Veselje Norvežank po koncu tekme. Foto: EPA
Veselje Norvežank po koncu tekme. Foto: EPA
Norvežanke znova na vrhu Evrope

Tretje so bile Švedinje, ki so ugnale Črnogorke (25:23).

Na 11. evropskem prvenstvu so Norvežanke še šestič postale najboljše, na vseh prvenstvih najboljših reprezentanc stare celine pa so osvojile kolajno. Po štirih zaporednih naslovih so pred dvema letoma v Srbiji norveško prevlado po podaljšku prekinile Črnogorke, zdaj pa so Norvežanke znova na vrhu. Španke so drugič postale evropske podprvakinje, ko so pred šestimi leti prav tako v finalu klonile pred Norveško. To je tudi njihova druga medalja na evropskih prvenstvih.

Španke so sicer odlično začele tekmo in v 18. minuti vodile že za pet zadetkov, do odmora pa so Norvežanke znižale izid, a vseeno v garderobo odšle z dvema goloma zaostanka. V drugem polčasu je najuspešnejša reprezentanca evropskih prvenstev prevzela pobudo in hitro povedla. Priigrala si je prednost štirih golov, Španke pa so z igralko več pet minut pred koncem imele priložnost za izenačenje, ki pa so jo zapravile. Najbolj učinkoviti igralki Norveške sta bili Linn-Kristin Riegelhuth Koren z desetimi in Nora Mörk s sedmimi goli, izkazala pa se je tudi vratarka Silje Margaretha Solberg s 15 obrambami. V španski ekipi je bila strelsko najbolj razpoložena Nerea Pena z desetimi zadetki.

Gulldenova MVP prvenstva
Švedinje so osvojile bron. V švedski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Isabelle Gullden s sedmimi goli, vratarka Johanna Bundsen pa je zbrala enajst obramb. V črnogorski izbrani vrsti je Katarina Bulatović dosegla osem zadetkov. Gulldenova je bila izbrana tudi za najkoristnejšo igralko turnirja, obenem je tudi najboljša strelka.

V najboljši ekipi prvenstva so vratarka Silje Solberg iz Norveške, levo krilo Danske Maria Fisker, levazunanja Romunka Cristina Neagu, srednja zunanja Kristina Kristiransen iz Danske, krožna napadalka evropskih prvakinj Heidi Loke, norveška desna zunanja Nora Mörk ter desno krilo iz Španije Carmen Martin.


Finale:
ŠPANIJA - NORVEŠKA 25:28 (12:10)
Pena 10, Martin in Cabral po 4; Riegelhuth Koren 10, Mörk 7, Solberg 3.

Za 3. mesto:
ČRNA GORA - ŠVEDSKA 23:25 (12:11)
Bulatović 8; Gullden 7.

Polfinale:
Črna gora - ŠPANIJA 18:19 (8:13)
Radičević 6; Pinedo 5.

NORVEŠKA - Švedska 29:25 (13:11)
Mörk in Löke 5; Gullden 9.

Norvežanke znova na vrhu Evrope