Fredi Radojković je lani Cimos popeljal do treh lovorik (prvega naslova slovenskega prvaka, slovenskega pokala in lovorike v Pokalu izzivalcev), letos pa je pustil viden pečat v Ligi prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fredi Radojković je lani Cimos popeljal do treh lovorik (prvega naslova slovenskega prvaka, slovenskega pokala in lovorike v Pokalu izzivalcev), letos pa je pustil viden pečat v Ligi prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sebastian Skube (Cimos Koper)
Sebastian Skube in soigralci so namučili Atletico, ki je bil v zadnjih šestih letih trikrat prvak Evrope. Foto: RK Cimos Koper
Cimos Koper
Koprčani se bodo s Celjani borili za drugo mesto, za katerim ob dveh tekmah manj zaostajajo šest točk. Odločilno bo verjetno srečanje predzadnjega kroga v Celju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

44-letni Izolčan je kljub kratki klopi v primerjavi z najboljšimi moštvi v Evropi odlično vodil ekipo Cimosa skozi sezono v najelitnejšem klubskem tekmovanju na svetu. Če bi imel na voljo vsaj še enega ali dva igralca več na zunanjih položajih, bi Cimos skoraj zagotovo igral na "Final fouru" v Kölnu, kar bi bila prvovrstna senzacija.


Nekaj dni je že minilo od tekme z Atleticom. Spite mirno ali vam dejstvo, da ste bili blizu senzaciji, ne da spati?
Moramo spati mirno, čeprav sta bila takoj po tekmi prisotna razočaranje in jeza. Igrati enakovredno z eno najboljših ekip na svetu in biti sredi Madrida tako blizu uvrstitvi na zaključni turnir je pač pustilo kanček razočaranja na koncu.

Z igro ste se popolnoma enakovredno zoperstavili Špancem, a zdi se, da vas je pokopala prekratka klop, saj na zunanjih položajih niste imeli pravih menjav za trojico Skube, Bombač in Krivokapić.
Kratka klop nas spremlja že vse leto, medtem ko ima Atletico na vseh pozicijah po dva vrhunska igralca. Imamo enakovredne menjave za igro v obrambi, za napad pač ne. Imeli smo eno najkrajših klopi v Ligi prvakov, a ne glede na to smo se enakovredno kosali z vsako ekipo. Malo je zmanjkalo do senzacije.

Ste od nekaterih okrepitev, kot so Matevž Čemas, Nikola Džono, Goran Bogunović ali Uroš Bundalo pričakovali več?
Vsi smo vedeli, da so to mladi fantje. Bogunović je odigral solidne partije v Ligi prvakov, Bundalo tudi, medtem ko bi morala Džono in Čemas odigrati še kakšno tekmo skupaj, da bi bila pripravljena za Ligo prvakov.

Je presenetilo tudi vas, da ste tako namučili eno najboljših ekip v Evropi?
Pred sezono smo z njimi igrali v Magdeburgu na turnirju, tako da smo jih spoznali. Zagotovo nismo pričakovali, da bi lahko tako enakovredno odigrali z njimi. A smo prepričali sami sebe, da zmoremo. Prepričanje vase, želja in motivacija so bili na tako vrhunskem nivoju, da smo z njimi nadomestili pomanjkljivosti in bili enakovreden nasprotnik.

Koliko ste vi osebno napredovali v letošnji sezoni?
Zame je bilo prvič, da sem dobil priložnost voditi ekipo v najelitnejšem tekmovanju na svetu, s čimer so se mi tudi uresničile sanje. Gre za neprecenljivo izkušnjo, ki je ne more nadomestiti nobena knjiga, seminar ali strokovna literatura. Prepričan sem, da sem s tem pridobil še dodatne kvalitete v svojem delu.

Branilka naslova Barcelona je presenetljivo izpadla. Komu pripisujete največ možnosti za osvojitev naslova?
Lepo bi bilo, če bi Atletico postal prvak, tako bi lahko z matematičnega vidika dejali, da smo bili peti v Evropi. A kot sem videl, Köbenhavn igra izjemno, so me navdušili. Razlike so sicer minimalne, tako da bi težko kar koli napovedal, a sam vidim v finalu Köbenhavn in Kiel.

Zdaj vas proti Celju čaka boj za drugo mesto v državnem prvenstvu, ki naslednje leto prinaša Ligo prvakov. Vam bo ekipo po vrhuncu sezone uspelo spočiti in motivirati?
To bo res težko. Mi želimo na teh šestih tekmah ujeti Celjane, čeprav to ne bo lahko. Naša cilj in želja sta, da tudi drugo leto igramo v Ligi prvakov, a četudi nam ne bo uspelo, to za tak mlad klub, kot je Cimos, ne bo nič tragičnega.

Vam misli že kaj uhajajo k sestavi moštva za naslednjo sezono?
Po sezoni mi poteče pogodba. Želja vodstva kluba je, da s strokovnim štabom nadaljujemo delo, tako da mislim, da se bomo dogovorili. Z igralci že potekajo razgovori. Ta ekipa je še vedno sposobna odigrati na vrhunskem nivoju. Treba je pogledati, kakšne so želje in kakšne so zmožnosti kluba, a to ni v moji pristojnosti. Okostje ekipe bo ostalo, iščemo pa levega zunanjega in še kakšnega mladega, perspektivnega igralca.