Slovenija je na zadnjem svetovnem prvenstvu, januarja 2013 v Španiji, osvojila četrto mesto. Se lahko v Katarju 2015 ponovijo predstave iz Zaragoze in Barcelone? Foto: EPA
Slovenija je na zadnjem svetovnem prvenstvu, januarja 2013 v Španiji, osvojila četrto mesto. Se lahko v Katarju 2015 ponovijo predstave iz Zaragoze in Barcelone? Foto: EPA
Lusail - večnamenska športna dvorana v novozgrajenem mestu v Katarju
Takole je bila videti novembra 2013 večnamenska športna dvorana v novozgrajenem katarskem mestu Lusail, ki bo leta 2022 tudi eno izmed prizorišč nogometnega SP-ja. Foto: EPA
Svetovno klubsko prvenstvo v Dohi
Katarci vlagajo v številne športe, eden izmed njih je tudi rokomet, kjer so v preteklih letih gostili predvsem svetovna klubska prvenstva. Foto: EPA
Denić ocenil žreb za svetovno prvenstvo

panija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile bodo nasprotniki slovenskih rokometašev v skupinskem delu svetovnega prvenstva, ki bo januarja 2015 v Katarju.

Tako je določil žreb v Dohi, ki ga je vodil Slovenec Leon Kalin, predsednik tekmovalne komisije pri Mednarodni rokometni zvezi.

Osmina finala lahko dosegljiva?
Žreb je za Slovenijo, ki sta jo na žrebu zastopala generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije (RZS) Goran Cvijić in koordinator moških reprezentanc Uroš Mohorič, kar ugoden, saj ne bi smela imeti težav pri uvrstitvi v osmino finala, kamor se prebijejo najboljše štiri reprezentance iz vsake skupine. Od tam naprej pa so na sporedu izločilni boji. Zadnji dve ekipi iz vsake skupine bosta tekmovanje nadaljevali v predsedniškem pokalu za končno uvrstitev od 17. do 24. mesta.

Denić: Imamo lepo priložnost
"Žreb kot žreb, na njega ne moreš vplivati. Po njem smo lahko zadovoljni, saj se križamo s skupino B. Imamo lepo priložnost, vse pa bo odvisno od nas samih. Dejstvo je, da proti nobenemu tekmecu ne bomo mogli igrati preračunljivo. Proti vsem bomo morali prikazati maksimalno predstavo od prve do zadnje minute. Z naše strani ne bo nobenih kalkulacij, tudi v Braziliji in Čilu igrajo rokomet, čeprav jih ne poznamo dovolj,"
je žreb ocenil slovenski selektor Boris Denić.

"Jugoslovanska" skupina B in skupina smrti
Izjemno zanimiva je skupina B, s katero se bo Slovenija tudi križala v osmini finala. V njej so se namreč znašle Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija in Avstrija. Najtežja pa je zagotovo skupina D, v kateri bodo igrale Danska, Poljska, Rusija in Nemčija. Zadnjo je v kvalifikacijah izločila Poljska, a je nato dobila posebno povabilo organizatorjev.

Glavno prizorišče v novozgrajenem mestu
Samo prvenstvo v eni najbogatejših in najbolj ambicioznih držav na svetu bo potekalo v štirih dvoranah v dveh mestih: Dohi in novozgrajenem mestu Lusail, ki leži 15 km severno od prestolnice Katarja. Ravno v Lusailu bo osrednji del turnirja, saj se tu gradi dvorana s 15.300 sedeži, vse pa naj bi bilo pripravljeno do novembra letos. V Dohi so tri prizorišča, od katerih sta dve dvorani še v gradnji.

Brani se četrto mesto iz Španije 2013
Izbranciselektorja Deniča so v junijskih dodatnih kvalifikacijskih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju izločili Madžare, na dozdajšnjih šestih nastopih na svetovnem prvenstvu pa so bili najboljši lani v Španiji, ko so zasedli četrto mesto. Nastopili so še na Islandiji leta 1995, v Franciji leta 2001, na Portugalskem leta 2003, v Tuniziji leta 2005 in v Nemčiji leta 2007.

SVETOVNO PRVENSTVO - KATAR 2015
Skupina A: ŠPANIJA, SLOVENIJA, KATAR, BELORUSIJA, BRAZILIJA, ČILE.
Skupina B: HRVAŠKA, BOSNA IN HERCEGOVINA, MAKEDONIJA, AVSTRIJA, TUNIZIJA, IRAN.
Skupina C: FRANCIJA, ŠVEDSKA, ALŽIRIJA, ČEŠKA, EGIPT, ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI
Skupina D: DANSKA, POLJSKA, RUSIJA, ARGENTINA, BAHRAJN, NEMČIJA.
Svetovno prvenstvo bo v Katarju med 15. januarjem in 1. februarjem 2015.

Denić ocenil žreb za svetovno prvenstvo