"Gasilska" fotografija prvih slovenskih rokometnih reprezentantov. Foto: MMC RTV SLO
Tone Tiselj
Prvi selektor Tone Tiselj, ki je bil takrat tudi trener Celja Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Slovenija je takrat v Sutinskih vrelih pri Zagrebu z 21:18 klonila proti domači izbrani vrsti. Pod vodstvom selektorja Toneta Tislja so takrat nastopili kapetan Rolando Pušnik, ki je kot vratar celo dosegel zadetek, Gregor Glavač (5 golov), Uroš Šerbec (3), Bojan Voglar (3), Jani Čop (2), Tone Medved (2), Tomaž Jeršič (1), Tomaž Čater (1), Tomaž Tomšič, Roman Pungartnik, Vito Selčan, Borut Plaskan, Aleš Levc in Boris Denič. Direktor reprezentance je bil Štefan Jug, pomočnik selektorja Miro Požun, zdravnik pa Silvo Krelj.

Nekateri udeleženci tiste tekme so se zbrali na sedežu zveze, kjer jim je generalni sekretar Leopold Kalin podelil spominske medalje in se jim zahvalil za njihov prispevek k slovenskemu rokometu. Nato pa so "prvoborci" v sproščenem klepetu, ob kozarčku in prigrizku, obujali spomine na tiste zahtevne, a lepe čase.

Tiselj: Nič nam ni bilo težko
"Ti spomini so fantastični. Kdo bi verjel, da bo berlinski zid padel, da bo Jugoslavija razpadla. Začela se je neka nova doba. Zelo sem vesel, da sem bil del te zgodovine. Uresničile so se sanje naših očetov, dedov, pradedov. Slovenija je postala samostojna, samostojen je postal tudi slovenski šport. Zelo smo bili ponosni, da smo bili del te zgodovine. Takrat nam je bil vsem velik motiv nastopati za svojo državo, nič nam ni bilo težko. Nacionalni naboj in z njim motivacija sta bili na najvišji ravni," se tistih časov spominja Tiselj.

Rokomet je Slovencem pisan na kožo
Kako pa gleda na prehojeno pot slovenskega rokometa? "Zelo sem zadovoljen. Nobena skrivnost ni, da je rokomet kot kolektivna panoga najuspešnejši v Sloveniji. Tako na klubski kot na reprezentančni ravni. Tako v ženski kot tudi v moški konkurenci. Rokomet je Slovencem pisan na kožo, imamo tradicijo. Verjetno je tudi najcenejši kolektivni šport. Kadar je bil naboj najvišji, je bil tudi rezultat največji. Lahko smo zelo ponosni. Rokomet je edini šport do zdaj, ki se je kosal z najboljšimi na svetu in verjamem, da je lahko tako tudi v bodoče," je dodal Tiselj.

Ženske prav tako prvič s Hrvaticami
Osmega marca 1992 je svojo prvo tekmo odigrala tudi ženska rokometna reprezentanca. V Đurđevcu na Hrvaškem je izgubila z domačo reprezentanco s 26:20. Pod vodstvom Antona Bašića so slovenske barve zastopale Simona Šturm (12), Milija Tomšič (2), Mojca Volk (2), Irma Kapidžić (2), Tanja Oder (1), Alenka Toni (1), Jolanda Lenič, Ivana Tomas, Suzana Gomilar, Marjeta Marton, Nataša Mežek, Anja Frešer, Sergeja Stefanišin in Darja Škopelja. Tudi ženske reprezentantke bo RZS v prihodnjih dneh počastil s sprejemom.