Vid Kavtičnik je odigral eno najboljših predstav v reprezentančnem dresu in bil z osmimi goli najboljši strelec Slovenije. Kavtičnik je bil kot 20-letnik že udeleženec olimpijskih iger v Atenah, kjer je Slovenija pod vodstvom Toneta Tislja osvojila 11. mesto. Foto: EPA
Vid Kavtičnik je odigral eno najboljših predstav v reprezentančnem dresu in bil z osmimi goli najboljši strelec Slovenije. Kavtičnik je bil kot 20-letnik že udeleženec olimpijskih iger v Atenah, kjer je Slovenija pod vodstvom Toneta Tislja osvojila 11. mesto. Foto: EPA
Dean Bombač
Dean Bombač je pokazal izjemno zbranost pri streljanju sedemmetrovk, saj je zadel vse štiri. Foto: EPA
Matej Gaber
Matej Gaber je znova garal v obrambi, k zmagi Slovenije pa prispeval še en gol. Foto: EPA
Solze sreče selektorja Veselina Vujovića
Zadnjih deset minut tekme Slovenija - Švedska

Slovenci morajo sicer za potrditev poti v Brazilijo v nedeljo premagati še Iran, kar pa ne bi smelo biti vprašljivo, saj je Iran vsaj za razred slabši. O drugem potniku v Rio pa bosta v neposrednem dvoboju odločili Španija in Švedska. Španci potrebujejo zmago s tremi goli ali več, vsak drug scenarij pelje naprej Švede. Slovenci imajo v krogu treh razliko v golih +2.

Slovenija je bila pred 13.000 gledalci v Malmö Areni v težkem položaju, saj je v 29. minuti že zaostajala z 12:6. A nato so varovanci Veselina Vujovića v dobri minuti prepolovili zaostanek, tako da so na odmor odšli z -3.

Obramba Škofa in zlata gola Kavtičnika za 23:23
V drugem polčasu so Slovenci ves čas dihali za ovratnik Švedom, odločilna za ugoden izid pa sta bila dva zaporedna gola Vida Kavtičnika, ki je v 57. minuti izenačil na 23:23. Pred goloma Kavtičnika, ki je bil z osmimi zadetki prvi strelec tekme, je sedemmetrovko ubranil Gorazd Škof. Zmagoviti gol za Švede je na začetku zadnje minute dosegel Kim Andersson.

Slovenija je imela prvi napad v postavi Dean Bombač, Jure Dolenec, Gašper Marguč, Matej Gaber, Borut Mačkovšek in Darko Cingesar. Slovenci so napad zapravili, na drugi strani pa je Jesper Nielsen zadel v polno. Slovenci so imeli precej težav v napadu, saj ob agresivni domači obrambi 6-0 niso prišli do pravih strelov. Dobro je tekmo odprl Škof, ki je Švedom ubranil sedemmetrovko. Uspešnejši je bil Marguč, ki je izenačil na 1:1 v 5. minuti.

Švedi polnili slovensko mrežo iz protinapadov
Švedi so v 8. minuti ušli na +2, potem ko sta v protinapadu zadela Jonas Källmann in Niclas Ekberg. Slovenija ni imela rešitev v napadu, kar so domači iz protinapadov pridno izkoriščali. Zdelo se je, da se ponavlja Poljska. Na slovensko srečo pa je višjo švedsko prednost preprečil Škof. Tudi na drugi strani je bil razpoložen Mattias Andersson, ki je ustavil bombo Boruta Mačkovška. In ko je Jim Gottfridson zabil za 5:1 v 10. minuti, je moral selektor Vujović vzeti minuto odmora.

Slovenci držali priključek
Po njej je Vujović v zunanji liniji poskusil z Bombačem, Žigo Mlakarjem in Bezjakom, ki je izsilil izključitev, malo pozneje pa je Mlakar s svojim prvim golom znižal na 2:5. Po zapravljenem švedskem napadu je Vid Kavtičnik znižal na 3:5 v 11. minuti. Obe reprezentanci sta precej grešili, kar je pričalo o pomembnosti tekme, a Slovenija je držala priključek. Tako je Kavtičnik s sedemmetrovke v 15. minuti znižal na 4:6. V 17. minuti je Blagotinšek dobil idealno žogo na črto, a mu je Andersson ubranil "zicer". Na drugi strani je branil tudi Matevž Skok, ki je pred tem zamenjal Škofa. Bezjak je v napadu izsilil sedemmetrovko, ki jo je v gol spremenil Marguč za 5:7 v 19. minuti. V 20. minuti je bil izključen Kavtičnik, že drugič na tekmi, kar so Švedi z golom Gottfridsona hitro kaznovali (5:8).

Črne minute Slovenije
Skok je ubranil nov poskus, Dolenec je na drugi strani izsilil izključitev in sedemmetrovko, ki jo je Marguč zapravil. K sreči je Bezjak znižal na 6:8. Sledila sta izključitev Gabra in zadetek Nielsena (6:9). Slovenija je nato prejela zadetek v prazna vrata, po novi izključitvi Blagotinška pa je Källman v 27. minuti povišal na 11:6. Slovenci so v končnici prvega polčasa delali preveč napak, tako da je Švedska v 28. minuti povišala na 12:6.

Slovenci v minuti prepolovili zaostanek na -3
In ko je že kazalo, da bo prednost domačih ob polčasu visoka, so se roke zatresle tudi Švedom, ki so zapravili tri napade zapored, kar so Slovenci z goloma Bezjaka in Simona Razgorja izkoristili. V minuti in pol so tako zaostanek prepolovili na "znosnih" 9:12.

Švedska prednost hitro izničena
Slovenija je dobro začela drugi polčas. Skok je ubranil poskus Johanna Jakobssona, Kavtičnik je znižal na 10:12, po novem zapravljenem napadu Švedske pa je Cingesar Slovenijo približal le na -1 (11:12). Slovenija je nadaljevala odlično - čvrsto v obrambi in poletno v napadu. Kavtičnik in Bombač sta v 36. minuti poskrbela za izenačenje (14:14). Slovenija je imela nato pri 15:15 celo priložnost za vodstvo, a je ob igralcu manj ni izkoristila.

Gostje dihali za ovratnik domačim
V 43. minuti je Gottfridson Švedsko odpeljal na +2 (18:16), čemur pa je sledila izjemna akcija Zormana in Dolenca za 17. zadetek. Dolenec je v zraku ujel podajo kapetana in matiral Anderssona. Zorman je odlično podal tudi malo pozneje, ko je Blagotinšek znižal na 18:19. Slovenija je imela 15 minut pred konce vozovnico za Rio v žepu. Tako je bilo tudi po sedemmetrovki Bombača za 19:20 v 48. minuti. In ko je po novi obrambi Skoka Razgor iz mrtvega kota izenačil na 20:20, je švedski selektor Staffan Olsson vzel minuto odmora. Brazilija je bila blizu.

Obramba Škofa in sanjski potezi Kavtičnika
Po njej je Bombač s četrto zaporedno sedemmetrovko izenačil na 21:21 (51.). Sledila je dramatična končnica. Švedi so v 53. minuti s projektilom Anderssona ušli na 23:21 in postalo je vroče. Na slovensko srečo je Škof v 56. minuti najprej ubranil sedemmetrovko Ekbergu, nato pa je Kavtičnik z dvema zaporednima goloma izenačil na 23:23 v 57. minuti. Kavtičnik je zadel s krila, po prestreženi žogi pa še iz protinapada.

Sledili so nervozni, zapravljeni napadi na obeh straneh. Andersson je na začetku zadnje minute zabil za 24:23. Slovencem sicer ni uspelo izenačiti, a to za slovenski olimpijski projekt ni (bilo) usodno, če bo le v nedeljo padel še Iran.

KVALIFIKACIJE ZA OI, Malmö

2. KROG

SLOVENIJA - ŠVEDSKA 23:24 (9:12)

Slovenija: Skok, Blagotinšek 1, Marguč 2 (2), Kavtičnik 8 (3), Dolenec 1, Škof, Cingesar 1, Skube, Poteko, Gaber 1, Zorman, Bezjak 2, Razgor 2, Bombač 4 (4), Mačkovšek, Mlakar 1.

Švedska: M. Andersson, Gottfridsson 5, Olsson 1, K. Andersson 5, Kallman 4, Ekberg 3, L. Nilsson 1, Stenbacken, Konradsson, Karlsson, Jakobsson, Appelgren, Petersen, Zachrisson, A. Nilsson 3, Nielsen 2.

Sedemmetrovke: 9/10; 0/2

Izključitve: 10 min; 10 min

ŠPANIJA - IRAN 37:23 (18:12)
Ugalde 9, Sarmiento 7; Noruzinežad 6.


3. KROG

Nedelja ob 16.30:

ŠVEDSKA - ŠPANIJA
Ob 18.45:
SLOVENIJA - IRAN


1. KROG
SLOVENIJA - ŠPANIJA 24:21 (12:16)

IRAN - ŠVEDSKA 19:34 (9:16)

Lestvica: Švedska 4, Slovenija in Španija 2, Iran brez točke.

Solze sreče selektorja Veselina Vujovića
Zadnjih deset minut tekme Slovenija - Švedska