Matjaž Brumen je bil s sedmimi goli najučinkovitejši Koprčan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Brumen je bil s sedmimi goli najučinkovitejši Koprčan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milorad Krivokapić
Milorad Krivokapić je vseh šest golov dosegel iz igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Vran
Jure Vran je z odličnimi obrambami Cimos Koper dolgo držal v igri. V končnici ga je zamenjal Gorazd Škof, ki pa ni bil v taki formi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cimos Koper
Koprčani so z igrami v letošnji Ligi prvakov presegli pričakovanja tudi največjih optimistov. Za preboj v Köln pa jim je zmanjkal kakšen strelec več z zunanjih položajev. Foto: MMC RTV SLO
Talant Dušebajev in Arpad Šterbik
Talant Dušebajev in Arpad Šterbik. Kirgiz na klopi Atletica lahko spet objame srbskega vratarja madžarskega rodu, saj je bil najzaslužnejši, da bo Atletico konec maja naskakoval še četrti evropski naslov (2006, 2008, 2009) v zadnjih šestih letih. Foto: EPA
Koprčani se poslavljajo z dvignjeno glavo,

Kljub temu se lahko Koprčani z dvignjeno glavo vrnejo domov, saj so do konca pretili velikim favoritom. V 38. minuti drugega polčasa so celo povedli z 19:17 in takrat je že močno zadišalo po Kölnu. Toda nato se je razigral vratar Arpad Šterbik, ki je bil najzaslužnejši za preobrat varovancev Talanta Dušebajeva.

Atletico je v 51. minuti po dveh golih Isaiasa Guardiole ušel na +5 (27:22), Cimosu pa se ni več uspelo približati na manj kot štiri gole zaostanka. Pri 28:24 dobri dve minuti pred koncem je odločilna dva gola dosegel Joan Canellas.

Atletico ušel na 9:4 ...
Atletico je bolje začel srečanje in v 5. minuti povedel s 4:1. Dvakrat je zadel 212 cm visoki Danec Nikolaj Markussen, čigar strelski izkupiček v Kopru je bil le 1/7. Tudi naslednje minute so pripadle domačim, ki so na krilih Markussena, Jonasa Källmana in Kirila Lazarova v 13. minuti ušli na 9:4, tako da je trener gostov Fredi Radojković vzel minuto odmora.

... a se je Cimos vrnil v igro
Po njej je Radojković v vrata poslal Jureta Vrana, kar je bil zadetek v polno, saj je Vran z nekaj obrambami odločilno pripomogel k znižanju zaostanka. Cimos je počasi vzpostavljal ravnotežje in po zadetku Milorada Krivokapića v 25. minuti znižal na 13:11. Koprčani so nato - resda z igralcem manj - zapravili še dva napada. Kljub temu so povsem ustavili začetno poletno igro Atletica. In ko je Sebastian Skube na začetku zadnje minute znižal le na zadetek zaostanka (14:13), je moral Dušebajev vzeti minuto odmora. Po njej so domačini zapravili napad, tako da je po prvem polčasu ostalo le pri zadetku prednosti za domače.

V 38. minuti zadišalo po Kölnu
Začetek drugega polčasa je bil odličen, saj je razpoloženi Krivokapić izenačil na 14:14. Isti igralec je v naslednjem napadu iz težkega položaja izenačil na 15:15. Malo pozneje pa je Dean Bombač zadel za sploh prvo vodstvo na tekmi (16:15). Tudi izključitev Brumna ni ustavila Koprčanov, saj je Rapotec zadel za novo vodstvo (17:16). V 38. minuti je Brumen z dvema goloma zapored povišal vodstvo na +2 (19:17) in prvič je resno zadišalo po Kölnu. Predvsem zato, ker so domači v teh trenutkih delovali izgubljeno.

Šterbik ustavil "rumeno-modre"
Razpoloženi Brumen je z igralcem manj znova zadel za vodstvo (20:19), nato pa sta sledila dva španska gola. Odlični Vran je pri 21:20 ubranil sedemmetrovko Lazarovu, a je nato Källman zadel za 22:20. Isti igralec je v 50. minuti povišal na +3 (25:22). Šterbik je ustavil koprska napada, tako da je po dveh golih Guardiole semafor v 51. minuti kazal 27:22. Radojković je Vrana zamenjal s Škofom, ki pa ni mogel preprečiti novega vodstva domačih s +5 v 53. minuti (28:23). Sedmi gol je dosegel Markussen. Radojković je vzel minuto odmora.

Canellas pokopal koprske sanje
Zadnjih pet minut se je začelo s prednostjo domačih s +5. Tri minute pred koncem je Canellas po nekoliko spornem prekršku in izključitvi Matjaža Mlakarja izkoristil sedemmetrovko za 29:24, na nasprotni strani pa je Šterbik ustavil prodor Skubeta. In ko je Canellas na drugi strani povišal na 30:24, je bilo koprskih sanj o zaključnem turnirju konec.

Islandska naveza nerešljiva uganka za Barcelono
Pot v Köln si je nekoliko presenetljivo priboril tudi Köbenhavn, ki je izločil branilca naslova Barcelono. Danski prvaki so prvo tekmo pred 20.000 gledalci na nogometnem stadionu Parken dobili z 29:23, v Barceloni pa izgubili s 36:33, kar pa je zadostovalo za preboj med najboljšo četverico. Junaka srečanja sta bila Islandca Gudjon Valur Sigurdsson (8) in Olafur Stefansson (7), ki sta skupaj dosegla 15 golov, pri poražencih je stari znanec slovenskih igrišč Sergej Rutenka prispeval 9 golov.

LIGA PRVAKOV (M)

ČETRTFINALE, povratne tekme


ATLETICO MADRID - Cimos Koper 23:26
31:24 (14:13)

Atletico Madrid:
Šterbik, Hombrados, Edu 1, Källman 7, Guardiola 2, Markussen 8, Aguinagalde 1, Davis, Abalo 2, Chema 1, Canellas 4 (1), Jurkiewicz, A. Entrerrios 1, Dinart, Lazarov 4.

Cimos Koper: Škof, Vran, Skoko 2, Dobelšek, Brumen 7 (3), Čemas, Bombač 2, Poklar, Džono, Krivokapić 6, Skube 1, Mlakar 2, Konečnik 1, Rapotec 3, Bundalo, Osmajić.

Sedemmetrovke: 1/2; 3/4

Izključitve: 8 min; 12 min

Barcelona - KÖBENHAVN 23:29
36:33 (17:17)

FÜCHSE BERLIN - Ademar Leon 23:34
29:18 (13:6)

KIEL - Croatia O. Zagreb 31:31
33:27 (16:16)

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem. Zaključni turnir bo 26. in 27. maja v Kölnu.

Koprčani se poslavljajo z dvignjeno glavo,