Gudjon Valur Sigurdsson je 28 sekund pred koncem z odločilnim zadetkom Islandiji prinesel zmago nad Slovenijo. Njegov rojak Gylfi Sigurdsson je 22. marca v Stožicah z dvema goloma potopil slovensko nogometno reprezentanco. Foto: EPA
Gudjon Valur Sigurdsson je 28 sekund pred koncem z odločilnim zadetkom Islandiji prinesel zmago nad Slovenijo. Njegov rojak Gylfi Sigurdsson je 22. marca v Stožicah z dvema goloma potopil slovensko nogometno reprezentanco. Foto: EPA

V drugem polčasu nismo mogli sestaviti niti ene obrambe, obramba ni mogla pomagati vratarju. V prvem polčasu so igrali kvalitetno obrambo, v drugem pa smo se samo gledali.

Boris Denič
Vid Kavtičnik
Vid Kavtičnik je skupaj s Sebastianom Skubetom najboljši slovenski strelec. Zunanji igralec Montpellierja je zbral 5 zadetkov, od teh je štiri dosegel s sedmih metrov. Foto: BoBo
Kapetan Uroš Zorman je islandskega vratarja Arona Rafna Edvardssona premagal štirikrat. Foto: BoBo
Islandija presenetila Slovenijo

Gledalci so bili priča igri dveh polčasov. V prvem delu so bili Slovenci odlični, v napadu so bili zelo razpoloženi, v obrambi so strnili vrste in na krilih izjemnega Gorazda Škofa zaustavili nevarne Islandce.

V nadaljevanju so nato v obrambi popustili, v napadu so storili preveč napak, razigrala se je islandska zunanja linija. Zadnji dve minuti so Slovenci igrali z igralcem manj, kar so Islandci izkoristili in prek najboljšega strelca Gudjona Valurja Sigurdssona, ki je odločilni zadetek dosegel 28 sekund pred koncem, vknjižili zlata vredni dve točki.

Škof zbiral obrambe kot po tekočem traku

Tekmo sta obe reprezentanci začeli nekoliko previdno, Slovenci so v obrambi igrali čvrsto, gostom so puščali zelo malo prostora, na drugi strani igrišča je na 3:1 s 7 metrov povišal Borut Mačkovšek. Islandci kljub slabim uvodnim minutam niso popustili, razvili so svojo igro in v 12. minuti prek Karija Kristjanssona izenačili na 4:4, na 5:5 je s krasnim strelom iz mrtvega kota izenačil Sigurdsson.

Slovenci so se nato znova odlepili od nasprotnika, predvsem po zaslugi izjemnega Škofa, ki je zaklenil svoja vrata in islandske igralce spravljal v obup. Tik pred koncem polčasa je za nameček ubranil še poskus s sedmih metrov. Z bele točke je izid ob polčasu postavil Vid Kavtičnik (13:9).

Slovenci popustili v obrambi
V nadaljevanju so se Islandci z delnim izidom 3:0 znova le na gol razlike približali Slovencem (16:15), v obrambi so zaigrali precej bolje, do izenačenja je, predvsem po zaslugi napak na obeh straneh, prišlo šele v 47. minuti, ko je za 20:20 zadel najbolj razpoloženi Islandec Sigurdsson. V drugem polčasu so varovanci Borisa Deniča v obrambi precej popustili, Škof, ki je v prvem delu zbral kar 12 obramb, je v nadaljevanju ubranil le tri strele.

Razigrala se je islandska zunanja linija
Islandci so napadali predvsem po krilih, z močnimi projektili so tresli slovensko mrežo, za prvo vodstvo je dobri dve minuti pred koncem s prvim zadetkom v drugem polčasu poskrbel Kristjansson (27:28). Slovenci so zadnji dve minuti igrali z igralcem manj, odločilni zadetek je slabe pol minute pred koncem z levega krila dosegel Sigurdsson. V zadnjem napadu so gostitelji storili napako pri podaji, ura se je iztekla, Islandci so vknjižili novi dve točki in na lestvici prednost pred Slovenijo še povečali.

Denič: V drugem polčasu so se samo gledali
"V drugem polčasu nismo mogli sestaviti niti ene obrambe, obramba ni mogla pomagati vratarju. V prvem polčasu so igrali kvalitetno obrambo, v drugem pa smo se samo gledali. Resda Gabra danes ni bilo, a bili so drugi, igrali so, kot so. Prvi polčas je bil kvaliteten, drugi pod vsakim nivojem. Islandci so povedli v zadnji minuti, tako se je izšlo, in moram jim čestitat," je bil po tekmi kratek selektor Denič.

3. krog
SLOVENIJA - ISLANDIJA 28:29 (13:9)
3.000; Skube in Kavtičnik (3) po 5, Dolenec (1) in Zorman po 4, M. Žvižej 3, L. Žvižej (1) in Mačkovšek po 2, Bezjak, Blagotinšek in Marguč po 1.; Sigurdsson 9 (2), Petersson 7, Gudjonsson 4, Kristjansson, Palmarsson in Ragnarsson po 2, Ingimundarsson, Hallgrimsson in Olafsson po 1.

Sedemmetrovke: 7/5; 3/2
Izključitve: 4 min; 6 min

ROMUNIJA - BELORUSIJA 31:34 (13:18)

4. krog, nedelja ob 16.00:
ISLANDIJA - SLOVENIJA

Ob 15.00:
BELORUSIJA - ROMUNIJA

Lestvica: Islandija 6, Slovenija in Belorusija po 3, Romunija 1.

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2014 na Danskem, se uvrstita najboljši
dve reprezentanci v skupini.

V drugem polčasu nismo mogli sestaviti niti ene obrambe, obramba ni mogla pomagati vratarju. V prvem polčasu so igrali kvalitetno obrambo, v drugem pa smo se samo gledali.

Boris Denič
Islandija presenetila Slovenijo