20-letni Nik Henigman je bil s tremi zadetki ob Darku Cingesarju in Gašperju Marguču najboljši strelec pri Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
20-letni Nik Henigman je bil s tremi zadetki ob Darku Cingesarju in Gašperju Marguču najboljši strelec pri Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija
Steber obrambe Blaž Blagotinšek bo zagotovo med potniki v Rio de Janeiro. Foto: www.alesfevzer.com
Vujović, Gaber in Bombač po porazu v Opatiji
Slovenija v Opatiji tesno izgubila s Hrvaško

To je na četrti pripravljalni tekmi prvi poraz Slovenije, ki je v petek Hrvate, bronaste z evropskega prvenstva, v Kopru premagala s 27:25, predtem pa dvakrat gladko Tunizijo. Selektor Veselin Vujović je tokrat na "tribuni" pustil kapetana Uroša Zormana, Jureta Dolenca in Gorazda Škofa.

Henigman prvi strelec
Slovenci so dobro odprli tekmo. Po dveh zadetkih Vida Kavtičnika in Nika Henigmana je tako semafor v 14. minuti kazal 4:4. Hrvati so nato pobegnili na 7:5, Slovenci pa so se s tretjim zadetkom Henigmana še zadnjič v prvem delu približali na zadetek zaostanka (8:7). Hrvaška je nato naredila delni izid 5:1 in na odmor odšla s štirimi zadetki prednosti (13:9). Pri Sloveniji je bil s tremi goli najučinkovitejši Henigman.

Slovenci so se vrnili po -5
Drugi polčas je z zadetkom za +5 (14:9) odprl Ivan Slišković, po dveh zaporednih golih Sebastiana Skubeta pa je semafor kazal 15:12. Hrvaška se je z zadetkom Ilije Brozovića spet odlepila na +5 (18:13), a se Slovenci niso predali. Dean Bombač je v 48. minuti z dvema goloma poskrbel le za 19:17, malo pozneje pa je Gašper Marguč pripeljal Slovenijo na -1 (19:18).

Obrambe Lesjaka in izenačenje Cingesarja
A to še ni bilo vse. Po nekaj obrambah razpoloženega Urbana Lesjaka je Slovenija v 53. minuti z golom Darka Cingesarja izenačila na 19:19.

Odločitev: Karačić, izključitvi in Slišković
Sledil je zadetek Igorja Karačića in dve izključitvi na slovenski strani, kar je znal izkoristiti Slišković za 21:19. Ko je Domagoj Duvnjak malo pozneje povišal na +3 (22:19), je bil dvoboj odločen.

Vujović: Želel sem dati priložnost mlajšim igralcem
"Zagotovo je bil na tej tekmi rezultat pomemben, a če bi bila to najpomembnejša stvar, ne bi na klopi pustil Zormana, Dolenca in Škofa. Želel sem dati priložnost mlajšim igralcem, ki potrebujejo izkušnje s takih tekem. Tekma ni bila videti tako slabo, čeprav nisem zadovoljen z igro, predvsem ne z osredotočenostjo v trenutkih, ko se je dvoboj odločal. Mislim, da smo naredili nekaj napak, ki jih igralci take kakovosti ne bi smeli delati, a v vsakem primeru smo še en korak dalje proti olimpijskim igram. Tako v Kopru kot tudi v Opatiji smo zelo izenačeno igrali z reprezentanco, za katero vsi pravijo, da se bo borila za medalje, tako da bi se morali tudi mi, ampak gremo korak za korakom. Ne čutimo nobenega pritiska, a vsaka visoka uvrstitev bo zelo dobrodošla,"
je po tekmi ocenil selektor Vujović.

Marguč: Lahko smo optimistični
Gašper Marguč
pa je povedal: "Vedeli smo, da nas čaka nova težka tekma, še posebej zato, ker smo igrali na Hrvaškem. Prvih 20 minut smo bili povsem v igri, a smo prvi polčas slabo zaključili, v drugem pa mislim, da smo odigrali dokaj dobro, izenačili na 19:19, potem pa naredili kakšno tehnično napako preveč. Kljub vsemu smo znova dokazali, da lahko igramo proti vsem reprezentancam in lahko optimistično zremo v nadaljevanje te akcije."

Vujovićev spisek 17 za Rio do konca tedna
Vujović
bo po tekmi s Hrvati oziroma predvidoma do konca tedna določil spisek 15 igralcev in še dve rezervi, ki bodo 1. avgusta odpotovali v Brazilijo. S trenutnega seznama 19 bosta torej doma ostala dva rokometaša.

Hrvaški selektor Željko Babić se je že odločil
Olimpijsko reprezentanco pa je že določil hrvaški selektor Željko Babić, ki je izbral naslednje igralce: Ivan Stevanović (PPD Zagreb), Ivan Pešić (Meškov Brest), Manuel Štrlek (Vive Tauron Kielce), Ivan Čupić (Vive Tauron Kielce), Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Ilija Brozović (THW Kiel), Krešimir Kozina (Flensburg), Marko Kopljar (Barcelona), Luka Stepančić (PPD Zagreb), Igor Karačić (Vardar), Marko Mamić (Dunkerque), Ivan Slišković (Veszprem), Domagoj Duvnjak (THW Kiel), Jakov Gojun (Füchse Berlin) in Luka Cindrić (Vardar). Cindrič je rezervni igralec. Hrvati branijo bron z zadnjih OI v Londonu.

PRIPRAVLJALNE TEKME

Opatija:
HRVAŠKA - SLOVENIJA 22:20 (13:9)

Hrvaška: Stevanović, Mihić, Duvnjak 4, Stepančić 1, Kopljar 1, Gojun, Matulić, Pešić, Karačić 6, Kontrec, Štrlek 4, Čupić, Mamić 1, Slišković 2, Cindrić, Brozović 3.

Slovenija: Blagotinšek 1, Henigman 3, Marguč 3 (1), Kavtičnik 2, Janc 1, Cingesar 3, Skube 2, Poteko, Miklavčič 1, Gaber 2, Bezjak, Razgor, Zarabec 1, Bombač 1, Lesjak, Skok.

Sedemmetrovke: 3/5; 1/1.

Izključitve: 8 min; 10 min


Rio de Janeiro, 4. avgusta, ob 0.30:

SLOVENIJA - DANSKA

Trbovlje:
SLOVENIJA - TUNIZIJA 39:24 (22:9)

Maribor:
SLOVENIJA - TUNIZIJA 33:25 (15:14)

Koper:
SLOVENIJA - HRVAŠKA 27:25 (13:9)

Vujović, Gaber in Bombač po porazu v Opatiji
Slovenija v Opatiji tesno izgubila s Hrvaško