambicijami, potem pa se ti dogajajo stvari, kot so poškodbe, da ne govorim o tem, kaj se je dogajalo v Zagrebu. Zagotovo pa so Danci v tem trenutku boljša ekipa od nas, so kreativnejši. Zdi se, da igrajo, kot da bi bili na treningu, medtem ko se pri naših igralcih še vidi obremenitev. Za gol je bil nevaren le Miha Zarabec, medtem ko oba zunanja igralca ne. V tej rotaciji bi nam še kako prav prišel Nik Henigman. Kakor koli, znamo več, a tega ne naredimo iz nekih osebnih strahov. A to je stvar rutine in časa," je analizo položaja po tekmi z Dansko napravil Vujović.

Cilji izpolnjeni vedno, ko se borimo in dajemo od sebe vse, kar lahko
"Zdaj imamo tri dni do tekme s Španijo. Igralcem bom dal malo počitka, saj niso stroji. A potem se moramo res potruditi in dati od sebe vse, da dobimo dve tekmi, ki sta ostali. Videli bomo, za katero mesto bo to dovolj. Ne smemo v nobenem trenutku pasti v apatijo, kot da nismo izpolnili ciljev. Ne, ko igramo dobro, vedno izpolnimo cilje. Ko se borimo, dajemo vse od sebe, to so izpolnjeni cilji. Kdaj bo to prineslo cilje, kdaj ne. A odnos do reprezentance, odnos do ljudi, ki te gledajo, do novinarjev, nam narekuje, da moramo vedno dati maksimum. Potem ne bo nobenih zamer. Moramo se naučiti prebolevati poraze, ki bodo prišli tudi na drugih tekmovanjih. Moramo biti močni in še boljši, to je edina pot za naprej," je odločen Vujović, ki bo na zadnjih dveh tekmah dal priložnost tudi Urhu Kastelicu.

Potočnik: Na zmago. Videli bomo, kaj nam bo to prineslo.
"Zagotovo je za nami izredno težka tekma. Vemo, kaj Danci pomenijo v evropskem in svetovnem rokometu. Imajo posameznike, ki igrajo v najboljših klubih. Nudili smo jim dober odpor, a se ni izšlo v našo korist. Zasluženo so zmagali. Teoretično je polfinale še dosegljiv, a žal nam je, da je zdaj vse odvisno od drugih, ne pa od nas. Šli bomo tekmo za tekmo. Vse bomo dali od sebe, da ti dve tekmi dobimo, potem bomo pa videli, kaj nam bo to prineslo," je napovedal Gregor Potočnik.

Trenutna lestvica:                             
DANSKA              3  2 0 1   +5  4  
NEMČIJA             3  1 2 0   +3  4  
MAKEDONIJA          2  1 1 0   +1  3  
ŠPANIJA             2  1 0 1  +14  2  
ČEŠKA               3  1 0 2  -19  2  
SLOVENIJA           3  0 1 2   -4  1 

Scenarij, ki v polfinale pelje Slovenijo

Nedelja:
NEMČIJA - DANSKA zmaga Dancev
MAKEDONIJA - ŠPANIJA remi

Torek:
SLOVENIJA - ŠPANIJA zmaga Slovencev
MAKEDONIJA - ČEŠKA zmaga Čehov

Sreda:
SLOVENIJA - ČEŠKA zmaga Slovencev
MAKEDONIJA - DANSKA zmaga Dancev
NEMČIJA - ŠPANIJA zmaga Špancev

Hipotetična lestvica:
DANSKA              5  4 0 1   8
SLOVENIJA           5  2 1 2   5
--------------------------------
ŠPANIJA             5  2 1 2   5
NEMČIJA             5  1 2 2   4
MAKEDONIJA          5  1 2 2   4
ČEŠKA               5  2 0 3   4

V spodnji galeriji si poglejte še nekaj utrinkov s sobotnega dopoldanskega treninga v športni dvorani toplic Svetega Martina na Muri.

Rokometaši imajo tri dni časa za regeneracijo
Vujović: Nismo niti kazenska ekspedicija niti vojska, to je šport
Varaždinska arena je bila slovenska