Marta Bon z reprezentanco naskakuje prvo veliko tekmovanje po petih letih. Foto: www.alesfevzer.com
Marta Bon z reprezentanco naskakuje prvo veliko tekmovanje po petih letih. Foto: www.alesfevzer.com
Priprave rokometašic na Francozinje v polnem teku

Prva tekma bo 7. junija v Brestu v Franciji, povratna pa 13. junija v Velenju. V slovenski reprezentanci ne skrivajo, da se želijo po dolgem času uvrstiti na enega izmed velikih sklepnih turnirjev. Pot do tega bo zelo zahtevna, na nasprotni strani igrišča ji bo namreč stala imenitna Francija, ki je v zadnjih letih v samem vrhu mednarodnega rokometa, na svetovnih prvenstvih 2009 in 2011 je celo osvojila srebrno odličje. Zadnje veliko tekmovanje - lansko evropsko prvenstvo na Madžarskem - je končala na petem mestu, medtem ko je Slovenija nazadnje na veliki sceni nastopila na evropskem prvenstvu na Norveškem in Danskem 2010, ko je zasedla 16. mesto.

Slovenija je v prvem delu kvalifikacij za nastop na Danskem na turnirju v Zürichu premagala Švico, Grčijo in Belorusijo. Selektorica Marta Bon je vlogo papirnatih favoritinj namenila Francozinjam, a je prepričana, da njene varovanke premorejo dovolj kakovosti za enakovreden boj, predvsem pa si želi, da bi ponovile tivolsko predstavo proti Srbkinjam iz leta 2013.

Na igrišču izpolniti dogovorjene naloge
"Gre za tekmi, na katerih moraš dodati nekaj več. V vsakem primeru bomo morali Francozinjam postaviti taktično zanko ter upati in želeti, da se bodo v njo ujele. To je lahko tudi dvorezen meč, v nasprotnem primeru je lahko vse videti zelo slabo in nedodelano. Najpomembneje bo, da na igrišču izpolnimo vse dogovorjene naloge, le na ta način je mogoče tekmo pripeljati do srečnega konca,"
je pred 20-dnevno reprezentančno akcijo - v tem času jo bosta popestrili tudi dve prijateljski tekmi z Avstrijo 31. maja in 1. junija na Dunaju - dejala Bonova.

Slovenski reprezentanci se bosta zaradi klubskih obveznosti zadnji pridružili "Francozinji" Nina Jeriček in Ana Gros, od prvega dneva priprav pa bo prisotna izkušena vratarka Sergeja Stefanišin. "Francija je vrhunska reprezentanca, o tem smo se lahko prepričali na zadnjih velikih tekmovanjih, v preteklosti pa smo tudi odigrali nekaj tekem z njo. Menim, da v tem trenutku premoremo dovolj kakovosti za enakovreden boj, hkrati pa verjamemo v lastne sposobnosti. Če bo vsaka izmed nas dala svoj maksimum na igrišču, potem bo še zelo zanimivo," je optimistično dejala Stefanišinova.

Seznam, vratarke: Miša Marinček, Sergeja Stefanišin (obe Krim Mercator) in Edita Amon (Velenje);

Krila: Neli Irman (Zagorje GEN-I), Alja Koren, Tamara Mavsar (obe Krim Mercator) in Maja Zrnec (Gdynia);

Zunanje: Jasna Turnšek (Zelene doline Žalec), Teja Ferfolja (Zagorje GEN-I), Ana Gros (Metz), Nina Jeriček (Nimes), Lina Krhlikar (Göppingen), Barbara Lazović (Vardar Skopje), Tjaša Stanko (Branik) in Lara Hrnčič (Krim Mercator);

Krožni napadalki: Sanja Gregorc (Krim Mercator) in Teja Ferfolja (Zagorje GEN-I).

Svetovno prvenstvo, dodatne kvalifikacije, prva tekma, nedelja, 7. junija:
FRANCIJA - SLOVENIJA (Brest)

Povratna tekma, sobota, 13. junija:
SLOVENIJA - FRANCIJA (Velenje)

Priprave rokometašic na Francozinje v polnem teku