Nikola Karabatić in Ivano Balić sta se med prvenstvom prek medijev večkrat verbalno spopadla. Do fizičnega kontakta je prišlo v finalu, ko je Dalmatinec občutil komolec Francoza srbsko-hrvaškega rodu. Poškodovani Balić je bil največje razočaranje finala. Zadel je le enkrat. Foto: EPA
Nikola Karabatić in Ivano Balić sta se med prvenstvom prek medijev večkrat verbalno spopadla. Do fizičnega kontakta je prišlo v finalu, ko je Dalmatinec občutil komolec Francoza srbsko-hrvaškega rodu. Poškodovani Balić je bil največje razočaranje finala. Zadel je le enkrat. Foto: EPA
Igor Vori
Igor Vori je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva. Foto: EPA
Claude Onesta
Selektor Claude Onesta je po mnenju strokovnjakov v finalu prelisičil Lina Červarja. Foto: EPA
Lino Červar
16.000 gledalcev je pripravilo peklensko ozračje, na koncu pa padlo na izpitu. Francozi so pokal in medalje dobili ob glasnih žvižgih. Nekdo je bil celo tako razburjen, da je policiji poslal lažen alarm o podtaknjeni bombi v zagrebški Areni. Foto: Reuters

Prvenstvo polno škandalov, nacionalističnih izpadov, težav z podlago, nekulturnim navijanjem hrvaških navijačev in z njihovim sramotnim obnašanjem na podelitvi medalj in izjavah v medijih se ne more oceniti pozitivno.

Uporabnik Buc o svetovnem prvenstvu
Karabatić nerešljiva uganka za Hrvate
Francozi ustavili Hrvate

O francoski reprezentanci so govorili zelo spoštljivo, poražencem pa so pripisovali veliko borbenost in športno nesrečo. Po svoje vse razumljivo. Vsi so namreč pričakovali končno zmago domačih in drugi naslov svetovnih prvakov. Pa je niso dočakali. Francozi so bili preprosto boljši, in to so na koncu v večini priznali tudi v hrvaškem taboru.

Na vidoeposnetku povsem desno spodaj si oglejte, kako je Ivano Balić zavrnil medaljo.

Manjkale rešitve v napadu, vratar, Balić ...

Tekma je bila trda, izenačena. Dokler so Hrvati imeli dovolj moči, so se lahko še kosali z izredno pripravljenimi olimpijskimi zmagovalci, potem pa je prišlo zadnjih črnih petnajst minut (delni izid celo 6:1) in upanja o končnem uspehu ni bilo več. Selektor Červar in kapetan Vori sta na novinarski konferenci priznala, da so bili gostje boljši, in jim iskreno čestitala za naslov. Červar je pozneje v nevezanem pogovoru priznal, da tokrat ni imel razpoloženega vratarja, prav tako ni bilo pričakovanega Baličevega prispevka, predvsem ni bilo pravih napadalnih rešitev. Vendar je kot pravi vodja poudaril, da so njegovi fantje junaki in da bo sijaj srebra iz dneva v dan bolj žarel. "Zdaj smo žalostni, že jutri bomo cenili drugo mesto," je poudaril.

Onesta "izpopolnil" trojčka
Francozi so se spet predstavili kot velika ekipa. Že prej sem nekajkrat poudarjal, da lahko zelo dobro pripravljeno domačo reprezentanco premaga le Francija. Tokrat sta kakovostno namreč vidno iztopali Francija in Hrvaška. Pa saj ni treba preveč modrovati, njuni izidi so dovolj zgovorni. Novi svetovni prvaki imajo zvezdnike, ne enega, ki pa so praviloma podrejeni kolektivu. Na vsakem igralnem mestu imajo po dva zelo kakovostna igralca. Njihov selektor Claude Onesta je zdaj osvojil že vse tri najbolj cenjene naslove: olimpijski (2008), svetovni (2009) in evropski (2006). Prehitel je celo svojega znamenitega učitelja Daniela Constantinija, ki je leta 1992 začel pisati sijajno zgodovino tega športa v Franciji. Mimogrede, gospod Constantini je bil dvakrat svetovni prvak, zdaj pa je tudi komentator francoskega radia.

Balić pod udarom kritikov
Tudi tokrat, žal, ni šlo brez incidentov. Začeli so gledalci, ker niso bili zadovoljni s sodnikoma, ki v kritičnih trenutkih nista bila dorasla zahtevni predstavi končnice svetovnega prvenstva (sama nista kriva za izbiro), nadaljeval pa je Ivano Balić, ki ga je očitno razplet tako razburil, da medalje ni obesil okrog vratu, - kot je navada -, temveč jo je vtaknil v žep. Tudi pokala za podprvake se ni dotaknil. Zanimiv je bil tudi njegov odziv, ko so Karbatiča razglasili za izbranca v "idealni" sedmerki prvenstva. Vse to so seveda opazili novinarji in zelo hitro smo lahko na spletnih straneh v novinarskem središču začeli prebirati kritike na njegov račun.

Poljaki dokazujejo kakovost, razočarali Španija in Rusija
Po tekmovalni strani so svojo visoko kakovost spet dokazali Poljaki. Pred dvema letoma so bili drugi, zdaj so tretji. V slogu svojih nastopov v drugem delu, ko so vedno zmagali, so strli Dance, ki so se tokrat predstavili v spremenjeni postavi in na nekoliko nižji ravni kot lani januarja, ko so v olimpijskem Lillehammerju osvojili evropsko krono. Morda velja na koncu ponoviti, da so prijetno presenetili Makedonci, tudi Slovaki, največji razočaranji pa sta Španija in Rusija.

Vračanje k starim taktičnim pristopom
Vsekakor moram opozoriti, da se je začel nov olimpijski ciklus. Veliko je sprememb. Na poti k pravi uveljavitvi je kar nekaj zelo nadarjenih mladih igralcev, hkrati pa ne smemo zanemariti vračanja k starim taktičnim pristopom. Namreč, skoraj nihče več se ne ukvarja s t. i. hitro sredino, zelo je poudarjena igra v obrambi, žoga v napadu je zelo, zelo hitra in še in še je podrobnosti, ki jih bodo zdaj strokovnjaki zelo natančno analizirali.

Na Hrvaškem zdaj igrajo rokomet, in ne nogometa
21. SP na Hrvaškem je danes že zgodovina. Prireditelji poudarjajo, da so imeli kar 200 tisoč obiskovalcev, da jih je obiskalo več kot 10 tisoč gostov iz tujine, da je bilo v pripravo in izvedbo vključenih 10 tisoč rokometnih delavcev, in navsezadnje, da so pridobili kar pet novih večnamenskih dvoran, ki bodo dodatno pomagale k dvigu priljubljenosti rokometa. Predsednik hrvaške zveze Šola je posebej poudaril, da ga najbolj veseli, da njihovi otroci zdaj na ulicah igrajo rokomet, in ne nogometa.

Vroče na vrhu svetovne zveze
Očitno pa bo v naslednjih dneh in tednih vroče pri svetovni zvezi. Predsenik Moustafa in njegova desna roka Španec Roca sta zdaj že javno obtožena, da sta nekam "skrila" med 600 in 800 tisoč evrov. Stvar je neprijetna, tudi zato ker se približuje volilni kongres, in vse kaže, da se kljub podpori najožjega vodstva stolček sedanjemu predsedniku zelo maje. Nekateri pa so ga tako rekoč že odpisali.

Domači očitki na kandidaturo Kalina
Na bližnjem kongresu bo za najvišje mesto v tekmovalni komisiji kandidiral tudi naš Leon Kalin, ki je imel visoko funkcijo tudi na hrvaškem svetovnem prvenstvu. Vse kaže, da bo imel Kalin, nekdanji mednarodni sodnik in brat zdajšnega sekretarja Leopolda, največ težav doma. Namreč, kar precej jih je, ki mu očitajo, da nič ni storil v korist slovenskega rokometa. Celo več, da je pogostokrat pozabil, da izvira iz slovenske rokometne družine. Osebno sem seveda zato, da se morebitni nesporazumi razrešijo doma in da, kadar le imamo priložnost, našim ljudem pomagamo, da uspešno delajo v mednarodnih organih.

Naslednje leto EP v Avstriji, leta 2011 SP na Švedskem
Tudi tokrat smo se v Zagrebu poslovili z na svidenje na novih postajah. Bližnje bodo v krajih, ki še imajo klube v evropskih pokalih. Pri nas sta to Celje in Ljubljana (Krim). Zatem bodo tudi za slovenski rokomet pomembne junijske kvalifikacije za evopsko prvenstvo. Prva večja postaja z daljšim postankom bo torej Avstrija z 9. EP-jem, leta 2011 pa se bo svetovna moška rokometna karavana ustavila na Švedskem.

Ivo Milovanović

Prvenstvo polno škandalov, nacionalističnih izpadov, težav z podlago, nekulturnim navijanjem hrvaških navijačev in z njihovim sramotnim obnašanjem na podelitvi medalj in izjavah v medijih se ne more oceniti pozitivno.

Uporabnik Buc o svetovnem prvenstvu
Karabatić nerešljiva uganka za Hrvate
Francozi ustavili Hrvate