Sebastian Skube je bil motor celjske igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sebastian Skube je bil motor celjske igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gašper Marguč
Gašper Marguč je dosegel sedem golov brez zgrešenega strela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nikola Ranevski
Presenečenje tekme je bil Nikola Ranevski, ki je vse tri gole zabil v zadnjih 15 minutah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vladan Matić
Trener Vladan Matić je ob robu igrišča vseskozi "igral" s svojimi fanti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Podvig “pivovarjev” proti velikemu Kielu

A varovanci Vladana Matića so v sijajnem ozračju, ki ga je pripravilo 5000 navijačev v Zlatorogu, prekosili same sebe in spomnili na stare, zlate, šampionske čase, ko so v Celju padali evropski velikani. Če se je še pred mesecem dni, po porazu s Constanto (22:17), zdelo, da je morebitna ponovitev teh časov svetlobna leta daleč, je nenadejana zmaga nad nemškimi prvaki potrdila, da morda niti ne. Zagotovo pa je pot, ki so jo izbrali Celjani, očitno prava. Uspeh je še toliko večji ob tem, da so v celjski ekipi zaradi poškodb manjkali Dejan Perić, Luka Žvižej, Gregor Potočnik in Rok Žuran.

Matić: Pustili smo srce na igrišču
Trener Matić je v analizi tekme uvodoma dejal: "Forma se dviguje. To se je videlo že proti Mariboru, tokrat pa še bolj. Zmagali smo zasluženo, pustili smo srce na igrišču, igrali smo pametno. Bilo je sicer nekaj napak. Morali bi malo bolje preprečevati kontre in polkontre, a to ni lahko, gre le za igralce svetovnega kova. Gostje so sprva igrali, kot da bi bili malo uspavani, ko pa je vrag odnesel šalo, so poskušali s prestavo višje, a jim nismo dovolili."

Trdo delo obrodilo sadove
Pivovarji so v zadnjem mesecu dni očitno napravili velik kakovosten preskok v igri. Kako jim je to uspelo? Matić pojasnjuje: "Veliko delamo, treniramo vsak dan, to so pametni fantje. Jaz bolj verjamem vanje kot oni sami vase. Ko bodo to spoznali, imajo priložnost, da postanejo veliki igralci. Seveda, s pravim pristopom, to pa je, da ostanejo skromni in trdo delajo. A ohranimo mirno glavo, še bodo oscilacije, spomnimo se, po Savehofu se je zgodila Constanta, kar pa je normalno za tako ekipo. Zagotovo smo zdaj bližje drugemu delu. Zadnja tekma v gosteh pri Sävehofu (21. februarja 2013, op. a.) bo odločilna, verjetno pa si bomo lahko privoščili poraz do -6. Če ostanemo skupaj, bomo v dveh letih postali zelo resna ekipa."

Marguč: Presenetili smo sami sebe
Gašper Marguč
je bil s sedmimi goli najboljši strelec pivovarjev: "Zagotovo smo presenetili sami sebe in tudi Kiel. Odigrali smo maksimalno. Ob polčasu smo se dogovorili, da moramo vztrajati v visokem ritmu vseh 60 minut, da ne smemo pasti, tako kot smo proti Atleticu. In res, v ključnih trenutkih smo zabijali, medtem ko je bila obramba na visokem nivoju vso tekmo. S porazom v Constanti smo naredili 'kiks', ki pa smo ga tukaj več kot popravili. Upamo, da bomo nadaljevali v takem ritmu. Zdaj nas čaka povratna tekma, kjer pa so oni absolutni favoritui. Ritem sreda-sobota je naporen, a tako pač je, treba bo stisniti zobe in iti naprej."

Skube: Kapo dol vsem. Ne vem, od kod smo črpali moč.
Morda prvi mož tekme v Zlatorogu je bil Sebastian Skube, ki je ne samo mojstrsko vodil igro pivovarjev, ampak tudi zabijal gole: "Nad igro morda nisem presenečen, sem pa nad rezultatom. Menil sem, da četudi igramo najboljše, morda nismo dovolj kakovostni, da bi premagali Kiel. Izkazalo se je, da ga lahko. Vsak je tokrat odigral skorajda brez napak, drugače se tako ne da premagati Kiela. Zato bi jaz dejal, kapo dol vsem. Na treningih že zelo dolgo kažemo dobro igro, le da nam do zdaj tega ni uspelo prenesti na tekmo. Ne vem, od kod smo črpali moč, igrali smo več ali manj z eno postavo, Kiel pa ima igralcev, kolikor jih hoče. Je pa res, da brez take publike ne bi uspelo. Ko so bili vsi na nogah, se ni slišalo nič. Čeprav je Kiel navajen igrati pred 10.000 navijači, se v tem vzdušju ni znašel. S to zmago smo blizu uvrstitve v drugi del in mislim, da priložnosti ne bomo izpustili. V sredo se ne bomo obremenjevali z rezultatom, zagotovo nam bodo želeli vrniti z obrestmi, a jaz mislim, da je "projekt Kiel" že zdaj zaključen več kot uspešno."

Ilić: Celjani pokazali veliko nadarjenosti
Igralci Kiela so bili po nepričakovanem porazu redkobesedni. Srbski reprezentant Momir Ilić, nekoč član Gorenja, je povedal: "Ne morem najti pravega opravičila za poraz. Res pa je, da smo začeli malo ležerno, v zadnjem času smo namreč odigrali veliko tekem, precej smo tudi na poti. Kljub temu vse čestitke Celjanom. Na vsako našo obrambno postavitev (6-0 ali 3-2-1) so našli rešitev. Pokazali so velik talent in želim jim vso srečo. V naši slačilnici ni bilo nič posebnega. Kaj pa naj bo, če v skoraj dveh letih izgubiš dve tekmi?" Trener Alfred Gislason je bil še krajši: "Tokrat je zmagalo boljše moštvo. V obrambi smo igrali slabo, tudi vratarja nista imela svojega dne, medtem ko smo v napadu naredili preveč napak."

V spodnji galeriji si oglejte nekaj utrinkov s sobotnega rokometnega praznika v Zlatorogu.

Podvig “pivovarjev” proti velikemu Kielu