Celjani so trčili ob previsoko francosko oviro. Foto: www.alesfevzer.com
Celjani so trčili ob previsoko francosko oviro. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Gaber (levo) in Vid Poteko (v sredini)
Dvoboj Mateja Gabra (levo) in Vida Poteka (v sredini). Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zarabec
Miha Zarabec je bil z 11 zadetki najboljši strelec Celja. Foto: www.alesfevzer.com
Francozi Celjanom zaprli vrata v osmino finala

"Tekma leta" v polnem Zlatorogu se ni začela po okusu celjskih ljubiteljev rokometa. Prva postava - v vratih Urban Lesjak, na krilnih položajih Luka Žvižej in Blaž Janc, na zunanjih položajih Ivan Slišković, Miha Zarabec in David Miklavčič ter na mestu krožnega napadalca Vid Poteko - je uvodoma zaostala z 0:2, v naslednjih štirih minutah pa vendarle ujela ritem in izenačila na 2:2.

V trdi in telesno izjemno zahtevni tekmi so Celjani igrali v valovih in v uvodnih 15 minutah bolj ali manj vseskozi lovili tekmece iz Francije, kjer igrajo Vid Kavtičnik, Dragan Gajić, Matej Gaber in rekonvalescent Jure Dolenec, medtem ko je Borut Mačkovšek manjkal zaradi poškodbe.

Ob polčasu vodili za štiri
Celjani so prvič vodili v 15. minuti, ko je Poteko zadel za 7:6, nato izkoristili številčno premoč na igrišču - izključen je bil Gaber - in prek Zarabca najprej povišali na 8:6, v 18. minuti pa je Blaž Blagotinšek zadel za 9:6. A lepo in težko izbojevano prednost so hitro zapravili, rokometaši iz Montpellierja so se jim povsem približali (9:8), z dobro obrambo pa jim v naslednjih petih minutah onemogočili, da so se vpisali med strelce.

Zato pa so gostitelji sijajno odigrali končnico prvega polčasa, po golih Poteka in Tilna Kodrina - pred tem je Lesjak preprečil Kavtičniku in Gajiću, da sta realizirala sedemmetrovki - so v 28. minuti dosegli najvišje vodstvo (13:9), na odmor pa odšli z nespremenjeno prednostjo (14:10).

Zadnje vodstvo pri 21:20
Drugi polčas so Francozi začeli s 3:0 in se približali na 14:13. Celjani so nato vendarle izkoristili dva igralca več na igrišču, z goloma Janca znova ušli na tri gole (16:13), a tekmeci so jih v 42. minuti dokončno ujeli (19:19). Minuta odmora jih je sprva nekoliko prebudila (21:19), v nadaljevanju pa so Celjani čedalje težje spremljali nekatere francoske taktične spremembe - krilni igralec Michael Guigou je v napadu zaigral na mestu organizatorja, Kavtičnik pa je v obrambi izmenoma tesno pokrival Zarabca ali Sliškovića -, tako da so v 48. minuti zaostali za gol (21:22). V še večje težave so zašli v 53. minuti, ko so si pridelali primanjkljaj treh golov (22:25), tega zaostanka pa do konca tekme niso zmogli več nadoknaditi.

Celjane do konca tekmovanja v februarju čakata še preizkušnji v Veszpremu in v zadnjem krogu doma s Čehovskimi Medvedi.

Liga prvakov, skupina C:
CELJE PL - MONTPELLIER 27:30 (14:10)
Celje P. L.: Zarabec 11 (3), Janc 6, Miklavčič in Slišković po 3, Poteko 2, Blagotinšek in Kodrin po 1.
Montpellier: Kavtičnik 7, Tej 5, Gajić (1) Simonet in Guigou po 4, Grebille 3, Dolenec, Gaber in Saidani po 1.
Sedemmetrovke: 3/3; 1/3

Izključitve: 10; 10 min
5.000 gledalcev


ČEHOVSKI MEDVEDI - VARDAR 34:39 (16:19)
RHEIN NECKAR - VESZPREM 32:25 (18:10)
Veszprem 14, Vardar 11, Rhein Neckar 10, Montpellier 8, Celje P. L. 4, Čehovski Medvedi 1.

Francozi Celjanom zaprli vrata v osmino finala