Sebastian Skube je v Kopru od leta 2010. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sebastian Skube je v Kopru od leta 2010. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cimos Koper
Rokometaši Cimosa so z uvrstitivjo med najboljših osem ekip v Evropi (in na svetu) presegli vsa pričakovanja. Foto: MMC RTV SLO
Julen Akizu Aguinagalde
Krožni napadalec Julen Akizu Aguinagalde (levo) je eden najnevarnejših v ekipi Atletica iz Madrida, nekdanjega Ciudad Reala, sicer trikratnega evropskega prvaka. Foto: EPA

25-letni Trebanjec je po osnovni rokometni "izobrazbi" srednji zunanji oziroma organizator igre, a zaradi svoje raznovrstnosti lahko uspešno igra tudi na drugih položajih. Močan je v preigravanjih, neugoden pa je tudi njegov strel "iz zapestja", kar je dokazal proti Kielcam, kjer je na povratni tekmi dosegel nekaj ključnih zadetkov.

Skube ni samo uspešen rokometaš, ampak tudi odličen študent, saj namerava do poletja diplomirati iz biokemije na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo.


Še nekaj dni je do velikega obračuna z Ateticom. Imate kaj treme ali nič, saj gre za dvoboj, v katerem lahko več pridobite kot izgubite?
Se strinjam z zadnjim. Mislim pa, da nekaj pozitivne treme mora biti. Španci so absolutni favoriti, a smo mi s tekmo proti Kielcam dokazali, da tudi proti favoritom lahko zmagujemo.

Kako se lotiti favoriziranega tekmeca? Kaj bi lahko bili vaši glavni aduti?
Poskušati moramo igrati čim hitreje in dosegati lahke zadetke. Atletico ima dobro obrambo, ki jo bomo težko prebijali, povrhu vsega pa še odličnega vratarja. Zato jih moramo prisiliti v napake, potem pa zabiti čim več lahkih golov.

Kdo se vam zdi najnevarnejši pri Atleticu?
Izpostavil bi krožnega napadalca Julena Akuiza Aguinagaldeja, na katerem sloni velik del njihove igre v napadu, in desnega zunanjega Makedonca Kira Lazarova, ki je na evropskem prvenstvu dokazal, da je v odlični formi.

Lahko po Kielcah izločite še enega favorita ali je tokrat nasprotnik premočan?
Atletico je še močnejši nasprotnik, kot so bile Kielce. Vendar se ne bomo vdali. Veliko bo odvisno od domače tekme, kjer moramo izvleči maksimum.

Vi osebno ste bili eden najzaslužnejših za preboj v četrtfinale, saj ste dosegli nekaj ključnih golov. Kako ste zadovoljni s svojimi predstavami?
Močni smo le kot ekipa. Naš kolektiv vsako tekmo "vrže ven" kakšnega posameznika, ki se še dodatno izkaže. Sam osebno se ne bi hvalil, sem rajši skromen.

Cimos se po krizi, v katero je padel februarja, dviguje v formi, kar ste dokazali, tudi s sobotno zmago nad Celjani.
V Ligi prvakov nismo pokazali krize, nekoliko slabše nam gre edino v domačem prvenstvu. To je pač davek Lige prvakov, kjer igramo težke tekme, poleg tega pa imamo še naporna potovanja.

Koliko možnosti si pripisujete, da bi v državnem prvenstvu vendarle osvojili drugo mesto, ki drugo leto še pelje v Ligo prvakov?
Tako kot lani imamo tudi letos vse v svojih rokah. Upam, da bomo tudi letos v finišu prvenstva v taki formi kot lani.

Ste tudi priden študent. Koliko vam še manjka do konca študija biokemije?
Diplomo že pišem, sem na polovici in na Fakulteti za kemijo in kemijsko trehnologijo načrtujem zagovor do poletja.

Redkim uspe združiti vrhunski šport in študij? Kako je uspelo vam?
Športniki imamo kar nekaj prostega časa, je pa seveda od vsakega posameznika odvisno, kako ga preživi. Jaz sem se odločil za študij.