Na prvi tekmi je Slovenija zmagala z 31:26, toda z igro nikakor ni blestela. Foto: Aljaž Janša
Na prvi tekmi je Slovenija zmagala z 31:26, toda z igro nikakor ni blestela. Foto: Aljaž Janša

V Guimaraesu bo Slovenija branila prednost petih golov s prve tekme v Stožicah (31:26). Igra še zdaleč ni bila blesteča, rezerv je še veliko. Z agresivno obrambo bo treba portugalskim zunanjim igralcem preprečiti neovirane strele s sedmih metrov, kar se je na prvi tekmi dogajalo prepogosto. Ključen bo začetek obračuna: takrat bo treba pokazati kakovostno razliko in si priboriti takšno prednost, da tekmeci ne bodo več pomislili na uspeh.

Pred dopustom zdržati psihološki pritisk
Selektor Boris Denič ima nekaj težav s poškodovanimi igralci, tako da utegnejo manjkati Jure Dolenec, Matej Gaber in Jure Dobelšek. "Po sedemdesetih odigranih tekmah v tej sezoni so vsi že zelo utrujeni. Upam, da bodo moji igralci psihološko zdržali na zadnji tekmi. Povratni dvoboj v Guimaraesu bo zahteven predvsem po psihološki plati, medtem ko sta znanje in kakovost na naši strani," je na pripravah v Zrečah povedal selektor Denič, ki še ni želel razkriti seznama 17 igralcev, ki bodo odpotovali na Portugalsko.

Recept za uspeh: kolektivna igra, boljša obramba
"Na prvi tekmi smo imeli obdobja, ki niso bila v skladu z našimi dogovori pred tekmo. S kolektivno igro in boljšo obrambo lahko onemogočimo Portugalce, ki nas, vsaj takšno je moje mnenje, ne morejo presenetiti. Na prvi tekmi smo jih pretekli, sploh v zadnjih dvajsetih minutah. Moči je dovolj, naša glavna skrb so poškodbe nekaterih igralcev," pa meni vratar Gorazd Škof.

Med svetovno elito je Slovenija nazadnje igrala v Nemčiji leta 2007, v naslednjih dvojih kvalifikacijah pa so bili usodni Slovaki in Madžari.


KVALIFIKACIJE ZA SP 2013 Povratna tekma, sobota ob 18.00: * PORTUGALSKA - SLOVENIJA 26:31 Preostale tekme (sobota/nedelja) ČEŠKA - RUSIJA 22:23 BELORUSIJA - SLOVAŠKA 26:24 AVSTRIJA - MAKEDONIJA 20:26 BiH - NEMČIJA 24:36 POLJSKA - LITVA 24:17 NORVEŠKA - MADŽARSKA 21:27 ČRNA GORA - ŠVEDSKA 21:22 NIZOZEMSKA - ISLANDIJA 27:41 * - izidi prvih tekem