Barbara Lazović je z golom slabo minuto pred koncem zapečatila usodo Švedinj. Foto: Reuters
Barbara Lazović je z golom slabo minuto pred koncem zapečatila usodo Švedinj. Foto: Reuters
Maja Užmah in Janja Rebolj
Najboljša Švedinja Isabelle Gullden v primežu Maje Užmah in Janje Rebolj. Foto: Reuters
Slovenske rokometašice presenetile Švedsko
Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Švedska

Slovenke so pogumno začele srečanje, bistveno bolje kot proti Srbiji, ko jih je zdelala trema. Vseskozi so držale korak s Švedinjami, bronastimi z zadnjega prvenstva.

Miša Marinček je v vratih zelo dobro opravila svoje delo. Tamara Mavsar je izenačila na 4:4 in 6:6, nato pa so Slovenke po dveh zaporednih golih Ane Gros in enem Barbare Lazović povedle z 10:8. Polčas se je končal s 13:13, potem ko je Grosova izenačila 15 sekund pred koncem.

Odlična predstava Slovenije
Slovenke tudi v nadaljevanju niso popuščale. V vratih je bila zelo dobro razpoložena Marinčkova, v napadu pa Mavsarjeva, ki je z dvema zaporednima goloma poskrbela za 16:15 v 38. minuti. Malo pozneje je Grosova s projektilom poskrbela za 17:15. Švedinje so v 47. minuti izenačile na 19:19, po golu Isabelle Gullden v 52. minuti pa povedle z 21:20. Pet minut pred koncem je bil izid izenačen na 22:22, tako da se je obetala drama.

Marinčkova in Lazovićeva prevesili tehtnico
Grosova je zabila za 23:22, a so Švedinje izenačile. Za novo vodstvo je poskrbela Mavsarjeva (24:23), Marinčkova pa je ubranila protinapad in "zicer" Jamini Roberts. Dobro minuto pred koncem je trener Uroš Bregar svoje varovanke poklical k sebi. Minuta odmora je pomagala, saj je po njej akcijo končala Lazovićeva, ki je zabila gol za 25:23. Švedinje so bile na kolenih.

Srbija premagala Španijo
V prvi tekmi skupine A je Srbija nekoliko presenetljivo premagala Španijo s 25:23. Slovenija za zanesljivo uvrstitev v drugi del v četrtek potrebuje vsaj točko proti Špankam. Tekma se bo začela ob 18.30.


Uroš Bregar, selektor Slovenije: "Zelo sem ponosen na svoja dekleta, ki so tekmo odigrala zelo dobro. Želel sem si, da dvignemo našo obrambo na višjo raven, in to nam je tudi uspelo, saj so se punce dobro gibale in sodelovale, za njimi pa je stala odlična Miša Marinček, ki je ustavila veliko strelov. V napadu smo igrali pametno in nismo divjali oziroma smo po domače povedano bolj varovali žogo ter zelo dobro zaključevali. Naš cilj je bil vsaj ena zmaga v prvem delu, kar nam je uspelo, zdaj pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo. Na Španke se bomo zelo dobro pripravili in iztisnili zadnje atome moči."

Neli Irman: "Po porazu proti Srbiji smo bile zelo razočarane in smo začele razmišljati le o tem, kako se dvigniti. Atmosfera na Švedskem je super, selektor nam je ves čas govoril, da je publika odlična in da lahko igramo dobro, zato smo šli na vse ali nič. Dogovorili smo se, da moramo igrati veliko bolj agresivno ter da si pomagamo v obrambi. To nam je danes prineslo zmago."


EVROPSKO PRVENSTVO 2016

ŠVEDSKA

Skupina A (Stockholm)

2. KROG

SLOVENIJA - ŠVEDSKA 25:23 (13:13)

Slovenija: Stefanišin, Marinček, Ferfolja 1, Gros 5, Rebolj 1, Krajnc, Jeriček, Stanko 1, Čerenjak, Panger, Mavsar 6 (2), Lazović 3, Zulić, Irman 4, Krhlikar 2, Užmah 2.

Švedska: Bundsen, Idehn, Mellegard, Ekenman Fernis, Stromberg, Blohm, Roberts 3, Sand 4, Westberg 2, Lagerquist, Gullden 10 (6), Blomstrand, Hagman 2, Jacobsen, Oden 1, Alm 1.

Sedemmetrovke: 2/2; 6/6

Izključitve: 6 min; 6 min


ŠPANIJA - SRBIJA 23:25 (8:11)

Vrstni red: Srbija 4, Slovenija in Švedska 2, Španija brez točk.

Skupina B (Kristianstad)

2. KROG
POLJSKA - NIZOZEMSKA 21:30 (11:14)
NEMČIJA - FRANCIJA 20:22 (11:11)

Vrstni red: Francija 4, Nizozemska in Nemčija 2, Poljska brez točk.

V drugi del se uvrstijo prve tri reprezentance.

Slovenske rokometašice presenetile Švedsko
Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Švedska