Slovenske rokometaše junija čakata dve težki tekmi. Foto: EPA
Slovenske rokometaše junija čakata dve težki tekmi. Foto: EPA

Tako je določil žreb ob robu evropskega prvenstva v Krakovu. Prva tekma bo med 10. in 12. junijem v Sloveniji, povratna pa med 14. in 16. junijem v gosteh.

Slovenija v drugi skupini
Slovenija si je zaradi 14. mesta na letošnjem evropskem prvenstvu na Poljskem močno otežila pot do Francije, saj jo je Evropska rokometna zveza (EHF) uvrstila v drugo jakostno skupino, skupaj z Avstrijo, Portugalsko, BiH-om, Češko, Latvijo, Nizozemsko, Črno goro in Srbijo.

V prvem jakostnem bobnu so bile Islandija, Madžarska, Švedska, Rusija, Danska, Belorusija, Makedonija in Poljska ter četrtouvrščena izbrana vrsta z letošnjega sklepnega turnirja stare celine. In to je Norveška, ki je v tekmi za tretje mesto izgubila proti Hrvaški s 24:31.

Mohorič: Tekma v gosteh oteževalna okoliščina
Žreba v Krakovu sta se udeležila tudi generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Goran Cvijić in direktor slovenske moške reprezentance Uroš Mohorič. "Obe reprezentanci sta izjemno kakovostni, o tem zgovorno pričajo dosežki na letošnjem evropskem prvenstvu na Poljskem. Za nas je oteževalna okoliščina tudi to, da bomo povratno tekmo igrali v gosteh. V vsakem primeru bo zelo zanimivo, v tem trenutku pa je zelo težko napovedati, kdo se bo prebil do svetovnega prvenstva v Franciji," je po današnjem žrebu v Krakovu dejal Mohorič.

Na SP so se poleg gostiteljice Francije neposredno uvrstile tudi nosilke medalj z letošnjega evropskega prvenstva Španija, Nemčija in Hrvaška. V Franciji bo nastopilo 24 izbranih vrst, doslej pa so si nastop zagotovili tudi Katar, Bahrajn, Japonska, Savdska Arabija, Angola, Egipt in Tunizija.

Svetovno prvenstvo med 11. in 29. januarjem 2017
Svetovno prvenstvo v Franciji bo na sporedu med 11. in 29. januarjem 2017, tekme pa bodo gostili Pariz, Rouen, Nantes, Metz, Albertville, Montpellier, Lille in Brest. Drugi pari dodatnih evropskih kvalifikacij za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Franciji so Švedska - BiH, Češka - Makedonija, Poljska - Nizozemska, Rusija - Črna gora, Srbija - Madžarska, Islandija - Portugalska, Belorusija - Latvija in Danska - Avstrija.