Slovenska rokometna reprezentanca po zmagi nad Črno goro z eno točko potuje v drugi del tekmovanja, ki bo v Varaždinu. Foto: BoBo
Slovenska rokometna reprezentanca po zmagi nad Črno goro z eno točko potuje v drugi del tekmovanja, ki bo v Varaždinu. Foto: BoBo

Slovenija se bo v drugem delu tekmovanja v Varaždinu najprej v petek, 19. januarja, pomerila z Dansko, nato v torek, 23. januarja, s Španijo, dan pozneje jo čaka še tekma s Češko.

Marko Bezjak, ki je dosegel pet zadetkov, je bil imenovan za igralca tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Blagotinšek je bil na uvodu drugega polčasa nerešljiva uganka za črnogorske branilce. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski rokometaši v drugem polčasu razbili Črnogorce
Pogovor z Blagotinškom in Bezjakom po zmagi nad Črno goro

Slovenski rokometaši so z odliko opravili svojo nalogo. Po zmagi nad Črno goro (19:28) so se uvrstili v drugi del letošnjega evropskega prvenstva.

Po dveh napetih tekmah in dogodkih v končnici obračuna z Nemčijo je slovenska izbrana vrsta vsaj med zadnjo tekmo prvega dela v skupini C pozabila na neljube dogodke v povezavi s spornimi sodniškimi odločitvami in svoje delo proti Črni gori opravila z odliko.

Varovanci Veselina Vujovića v prvem polčasu sicer niso prikazali najboljše igre, a so nato v nadaljevanju stopili na plin in storili dovolj, da so strli nasprotnika, ki se po prvem delu poslavlja od letošnjega prvenstva stare celine.

Po treh odigranih tekmah je na vrhu skupine C Makedonija, druga je Nemčija, tretja Slovenija. To pomeni, da se bo Makedonija v Varaždin odpravila s tremi točkami, Nemčija z dvema, Slovenija z eno.

V skupini D, s katero se križa slovenska skupina, bodo v Varaždin s po dvema točkama odpotovale reprezentance Danske, Španije in Češke. Nastope je končala izbrana vrsta Madžarske.

Najvišja prednost v prvem delu +1
V prvem polčasu se je v igri obeh reprezentanc poznala pomembnost tekme, na trenutke sta delovali precej živčno, kar nekaj je bilo netočnih podaj in slabo izvedenih napadov. Slovenska igra nekako ni stekla, preveč je bilo kratkih kombinacij, ki niso obrodile sadov, pretok žoge je bil prepočasen. K sreči so bili Črnogorci v obrambi preveč agresivni, kar so Slovenci s sedmih metrov pridno izkoristili (zadeli so vseh pet poskusov). Najvišja prednost v prvem polčasu je znašala dva zadetka, Sloveniji jo je priboril Žiga Mlakar (6:8).

Slovenci ostali brez Potočnika
S prednostjo dveh zadetkov bi lahko varovanci Veselina Vujovića tudi končali prvi polčas, v katerem so ostali brez izključenega Gregorja Potočnika - ta si je rdeči karton prislužil po udarcu v glavo Vladana Lipovine -, a je Mihi Zarabcu v zadnji akciji žogo prestregel Miloš Vujović in odbrzel v protinapad. Na srečo je Urban Lesjak njegov poskus ob izteku prvega dela ubranil in poskrbel, da je šla slovenska reprezentanca na odmor z golom prednosti (13:14).

V nadaljevanju Slovenci stopili na plin
Drugi polčas so Slovenci začeli precej bolje. V obrambi so zaigrali agresivneje, v napadu je breme nase prevzel Blaž Blagotinšek, po golu Zarabca je v 6. minuti nadaljevanja Slovenija prvič povedla za tri (14:17). Črnogorci so trčili v slovenski obrambni zid, nikakor niso našli poti do gola, po golu Lipovine za 16:18 je po zaslugi Boruta Mačkovška, Gašperja Marguča in Marka Bezjaka Sloveniji uspel delni izid 3:0 za prednost +5 (16:21). V 47. minuti sta hrvaška sodnika Črnogorcem dosodila prvo sedemmetrovko na tekmi, izkoristil jo je Vasko Ševaljević.

Mačkovšek zadel za +9
Toda to je bil eden redkih svetlih trenutkov Črne gore v drugem polčasu. Rokometaši v črnem so imeli ogromno težav pri organiziranju napada, še takrat, ko jim je uspelo predreti čvrsto slovensko obrambo, jim je načrte v vratih prekrižal Lesjak. Medtem je prednost Slovenije vztrajno rasla, med strelce sta se prvič na letošnjem prvenstvu vpisala še Matic Verdinek in Igor Žabič, Mačkovšek je v 57. minuti zadel za najvišjo prednost Slovenije, z 19:28 se je obračun tudi končal.

Nemci remizirali z Makedonci
Na prvi sredini tekmi sta se v zagrebški Areni pomerili reprezentanci Nemčije in Makedonije. Tekma je bila izjemno izenačena, končni izid (25:25) je postavil Filip Taleski. Makedonci so imeli v zadnji minuti napad za vodstvo, po lepo uigrani akciji je do strela prišel Stojanče Stoilov, a je Nemce v igri s pomembno obrambo obdržal vratar Silvio Heinevetter. V zadnjih 11 sekundah so Nemci poskušali doseči zmagoviti zadetek, a je makedonska obramba zdržala.

Evropsko prvenstvo v rokometu 2018, Zagreb

Skupina C:
NEMČIJA - MAKEDONIJA 25:25 (12:11)
Weinhold 8, Gensheimer 5; Taleski 6, Lazarov in Manaskov po 5.

ČRNA GORA - SLOVENIJA 19:28 (13:14)

Slovenija: Marguč 6 (3), Bezjak 5 (3), Blagotinšek 4, Mačkovšek in Mlakar po 3, Zarabec 2, Grebenc, Kavtičnik, Suholežnik, Verdinek, Zarabec in Žabič po 1.

Črna gora: Ševaljević 6, Lipovina 4, Božović 3, Grbović in M. Vujović po 2, Anđelić in Radović po 1.

Sedemmetrovke: 2/2; 6/6
Izključitve: 10 min; 10 min
Rdeči karton: Potočnik 24./Slovenija

Lestvica:                           
MAKEDONIJA          3  2 1 0   +2  5
NEMČIJA             3  1 2 0  +13  4
SLOVENIJA           3  1 1 1  +10  3
ČRNA GORA           3  0 0 3  -23  0
                                    

Skupina D:
ČEŠKA - MADŽARSKA 33:27 (15:11)
Zdrahala 14; Lekai 9.

ŠPANIJA - DANSKA 22:25 (13:14)
A. Dujšebajev 6; Balling 8, M. Hansen 6.

Lestvica:                           
ŠPANIJA             3  2 0 1  +16  4
DANSKA              3  2 0 1   +9  4
ČEŠKA               3  2 0 1  -10  4
MADŽARSKA           3  0 0 3  -15  0

 


Drugi del, skupina II, Varaždin


Petek:
NEMČIJA - ČEŠKA ob 18.15
SLOVENIJA - DANSKA 20.30

Nedelja:
NEMČIJA - DANSKA 18.15
MAKEDONIJA - ŠPANIJA 20.30

Torek:
SLOVENIJA - ŠPANIJA 18.15
MAKEDONIJA - ČEŠKA 20.30

Sreda:
SLOVENIJA - ČEŠKA 16.00
MAKEDONIJA - DANSKA 18.15
NEMČIJA - ŠPANIJA 20.30

Lestvica:                           
MAKEDONIJA          2  1 1 0   +1  3
ŠPANIJA             2  1 0 1  +14  2
DANSKA              2  1 0 1   +2  2
NEMČIJA             2  0 2 0    0  2
ČEŠKA               2  1 0 1  -16  2
SLOVENIJA           2  0 1 1   -1  1

Slovenija se bo v drugem delu tekmovanja v Varaždinu najprej v petek, 19. januarja, pomerila z Dansko, nato v torek, 23. januarja, s Španijo, dan pozneje jo čaka še tekma s Češko.

Slovenski rokometaši v drugem polčasu razbili Črnogorce
Pogovor z Blagotinškom in Bezjakom po zmagi nad Črno goro