Nantes se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir Lige prvakov in že se veseli uvrstitve v finale. Foto: EPA
Nantes se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir Lige prvakov in že se veseli uvrstitve v finale. Foto: EPA
Za PSG igra tudi izjemni rokometaš Nikola Karabatić. Foto: EPA
Montpellier je v polfinalu presenetil Vardar (28:27). Foto: EPA
Kavtičnik z Montpellierjem v finalu Lige prvakov

Francoski ekipi sta se prvič uvrstili na zaključni turnir četverice Lige prvakov in takoj sta si zagotovili nastop v finalu. Ta bo v nedeljo ob 18. uri.

Nantes ugnal zvezdniški PSG
Že na prvi polfinalni tekmi Lige prvakov smo videli senzacijo – rokometaši Nantesa so nadigrali favorizirano ekipo Paris Saint-Germain (32:28).

Dvoboj dveh francoskih ekip je pripadel malemu Nantesu, ki se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir četverice, in takoj se mu je uspelo osvojiti v finale. Parižani, ki veljajo za eno najdražjih rokometnih ekip, se še tretje leto zapored poslavljajo (lani so jih v finalu premagali rokometaši Vardarja, predlani pa rokometaši Kielc) brez tako želene lovorike – PSG še nikoli ni osvojil Lige prvakov. PSG, ki v sezoni skorajda ni poznal poraza, je izgubil v najpomembnejšem trenutku.

Varovanci Zvonimirja Serdarušića so bili slabši tekmec, vodili so le pri izidu 5:6, Nantes je hitro izenačil na 6:6, nato pa vodstva ni več izpuščal iz rok. V prvem polčasu so vodili že za pet golov (13:8), na odmor pa so odšli s tremi goli prednosti (17:14). V drugem polčasu so nadaljevali dobro igro, hitro so vodstvo povišali na +6 (20:14). Ko je bilo videti, da bo Nantes brez težav zmagal, so se Parižani ob koncu le približali na gol zaostanka (29:28). Imeli so tudi napad za izenačenje, a je zgrešil Mikkel Hansen. Na drugi strani je bil Nantes veliko bolj zbran in učinkovit, zadel je Nicolas Tournat (30:28). Nato je izjemni vratar Nantesa Cyril Dumuolin ubranil še sedemmetrovko Hansenu, Nantes pa je ob dveh igralcih manj zadel še enkrat (31:28), med strelce se je vpisal Olivier Nyoka in jasno je bilo, da je tekma odločena.

Junak srečanja je Dumoulin, ki je ubranil vse, kar se je ubraniti dalo. Sedemmetrovke pa je zadeval Kiril Lazarov.

Pri Nantesu sta z osmimi zadetki prednjačila Tournat in Lazarov, pri PSG-ju je Nedim Remili dosegel šest, Hansen pa pet zadetkov.

Kavtičnikov Montpellier v finalu
Vardar iz Skopja, lanski zmagovalec Lige prvakov, je v veliko bolj napeti tekmi na koncu moral priznati premoč Montpellieru, ki je slavil z golom prednosti (27:28).

Vardar v prvem polčasu ni prikazal prepričljive igre, slaba sta bila tako obramba kot napad, Montpellier pa je znal kaznovati vse njihove napake. Ob koncu polčasa so Francozi dosegli najvišjo prednost na tekmi (11:14), zadel je Valentin Porte.

V drugem polčasu je Montpellier obdržal vodstvo, povedel je tudi za tri gole (17:20), Makedoncem pa je po pritisku uspelo izenačiti šele ob koncu tekme (27:27), ko se je izkazal kapetan Vardarja Stojanče Stoilov. Za trenutek se je zazdelo, da bo Vardar imel zaključni napad za morebitno zmago, toda Diego Simonet je 18 sekund pred koncem poslal žogo skozi noge Strahinje Milića v vardarsko mrežo (27:28). Zadnji napad Vardarja ni obrodil sadov in veliko veselje francoskega moštva se je lahko začelo.

Prvi strelec tekme je bil Porte z osmi goli, Michael Guigou jih je dodal sedem za Montpellier. Slovenski reprezentant Vid Kavtičnik se ni vpisal med strelce v ekipi Montpelliera.

LIGA PRVAKOV
KÖLN, zaključni turnir

POLFINALE

NANTES - PSG 32:28 (17:14)
Tournat in Lazarov po 8; Remili 6, Hansen 5.

VARDAR - MONTPELLIER
27:28 (11:14)
Borozan in Cindric po 6, Čupić 5; Porte 8, Guigou 7, Richardson 6.

Finale bo v nedeljo ob 18.00.

Kavtičnik z Montpellierjem v finalu Lige prvakov